حسن عباس نژاد به مناسبت ۲۰ اردیبهشت روز پرندگان مهاجر در گفتگو با خبرنگار مهر اظهارداشت: بارزترین اشکال مهاجرت در حیات وحش معمولاً در پرندگان به دلیل قدرت جابجایی زیاد به جهت پرواز دیده میشود. بسیاری از گونههای پرندگان این سفرهای منظم فصلی را انجام میدهند این سفر ممکن است در پاسخ به تغییرات آب و هوا، دسترسی به مواد غذایی و یا زیستگاه برای زادآوری باشد. هر چند ملموسترین شکل مهاجرت در پرندگان آبزی و کنار آبزی دیده میشود اما مهاجرت فقط منحصر به این گروهها نبوده و در انواع پرندگان دیگر نظیر پرندگان خشک زی نیز دیده میشود.
وی تصریح کرد: اهمیت پرندگان مهاجر به لحاظ نقش آنها در اقتصاد جوامع محلی چه از جنبه شکار و تغذیه، چه از جنبه توسعه گردشگری، کنترل آفات گیاهی و حفظ چرخه غذایی در اکوسیستمها به قدری است که برای جلب مشارکت و توجه مردم در حفاظت از پرندگان مهاجر از سال ۲۰۰۶ یک روز در تقویم بنام روز پرندگان مهاجر نامگذاری شده که این توجه در سطح بین المللی بیانگر اهمیت پرندگان مهاجر و ضرورت حفاظت از آنها را پر رنگ میکند.
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان قزوین گفت: بر اساس آمارهای بینالمللی ۴/۱۲ درصد از کل پرندگان دنیا یعنی بیشتر از ۱۹۲ گونه پرنده اکنون با خطر انقراض دست و پنجه نرم میکنند و بالغ بر ۵۳۵ گونه پرنده در ایران دیده میشود که این تعداد حدود یک سوم از پرندههای دنیا را تشکیل میدهند.
عباس نژاد یادآور شد: بخش بزرگی از پرندگانی که در ایران وجود دارد مهاجر هستند، این پرندگان به چند گروه تقسیم میشوند، گروهی که بومی کشور محسوب میشوند و در ایران زاد و والد میکنند، گروه دیگر پرندگان مهاجر زمستانه و گروه دیگر را پرندگانی تشکیل میدهند که بهار و تابستان به کشورمان سفر میکنند. البته گروه دیگری نیز مهاجر عبوری هستند و برای حدود چند هفته مهمان تالابهای کشورمان میشوند.
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان قزوین گفت: عمده پرندگان مهاجر کشور گروهی محسوب میشوند که پاییز و زمستانگذران هستند و از سیبری غربی و اروپای غربی به ایران مهاجرت کرده و بیشتر در استانهای شمالی کشور دیده میشوند و حدود ۶۵ درصد از پرندگان مهاجر را قوها، غازها، اردکها، آبچلیکها، کاکاییها، پلیکانها و فلامینگوتشکیل میدهند.
عباس نژاد اظهار کرد: استانهای شمال و جنوبی به دلیل دارا بودن اراضی پست ساحلی و برخوردار از تالابهای وسیع و پر آب زیستگاههای اصلی پرندگان مهاجر آبزی و کنار آبزی محسوب میشوند، اما استانهای مرکزی نظیر قزوین نیز اگر دارای زیستگاههای آبی باشند بی نصیب از فرود پرندگان مهاجر نیست.
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان قزوین یادآور شد: در استان قزوین ۶ زیستگاه آبی به عنوان سایتهای سرشماری پرندگان آبزی و کنار آبزی به سازمان معرفی شده و از سال ۱۳۸۷ تاکنون به طور منظم سرشماری پرندگان آبزی و کنار آبزی در آنها انجام میشود که این سایتها عبارتند از رودخانه خر رود و شور، رودخانه شهرآباد و تالاب یعقوبیه، رودخانه شاهرود، حوضچههای تصفیه فاضلاب شهر قزوین، دریاچه اوان، دریاچه سد منجیل است.
عباس نژاد تصریح کرد: در استان قزوین پرندگان مهاجر معمولاً از اواخر مهرماه تا پایان فروردین ماه در زیستگاههای آبی کم و بیش مشاهده میشوند اما به دلیل دارا بودن زمستانهای سرد و بروز یخبندان، بیشترین تعداد و تنوع پرندگان آبزی و کنار آبزی در ماههای آبان و آذر دیده میشوند که بر اساس آمار و مشاهدات سالهای اخیر بیشترین جمعیت پرندگان آبزی و کنار آبزی در استان قزوین مربوط به اردکها نظیر اردک سرسبز و خوتکا، کاکاییها، باکلان، چنگر، غاز خاکستری، حواصیلها، آبچیلک ها وخروس کولی است.
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان قزوین بیان کرد: برای حفاظت از پرندگان و زیستگاههای آنان نکاتی لازم است تا رعایت شود که این نکات میتواند ممانعت از شکار گسترده پرندگان (بهره برداری پایدار و اصولی)، حفاظت از مناطق و زیستگاههای پرندگان و ممانعت از تخریب آنها، تلاش برای تأمین آب، حفظ و احیای تالابها، مد نظر قرار دادن راهکارهای اجرایی توسعه پایدار جهت کاهش اثرات سو بر زیستگاههای پرندگان، نساختن برجهای بلند و استفاده نکردن از شیشههای رفلکس، نساختن سازههای بلند نظیر توربینها، برجها و دکلها در مسیر مهاجرت و محل تجمع پرندگان خصوصاً گونههای در معرض خطر، کاهش فرکانس چراغهای چشمک زن اطراف برجها باشد.
نظر شما