۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۹، ۹:۲۸

در گفتگو با مهر مطرح شد

باب توزیع کتاب درسی توسط کتابفروشی ها بسته نیست

باب توزیع کتاب درسی توسط کتابفروشی ها بسته نیست

معاون توسعه منابع و پشتیبانی سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزشی گفت: ما مشکلی درباره توزیع کتاب درسی توسط کتابفروشی‌ها نداشتیم و در بخشنامه هم به صراحت آن را اعلام کردیم اما شروطی هم داریم.

محمدمهدی کاظمی معاون توسعه منابع و پشتیبانی سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزشی در گفتگو با خبرنگار مهر، درباره بحث توزیع کتاب درسی توسط مدارس که مورد اعتراض برخی از کتابفروشی‌ها شده است و اعلام کرده‌اند از این چرخه کنار گذاشته‌اند، گفت: کتاب‌های درسی دوره ابتدایی و فنی و حرفه‌ای و کاردانش از ابتدا تا کنون توسط مدارس توزیع می‌شد. کتاب‌های دوره متوسطه اول و دوم پیشتر توسط کتابفروشی‌ها توزیع می شده و سال گذشته کتاب‌های متوسطه دوم هم توسط مدارس توزیع شد. کتابفروشی ها نظراتی داشتند مبنی بر اینکه کتاب را آنها توزیع کنند.

وی ادامه داد: ما هم مشکلی درباره این توزیع توسط کتابفروشی ها نداشتیم و در بخشنامه هم به صراحت آن را اعلام کردیم و حتی جلسات متعددی با اتحادیه کتاب فروشی های استان تهران، استان البرز و ۱۰ استان دیگر و هر کدام بیش از ۴ جلسه گذاشتیم و استانداردهای مورد نظر سازمان پژوهش را اعلام کردیم تا متناسب با آن اعلام نظر کنند اما تا امروز ما پاسخی دریافت نکردیم.

کاظمی در پاسخ به این پرسش که این استانداردها چه بودند، بیان کرد: یکی اینکه اطلاعات مربوط به محل جغرافیایی کتابفروشی ها را به ما بدهند تا در سامانه مربوطه ثبت شود. وقتی دانش آموز می‌خواهد ثبت سفارش انجام دهد ما باید موقعیت آن کتابفروشی را داشته باشیم تا دانش آموز موقعیت خودش را در نظر بگیرد و حق انتخاب داشته باشد یا بتواند نزدیک ترین کتاب فروشی را انتخاب کند.

وی ادامه داد: مشکلی که در توزیع کتاب درسی توسط کتابفروشی ها همواره وجود داشته این است که ما پوشش کتابفروشی را در همه مناطق کشور نداریم. در برخی مناطق هست که اصلاً کتابفروشی و لوازم التحریر فروشی نداریم و کتاب‌های درسی توسط صنف دیگری توزیع می شده است. لذا آن مناطق مدارس با مشکل مواجه بودند. در برخی مناطق مدیرها به شهر دیگری می‌رفتند تا کتاب را برای دانش آموزان تهیه و آن را توزیع کنند. برخی هم مجوز توزیع نداشتند ولی نماینده‌ای که واسط بود بین شرکت چاپ و نشر و کتابفروشی مربوطه بوده یکی را انتخاب می کرده و ممکن بود یک مغازه از صنف اغذیه فروشی کتاب را توزیع کند که خود همین امر نیز مشکلاتی ایجاد می کرده است. ضمن اینکه خانواده‌های بسیاری این گلایه را داشتند که مثلاً لوازم التحریر فروش‌ها خانواده‌ها را اجبار می کرده‌اند که خرید دیگری به جز کتاب درسی هم داشته باشند مثل جلد کتاب‌های درسی یا کاغذ کادو و....

معاون توسعه منابع و پشتیبانی سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزشی اظهار کرد: با همه این اوصاف ما تصمیممان بر این بود ثبت سفارش کتاب را در سامانه داشته باشیم و توزیع توسط یا مدارس یا کتابفروشی ها باشد و در بخشنامه هم آن را اعلام کردیم.

