به گزارش خبرنگار مهر، چاپ چهارمین کتاب «زندگی روزمرهی تهیدستان شهری ۱۳۹۰ – ۱۳۹۲» نوشته علیرضا صادقی بهتازگی توسط نشر آگاه با شمارگان ۲۲۰ نسخه، ۲۸۴ صفحه و بهای ۴۵ هزار تومان منتشر و راهی بازار نشر شده است.
نخستین چاپ این کتاب در سال ۱۳۹۷ با شمارگان ۵۵۰ نسخه و بهای ۳۵ هزار تومان و سومین چاپ آن نیز در بهار امسال با شمارگان ۲۲۰ نسخه و بهای ۴۰ هزار تومان در دسترس مخاطبان قرار گرفت. نویسنده در این کتاب کندوکاوی درباره زندگی روزمره تهیدستان شهری در سالهای پس از انقلاب اقتصادی در ایران عمدتا سال ۱۳۹۰ - ۱۳۹۲ انجام داده است.
یککار مهم نویسنده اینکتاب، تحلیل پدیده شوکدرمانی است که توسط دولتمردان نولیبرال برای جراحی اقتصاد ایران پیگیری میشود. طرحی که در یک موج جدید پوپولیستی در سطح ملی به مثابه رخدادی ناگزیر و زیر و رو کننده و به نفع تودهها تبلیغ شد. شیوههای امرار معاش ایرانیان، بحثی درباره مسکن مهر، مساله ریاضت اقتصادی و... از جمله تحلیلهای درخشان نویسنده در این کتاب است.
کتاب پیش رو 7 فصل دارد که عناوین آنها به ترتیب از این قرار است: «نظریه و روش»، «پوپولیسم نولیبرال»، «خیریهای شدن بقا»، «دفاع از روشنایی خانهها»، «خودمانی سازی بازار»، «پیشروی در روزهای سخت» و «موتورسواران معیشتی: شورشیان جدید خیابان». بحث پایانی کتاب نیز «بازاری شدن فزاینده قلمروهای غیررسمی».
در اولینفصل، مفاهیم نولیبرالیسم، مطالعات تهیدستان، سیاست تهیدستان شهری، غیر رسمیسازی و پیشروی آرام تعریف میشود. در فصل دوم مباحثی چون گذار به پوپولیسم نو، انقلاب اقتصادی و بسیج تهی دستان، مبارزات آرام در حاشیهها و... طرح شدهاند.
در ادامه مطالب کتاب، به فعالیت خیریهها و سازمانهای مردم نهاد و مناسب شأن تهیدستان پرداخته میشود و کارکردهای آنها برای حکومت بندی، تشریح میشود. چگونگی مقاومت مشترک اقشار تهیدست در مقابل گرانشدن بهای خدمات شهری، بررسی میشود و در پایان اثبات میشود که زندگی تهیدستان با «ترمینولوژی دو وجهی تسلیم / خیزش اعتراضی»، نمیتواند تحلیل و داوری شود.
مقدمه اینکتاب با نامه یک کارگر تهیدست از اکبرآباد به رئیس جمهور وقت ایران، محمود احمدی نژاد آغاز میشود که نویسنده در بخشی از این متن نوشته است:
«گروههای فاقد امتیاز اگرچه از حق چانهزنی سازمانیافته و نمایندگی سیاسی راستین برای دفاع از منافعشان محروم شدهاند، پذیرندگان سربهراه و منفعل فرامین فرادستان هم نیستند، بلکه به نحوی متناسب و منعطف با شرایط سیاسی و اجتماعی زمانه در برابر "سیهروزی برنامهریزیشده" مقاومت میکنند.
بر این مبنا کوشیدهام تا با روش رخدادنگاری از پایین، استراتژیها و شیوههای عمل تهیدستان را برای ادامهی بقا و بهبود بخشیدن به زندگیشان روایت کنم و نشان دهم که اجتماعات و جمعیتهای پراکنده تهیدستان با تلاشهای معمولی و پیش پا افتاده روزمره نقش خود را بر تغییرات اجتماعی وسیعتر حک کردهاند.»
نظر شما