به گزارش خبرگزاری مهر، برنامه رادیویی «گفتگوی فرهنگی» با موضوع اقتصاد نشر و انزوای ناشران با حضور عباس حسینی نیک مدیر انتشارات مجد، ناشر برگزیده و مدیرمسئول انجمن ناشران دانشگاهی از آنتن رادیوگفتگو پخش شد.
حسینی نیک در ابتدای گفتگو، درباره صدور بیرویه پروانههای نشر گفت: وزارت ارشاد ۱۷ هزار پروانه نشر صادر کرده اما ناشران فعال کشور به ۲۰ درصد هم نمیرسند و این ۲۰ درصد هم با انتشار ۱۰ عنوان کتاب تاثیر چندانی بر چرخه نشر ندارند.
وی وجود ۱۷ هزار ناشر را یک امر منفی خواند و افزود: مجوزهای صادرشده با توجه به معافیتهای مالیاتی و بیمه تأمین اجتماعی باعث افتخار نیست. بنابراین وزارت ارشاد برای تشخیص ناشران واقعی از متقاضیان صرف مجوز نشر و کتاب سازیها باید چارهای بیندیشد.
مدیرمسئول انجمن ناشران دانشگاهی به تفاوت ناشران حقیقی و ناشران حقوقی اشاره و گفت: وزارت ارشاد اصولاً مجوز نشر را برای اشخاص حقیقی صادر میکند و حتی دانشگاهها هم به عنوان شخصیتی حقوقی برای دریافت مجوز نشر، یک فرد حقیقی را معرفی میکنند و مجوز به نام این شخص حقیقی صادر میشود.
حسینینیک کتابسازی را از مصائب حوزه نشر دانست و گفت: حوزه نشر شامل سه بخش فرهنگ، علم و هنر میشود. اما چند سالی است که بازار کتابهای کمکدرسی و کمک آموزشی تحت تاثیر آزمونهای قبولی در کنکور لیسانس، فوق و دکتری پررونق شده است. بازار کتابهای کمکدرسی هیچجایگاهی در این سه بخش نشر ندارند. این بخش به مثابه لوازم التحریر و دفترسازی بوده و فاقد تأثیر فرهنگی و علمی و هنری است.
وی گفت: تا زمانی که وزارت ارشاد آمار فیزیکی و کمی را برای سهمیه کاغذ و حضور در نمایشگاه های بین المللی کتاب تهران و استانها را ملاک قرار دهد، این وضعیت ادامه خواهد داشت. علاوه بر مشکل صدور بیرویه پروانه نشر، ما تعداد زیادی نویسنده و مترجم تقلبی هم داریم که با تغییر جزئی در متون مختلف خود را نویسنده و مترجم معرفی میکنند. تنها راهکار این معضل، تشکیل سازمان نشر است. ۱۰ انجمن فرهنگی در حوزه نشر بهصورت تخصصی فعالیت میکنند اما این تعداد کافی نیست. بنابراین ایجاد یک کانون یا اتحادیه فرهنگی ناشران با پوششدهی کل ناشران کشور برای آموزش اعضای کانون و برگزاری آزمون و پالایش اعضاء توسط وازرت ارشاد ضروری به نظر میرسد.
مدیر انتشارات مجد گفت: مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی در این حوزه میتواند به ساماندهی ناشران و حل مشکلات مربوط به کاغذ و ملزومات چاپ و مالیات و مطالبات حقوقی کمک زیادی کند.
این ناشر همچنین گفت: رواج مقالهسازی و کتابسازی در دانشگاهها بهخاطر ارتقای رتبه اساتید، از جمله مسائلی است که در دنیا حل شده و ما هم باید این موضوع را به مسئولان تفهیم کنیم.
نظر شما