خبرگزاری مهر، سرویس بین الملل: در حالی کە بیش از ۵۵ روز است کە حکومت اقلیم کردستان حقوق کارمندان دولتی و نیروهای نظامی خود را پرداخت نکردە است، بغداد اعلام کردە تا زمانی کە طبق توافقات از سوی اقلیم روزانە ۲۵۰ هزار بشکە نفت بە دولت مرزی تحویل نشود، بودجە مربوط بە پرداخت حقوق کارمندان را بە اربیل ارسال نخواهد کرد.
و این در حالی است کە حکام اقلیم کردستان این اقدام دولت مرکزی عراق را کارت فشار سیاسی تلقی میکنند.
«شاهسوار عبدالواحد»، نمایندە پارلمان کردستان عراق و رئیس حزب نسل نو در گفتگو با خبرنگار مهر بە بررسی علل عدم توافق اربیل و بغداد و پرداخت نشدن حقوق کارمندان و مشکلات داخلی اقلیم کردستان پرداختە است کە در ادامە مشروح آن میآید.
*حکومت اقلیم کردستان نزدیک بە ۲ ماه است کە حقوق کارمندان را پرداخت نکردە است، اگرچە اقلیم، بغداد را بە سیاسی کاری در این رابطە متهم میکند اما کارشناسان معتقدند بحرانهای اقلیم بە مدیریت نادرست و نحوە ادارە کردن حزبی آن منطقە ارتباط دارد؟
اگر دولت عراق با حکومت اقلیم کردستان اختلاف دارد، بە صورت مستقیم حقوق کارمندان را پرداخت کند و بە اربیل تحویل ندهد. ما بە عنوان نمایندە مجلس و یکی از احزاب سیاسی، بارها این خواستە را تکرار کردەایم اما متاسفانە حکومت اقلیم کردستان در هیچکدام از کارهایش شفافیت ندارد.
تاکنون درآمدهای نفتی، میزان صادرات و فروش نفت اقلیم کردستان برای هیچکس جز افراد خاص شفاف نیست. تاکنون کسی مطلع نیست کە درآمد نفتی اقلیم کردستان چقدر است و چطور و برای چە اهدافی هزینە میشود. حکومت اقلیم کردستان تا بەحال بە توافقات فی مابین با بغداد عمل نکردە است و ۲۵۰ هزار بشکە نفت روزانە مورد توافق را بە آنها تحویل نمیدهد.
*چرا علی رغم نشستهای متعدد، توافقات نفتی اقلیم کردستان و بغداد بە مثابە معضل و محل اختلاف همیشگی همچنان پابرجاست؟
چون توافقات شخصی و حزبی هستند. آنها توافقات را برای مسائل تاکتیکی استفادە میکنند.
*وضعیت احزاب و ساختارهای سیاسی داخل اقلیم به چه صورتی است؟
همه جریانات و حکمرانان عراقی هم میدانند احزاب حاکم بر اقلیم کردستان در داخل چقدر ضعیف هستند و چە مشکلاتی دارند و در سازماندهی امور و ادارە اقلیم شکست خوردەاند. آنها خوب میدانند دو حزب اتحادیە میهنی و حزب دمکرات چگونە بعد از ۲۹ سال نتوانستەاند بە یک سیستم یکپارچە برای ادارە امور برسند.
وضعیت اقلیم از لحاظ اقتصادی، اداری، سیاسی و اجتماعی بسیار بد است و همین اوضاع اقلیم کردستان را در مقابل بغداد در موضع ضعف قرار دادە است. دولت عراق در بیشتر وقتها اهمیتی بە مسئولین اقلیم نمیدهد. چون ضعفهای آنها را میداند و بە این واقعیت اذعان دارند کە آنها نمایندە اکثریت مردم کردستان عراق نیستند.
*در مورد وضعیت مبتلایان و قربانیان کرونا در اقلیم کردستان این سوال مطرح است کە باتوجە بە اینکە سیستم بهداشت و درمان اقلیم پیشرفتە نیست، چگونە است کە تعدادمبتلایان و فوتیهای کرونا کم است؟ آیا این آمار واقعی است؟
این آمار دقیق نیست. بە نظر من این دادە ها و آمارهایی کە حکومت اقلیم کردستان عراق در مورد مبتلایان و فوتیهای کرونا منتشر میکند صحیح و دقیق نیست. حکومت اقلیم میخواهد از ویروس کرونا برای اهداف دیگر خود استفادە کند. در آمارهای حکومت اقلیم فوت کسانی بە علت کرونا مطرح شدە است در حالی کە ادارە بهداشت و درمان استان سلیمانیە مرگ این افراد بە وسیلە کرونا را رد کرد است. متاسفانە حکومت با احساسات مردم بازی میکند و برای ترساندن مردم از ویروس کرونا سواستفادە میکند.
*مردم اقلیم کردستان را بە حضور گستردە در تظاهرات علیە حکومت اقلیم کردستان فراخواندەاید. چرا؟ آیا تظاهرات میتواند کارت فشاری بر حکومت حزبی اقلیم باشد؟
بدون شک اگر وضعی اقلیم کردستان بە همین منوال باشد و مسئولین بر شفاف نبودن و پوشاندن حقایق اصرار ورزند و هیچ اقدامی برای بهبود معیشت مردم شکل نگیرد از تظاهرات حمایت خواهیم کرد. بە اعتقاد ما تظاهرات مردمی کارت فشار خوبی بر این حکومت و حکمرانان خواهد بود. شاید در سیاستهای و نحوە ادارە این منطقە بازنگری کنند.
نظر شما