وی درباره شرط دوم استانداردهای سازمان پژوهش و برنامه ریزی به کتابفروشی ها برای توزیع کتاب درسی گفت: شرط دوم ما به نرخ سود کتاب درسی برمی گشت. کتابفروشی ها برای توزیع تعرفه‌ای را می‌خواستند و ما از طریق دستگاه‌های نظارتی موظف شدیم نرخ سود را نداشته باشیم. هر سال یک درصدی به قیمت کتاب‌های درسی اضافه می‌شود و آن درصد به کتابفروشی ها تعلق می‌گیرد. سال گذشته در متوسطه دوم نظری هر چه قیمت پشت جلد بود باید ۱۰ درصد اضافه می‌شد تا توسط کتابفروشی ها توزیع شود. نرخ مدنظر کتابفروشی ها برای توزیع ۱۷ درصد است. اگر ما این را بپذیریم یعنی میانگین ۳۲ درصدی که قیمت کتاب‌های درسی امسال اضافه شده بشود ۴۲ درصد. ما اعلام کردیم نرخ سود توزیع ۸ درصد باشد. تعداد و حجم کتاب‌های درسی زیاد است و عدد قابل توجهی می‌شود. اما آنها موافقت نکردند.

کاظمی گفت: کل کتاب‌های متوسطه اول و دوم ۳۰۰ میلیارد تومان می‌شود که این عدد را در ۱۷ درصد ضرب کنید معادل ۵۱ میلیارد تومان سودی می‌شود که می‌خواستند و ما ۵۰ درصد آن را گفتیم می‌دهیم و بقیه آن را بخواهیم بدهیم باید از خانواده‌ها بگیریم و قیمت کتاب درسی نمی‌تواند با این قیمت توزیع شود.

وی در پاسخ به این پرسش که آموزش و پرورش مسئول تأمین و تألیف کتاب درسی و رساندن آن دست دانش آموزان است، چرا اساساً وقتی می‌تواند خودش آن را توزیع کند واسطه کتاب فروشی‌ها باید باشد، گفت: این اتفاقی است که طی سال‌ها رخ داده و طبیعتاً این حق برای کتابفروشی ها وجود دارد و آنها هم صنفی هستند که امورات خود و خانواده را می‌گذرانند ولی دستگاه‌های نظارتی هم حرف شما را می‌زنند. ما در واقع کار مدیرانمان را داریم زیاد می‌کنیم و حتی گفتیم این سود را تحت عنوان کمک به مدرسه بدهیم تا مدیر بتواند برای ۱۰ دانش آموزی که بضاعت کمی دارد کتاب‌های درسی را رایگان بگیرد و در اختیارشان بگذارد که الان هم در برخی جاها این اتفاق می‌افتد. ما به دنبال کاهش قیمت کتاب درسی هستیم.

معاون توسعه منابع و پشتیبانی سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزشی اظهار کرد: اینکه کتابفروشی ها می‌گویند درآمد آنها در یکسال از محل توزیع کتاب‌های درسی است باور کردنی نیست چون توزیع کتاب درسی در بازه یک ماهه صورت می‌گیرد و سوال این است که ۱۱ ماه دیگر چه رخ می‌دهد. هنوز هم می‌گوئیم با اینکه همه جا کتابفروشی نیست اما اگر کتابفروشی ها شرایط ما را بپذیرند این توزیع توسط آنها می‌تواند صورت بگیرد و به استان‌ها اعلام کردیم با اتحادیه‌های کتابفروشی استان جلسه بگذارند و اگر شرایط را پذیرفتند این کار صورت بگیرد.

وی ادامه داد: اینها همه در حالی است که ما همواره سعی می‌کنیم هزینه تولید را کاهش دهیم. دستگاه‌های به روز در مجموعه داشته باشیم و… طی سال گذشته و بیشتر امسال در قطع برخی کتاب‌های درسی هم در همین راستا تغییر ایجاد کردیم. قطع کتاب‌های ما رحلی است و طبیعتاً کاغذ زیادی مصرف می‌کند و پرت کاغذ دارد. از ۴۱ عنوان کتاب پر تیراژ دوره ابتدایی که رحلی است، ۱۳ عنوان را با نظر کارشناسان انتخاب کردیم و با قطع وزیری چاپ کردیم تا در مصرف کاغذ صرفه جویی شود. کتاب رحلی کوچک‌تر است و ما در جاهایی که مشکلی ایجاد نمی‌شد این کار را انجام دادیم.

به گزارش خبرنگار مهر، در بخش نخست گفتگو با محمد مهدی کاظمی درباره جزئیات ثبت نام کتاب‌های درسی با عنوان «مهر اعتبار ۳ ساله و ۵ ساله روی کتاب‌های درسی» گفتگو کردیم.

کد خبر 4914440

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • احمد IR ۲۱:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۳
      0 0
      سلام الان یک دوره کتاب مثلا نهم۵۲۵۰۰تومان است که با هزینه خرید وثبت نام اینترنتی۵۸۰۰۰تومان میشودمدرسه هم۱۰۰۰۰تومان بابت هزینه حمل وبسته بندی میگیرد حال چگونه هزینه کم می شود خدا میداند