سعید اسلامی بیدگلی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اختلالات پیاپی در سامانه معاملات بورس گفت: اختلالات سامانه بورس، موضوع بسیار پیچیدهای است که در دوره جدید ریاست سازمان بورس و اوراق بهادار، یکی از انتظارات اصلی این است که بتوان اختلالات سامانه بورس را به خوبی برطرف کرد؛ این در حالی است که مسائل فناورانه در سازمان بورس باید مورد توجه جدی واقع شده و در عین حال، سامانه ترید و پست ترید نیز با توجه به اهمیت بسیار، به خوبی مورد توجه قرار گیرد.
رئیس کانون نهادهای سرمایهگذاری افزود: البته باید به این نکته هم توجه داشت که برطرف کردن اختلالات سامانه بورس، موضوع پیچیدهای است؛ چراکه در دنیا، کشورهای کمی هستند که تکنولوژی طراحی و بهروز رسانی سامانه معاملات بورس را در اختیار دارند، بر همین اساس در زمان مسئولیت رؤسای قبلی سازمان بورس نیز اقداماتی برای خریداری سامانه جدید معاملاتی صورت گرفت، اما به خاطر مسائل امنیتی، تحریم و مجموعهای از مسائل خارجی و داخلی منجر شد که سامانه خریداری شده، تحویل ایران نشود.
وی تصریح کرد: در دوران ریاست شاپور محمدی بر سازمان بورس نیز، تلاشهای بسیاری در این رابطه صورت گرفت و چند جلسه برگزار شد تا بتوان از منابع خارجی، این سامانه خریداری شود، اما همزمان با سرد شدن شرایط بینالمللی، این امر میسر نشد و خرید به نتیجه نرسید. این در حالی است که بارها پیشنهاد شده است که سامانه معاملات با توجه به توانمندی شرکتهای داخلی و نخبگانی که در کشور وجود دارند، به صورت داخلی طراحی شود؛ ولی بیشتر نگاه به سمت خرید سامانه از خارج از کشور است.
اسلامی بیدگلی معتقد است که توسعه سامانه معاملات بازار سرمایه از سوی شرکتها و متخصصان داخلی، معایب و مزایایی دارد، به این معنا که مهمترین مزیت طراحی این سامانه از سوی نیروهای داخلی، یادگیری است؛ چراکه یادگیری زیادی در این فرآیند اتفاق خواهد افتاد و تعدادی از جوانان باهوش کشور حتی اگر نتوانند از این تلاش خود، خروجی برای طراحی داخلی سامانه بگیرند، اما حداقل این است که متوجه میشوند که سامانه معاملاتی چیست و میتوانند حداقل سامانه خود را توسعه دهند و اگر به تکنولوژی آن هم دست یابند، به طور قطع ایران هم به جمع دارندگان محدود این تکنولوژی دست خواهند یافت و جزو معدود کشورهای خاصی باشند که در این حوزه صاحب تکنولوژی هستند.
وی اظهار داشت: به هر حال، ارتقا و خریداری سامانه جدید معاملات بورس، همچنان با پیچیدگیهای زیادی مواجه است و بنابراین یکی از چالشهای پیش روی رئیس جدید سازمان بورس و اوراق بهادار نیز آن است که این سامانه را بتواند با استفاده از توان داخلی و یا خرید خارجی، ارتقا دهد؛ البته در کنار این میتوان اختلالات سامانه معاملاتی را با یکسری روشهای کوتاه مدت نیز حل کرد.
اسلامی بیدگلی با بیان اینکه اصلاح برخی زیرساختها، قوانین و مقررات منجر به این خواهد شد که بار هسته معاملات در دورهها و ساعات پیک، کم شود، گفت: البته این کار نیاز به همفکری با فعالان بازار سرمایه دارد.
رئیس کانون نهادهای سرمایهگذاری خاطرنشان کرد: نکته حائز اهمیت در اصلاح قوانین و مقررات مرتبط با حل و فصل اختلالات سامانه معاملات، آن است که در مجموعه بازار سرمایه و فعالان بازار، تعداد بسیار کمی از افراد وجود دارند که علاوه بر اشراف بر بازار سرمایه و معاملات، به مسائل آی تی و فناوری اطلاعات مربوط به معاملات آشنایی دارند؛ چراکه بیشتر مدیران نهادهای فعال در بازار سرمایه، دانش آموخته امور مالی و اقتصاد و مدیریتخوانده بوده و یا افرادی هستند که از بدنه دولت جدا شدهاند.
وی اظهار داشت: تعداد بسیار کمی از افراد، در بازار سرمایه اشراف کافی بر مسائل فناوری اطلاعات دارند که بتوان با تشکیل یک کمیته ویژه، معضل اختلالات سامانه معاملات را حل کرد. پس باید هر چه سریعتر این کمیته تشکیل شده و به حل و فصل این مشکل پرداخت. به هر حال میتوان با زیرساختارهایی که وجود دارد، در مواقع پیک بتوان موضوع را مدیریت کرد؛ البته برخی از افراد در شبکههای اجتماعی، پیشنهادهای عجیب و غریبی در حوزه جابجایی ارزش اسمی و مواردی از این دست مطرح میکنند تا به واسطه آن، اختلالات سامانه را حل و فصل کرد؛ در حالیکه این راهکارها، مشکل را برطرف نخواهد کرد.
اسلامی بیدگلی گفت: از طریق دستورالعمل قوانین، مقررات و زیرساختهای بازار سرمایه میتوان بار هسته معاملات را در زمانهای پیک پخش کرد؛ اما این باید در کمیتهای که متخصص فناوری اطلاعات و بازار سرمایه هستند، راه حل را به بحث گذاشت و بتوان کار را پیش برد.
نظر شما