۱۵ اسفند ۱۳۹۸، ۱۴:۵۵

طی حکم دیوان بین‎المللی کیفری؛

درباره ارتکاب جنایت جنگی در افغانستان تحقیق می‎شود

درباره ارتکاب جنایت جنگی در افغانستان تحقیق می‎شود

قضات تجدید نظر دیوان بین‏‌المللی کیفری می‏‌گویند نقش نیروهای نظامی و اطلاعاتی آمریکا، نیروهای طالبان و همچنین دولت افغانستان در جنایات جنگی را مورد بررسی قرار خواهند داد.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از فرانس پرس؛ دیوان کیفری بین المللی روز پنجشنبه با آغاز تحقیقات درباره ارتکاب جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت در افغانستان موافقت کرد.

بر اساس حکم قضات تجدید نظر دیوان، قرار است درباره جرائم احتمالی که از اول ماه می سال ۲۰۰۳ میلادی در افغانستان انجام شده است و از جمله نقش احتمالی نظامیان آمریکایی حاضر در افغانستان در این جنایات، تحقیق شود.

به این ترتیب، عملکرد نیروهای آمریکا از زمان حمله به طالبان در افغانستان زیر ذره بین دیوان کیفری بین المللی قرار خواهد گرفت.

این تحقیقات علاوه بر بررسی نقش نیروهای نظامی و اطلاعاتی ایالات متحده آمریکا، نقش نیروهای طالبان و نیروهای دولت افغانستان در جنایات جنگی را مورد بررسی قرار خواهد داد.

سال گذشته، قضات در مراحل مقدماتی دیوان کیفری بین‌المللی اذعان کردند که جنایات گسترده‌ای در افغانستان صورت گرفته است اما با آغاز تحقیقات در این زمینه مخالفت کرده بودند. استدلال این قضات بر این مبنا استوار بود که انجام تحقیقات به نفع عدالت نخواهد بود زیرا عدم همکاری معنادار با این تحقیقات باعث خواهد شد که محکومیت عوامل دخیل در این جنایات بعید باشد.

این تصمیم اولیه دیوان کیفری انتقادات شدیدی از سوی سازمان‌های حقوق بشری به دنبال داشت که می گفتند دیوان به خواسته قربانیان برای اجرای عدالت اهمیتی نمی دهد و به این شکل به دولت‌هایی که از همکاری با دیوان امتناع می ورزند در واقع پاداش می دهد.

«فاتو بنسوده» دادستان دیوان کیفری بین‌المللی در نوامبر سال ۲۰۱۷ و پس از تحقیقات اولیه در افغانستان که بیش از یک دهه به طول انجامید از قضات دیوان خواست تا تحقیقات گسترده‌ای را در افغانستان انجام دهند.

وی گفته است که اطلاعاتی درباره نیروهای نظامی و اطلاعاتی آمریکا در افغانستان وجود دارد که مرتکب اعمال شکنجه، رفتارهای بی‌رحمانه، هتک حرمت افراد، تجاوز و خشونت جنسی علیه زندانیان مرتبط با جنگ در افغانستان و سایر مناطق و بطور عمده در سالهای ۲۰۰۳ و ۲۰۰۴ میلادی شده‌اند.

فاتو بنسوده همچنین گفته است که طالبان و سایر گروههای شورشی در افغانستان از سال ۲۰۰۹ به بعد بیش از ۱۷ هزار غیرنظامی افغان را کشته‌اند که ۷ هزار مورد قتل هدفمند را نیز شامل می شود. دیوان همچنین نیروهای امنیتی افغانستان را نیز در لیست افرادی که در جنایات جنگی دست داشته‌اند قرار داده است و گفته است که این نیروها نیز مظنون به شکنجه زندانیان در بازداشتگاه‌های دولتی هستند.

تصمیم به آغاز تحقیقات درباره جنایات جنگی در افغانستان پس از آن صورت می گیرد که ایالات متحده آمریکا و گروه طالبان توافقنامه صلح امضا کردند.

کد خبر 4870941

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha