سید وحید ظهوری حسینی کارشناس مسائل افغانستان در گفتگو با خبرنگار مهر، در خصوص بحران جاری در افغانستان، گفت: افغانستان بعد از انتخابات دچار یک چالش بسیار بزرگ شد و ضمن زیر سوال رفتن خود انتخابات، بحث تقلب گسترده و اتهامات به هر دو طرف مطرح است.
وی با اشاره به دخالتهای آمریکا در این کشور، افزود: آمریکا هم به صورت مستقیم و هم غیرمستقیم در موضوع انتخابات افغانستان و نتیجه آن دخالت داشت. آمریکا تلاش داشت با به قدرت رساندن یک جناح در افغانستان، در امور این کشور دخالت کند.
کارشناس مسائل افغانستان اظهار داشت: مذاکراتی که آمریکا با طالبان داشت نیز انتخابات افغانستان را به چالش کشید. ارتباط آمریکا با طالبان همیشه با دور زدن دولت افغانستان همراه بوده و در گذشته نیز که حامد کرزی رئیس جمهور این کشور بود، این موضوع مطرح بود و انتقاد «ارگ ریاست جمهوری» را در کابل در بر داشت.
ظهوری افزود: مسئله این است که آمریکا بدون اطلاع دولت افغانستان بهعنوان مرجع رسمی در این کشور، مذاکراتی را با طالبان آغاز کرد و با آنها به یک توافق رسید که توافقی بسیار ناجوانمردانه بود. مسلم است که هیچ کدام از این دو طرف به بندهای این توافق عمل نکردهاند.
وی با بیان اینکه در جریان این توافق ضربه واقعی به ملت افغانستان خورد و ضرر واقعی را مردم این کشور خوردند، اظهار داشت: بحث وجود دو دولت در افغانستان، آزادی و تبادل زندانیان میان دولت و طالبان و همچنین به چالش کشیدن انتخابات ریاست جمهوری حالا به مهمترین چالشهای سیاسی در این کشور تبدیل شده که ثبات افغانستان را بر هم زده است.
کارشناس مسائل افغانستان در زمینه رایزنیهای محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه با همتایان خود از کشورهای منطقه و همچنین شخصیتهای سیاسی افغان در مورد مسئله افغانستان، اضافه کرد: جمهوری اسلامی ایران برای ملت افغانستان یک مرجع بسیار مطمئنی بوده و هست. رایزنیهای صورت گرفته نیز که ایران از زمان کنفرانس «بن -۱» داشته، همیشه به نفع ملت افغانستان بوده و ایران تلاش داشته تا خواست مردم افغانستان را به کرسی بنشاند.
ظهوری تصریح کرد: دولت افغانستان نیز همواره به کمکهایی که جمهوری اسلامی به کابل داشته اذعان کرده و خصوصاً حامد کرزی رئیس جمهور اسبق افغانستان بارها این موضوع را مورد تاکید قرار داده است.
وی خاطرنشان کرد: هر چند برخی در افغانستان که به آمریکا نزدیک هستند تلاش دارند کمکهای ایران را کتمان کنند اما افرادی مانند عبدالله عبدالله بارها از تهران به دلیل نقش میانجیگری تقدیر کرده است.
رئیس مرکز هماهنگی تشکلهای فرهنگی افغانستان تاکید کرد: افغانستان به یک میانجیگر بیطرف نیاز دارد و به هر نحوی باید حقوق و آرمان ملت این کشور برآورده شود. مردم افغانستان به جمهوری اسلامی اعتماد داشته و میتوان گفت که ایران ظرفیت میانجیگری را دارد.
ظهوری اظهار داشت: جمهوری اسلامی بهعنوان یک قدرت منطقهای و کشور همسایه با افغانستان در کنار دیگر کشورها مانند روسیه، ترکیه و همچنین دیگر کشورها که در افغانستان حضور دارند، میتوانند به یک توافق همگانی دست پیدا کنند که این توافق با محوریت تهران میتواند اعتماد مردم افغانستان را جلب کند.
وی گفت: تلاشهای وزیر امور خارجه کشورمان میتواند به افغانستان کمک کند و هر چند تلاشهای ایران موجب سنگاندازی آمریکا در این مسیر میشود؛ ایران میتواند با ایجاد یک روند منطقهای، باعث ثبات و امنیت در افغانستان شود. ایران باید محور رایزنیها در افغانستان باشد تا بتواند یک ترفند منطقهای برای حل بحران موجود در این کشور ایجاد شود.
نظر شما