به گزارش خبرنگار مهر، دانش روانشناسی از ابتدای تولد خود تاکنون به دنبال کشف دنیای درون انسان و نحوه تعاملات او با دنیای بیرون بوده است. یکی از مهمترین اهداف علم روانشناسی، کمک به انسان برای بهتر زیستن و کسب آرامش پایدار در زندگی است. امروزه روانشناسان از مسیرهای مختلفی به دنبال دستیابی به این هدف مهم هستند که لازمه آن، شناخت انسان و نیازهای او، اهداف و غایتهای او در زندگی و مسیرهای شکوفایی توانها و استعدادهایش است.
یکی از حوزههای موجود در روانشناسی، روانشناسی فرهنگی است که به دنبال تبیینهای فرهنگی و بین فرهنگی از مسائل و موضوعات علم روانشناسی است تا به واسطه آن بتواند در جوامع مختلف با تمرکز بر فرهنگ و مقتضیات اجتماعی به مردم یاری رساند. جامعه ایران، جامعهای مسلمان و معتقد است که لازم است در همه تبیینهای مربوط به انسان، این موضوع مورد توجه قرار گیرد؛ چرا که بی توجهی به این امر میتواند اثر اقدامات و برنامههای مختلف برگرفته از فرهنگ غرب را به طور محسوسی کاهش دهد. این اعتقاد در دو سطح میتواند مؤثر باشد. یکی در خودِ روانشناس که منجر به میل و رغبت به تبیینهای علمی برخاسته از دین میگردد و دیگری در مواجهه با مردم که منجر به تبیین مسائل آنان با استفاده از آن اصول و مبانی و سپس کمک به آنها میشود.
از آنجا که قرآن کریم و روایات اهل بیت علیهم السلام، منبع مطمئنی برای استخراج مفاهیم مربوط به انسان مانند چیستی، ابعاد وجودی، شکوفایی و ناشکوفایی، توانها، معنا در زندگی، اختلالهای وجودی و مانند آن است، لازم است به صورت علمی و روشمند به آن پرداخته شود و سیر علمی مشخصی در جامعه بر اساس آن شکل گیرد. شکل گیری این سیر علمی نیازمند هماهنگی و هم راستایی جریانهای مختلف روانشناسی اسلامی در کشور است.
با توجه به گسترش مطالعات روانشناسی اسلامی در کشور در سالهای اخیر، ضرورت برگزاری چنین همایشهایی به شدت احساس میشود. این قبیل همایشها، محفلهای علمی مناسبی جهت تبادل نظر و ارائه نتایج و یافتههای حاصل از پژوهشهای مربوطه اند که موجب وفاق بیشتر جامعه روانشناسی اسلامی شده و همچنین محفلی برای آشنایی دانشجویان علاقمند به حوزههای مختلف پژوهش در این حوزه است. ارتباط گیری با اساتید مختلف، آشنایی با مطالعات به روز در این حوزه و روشهای مختلف در این حوزه، از دیگر نتایج برگزاری این همایش هاست.
هسته پژوهشی قرآن و روانشناسی دانشگاه تهران، به عنوان یکی از هستههای علمی موجود در کشور در حال ساماندهی به رسالههای دکتری در زمینه مطالعات قرآنی روانشناسی است که از سال ۹۰ فعالیت غیر رسمی خود را آغاز کرده است. جلسات این هسته، از سال ۹۰ تاکنون به صورت مستمر در دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران تشکیل شده که نتیجه آن انتشار دهها مقاله و کتاب در این زمینه تاکنون بوده است.
بر این اساس، هدف همایش یک روزهی حاضر، گردهمایی اساتید، اندیشمندان و روانشناسان دغدغه مند در حوزه مطالعات قرآنی روانشناسی و تبادل آرا آنان در این حوزه است.
اهداف فرعی همایش شامل موارد زیر است:
آشنایی با مطالعات جدید و روشهای مختلف در این حوزه
توسعه روانشناسی اسلامی با تشکیل هستههای علمی روانشناسی مبتنی بر قرآن
ترغیب دانشجویان به پژوهشهای اسلامی در حوزه روانشناسی
ایجاد تحول نظری و درمانی در حوزه روانشناسی
گسترش پژوهشهای اسلامی در حوزه روانشناسی
توسعه دانش روش شناسی برای استفاده از آموزههای دینی در روانشناسی
محورهای اصلی «همایش قرآن و روانشناسی»
- روش شناسی پژوهشهای قرآنی
- انسان شناسی از منظر قرآن کریم و روایات
- رشد و تحول از منظر قرآن کریم و روایات
- مسائل اجتماعی از منظر قرآن کریم و روایات
- آسیب شناسی از منظر قرآن کریم و روایات
- سلامت از منظر قرآن کریم و روایات
- مشاوره و درمان از منظر قرآن کریم و روایات
- تعلیم و تربیت از منظر قرآن کریم و روایات
- زوجیت و خانواده از منظر قرآن کریم و روایات
- رزم و دفاع از منظر قرآن کریم و روایات
- رسانه و ارتباطات از منظر قرآن کریم و روایات
- شخصیت از منظر قرآن کریم و روایات
مهلت ارسال چکیده: ۳۰ دی
مهلت ارسال مقاله: ۱ دی الی ۳۰ بهمن
تاریخ برگزاری همایش: ۱ و ۲ اردیبهشت ۹۹
علاقه مندان برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانند به اینجا مراجعه کنند!
نظر شما