به گزارش خبرگزاری مهر، روزها در گذرند. هر گردش زمین به دور خود یک شبانهروز را پدید میآورد و هر گردش ماه به دور زمین در حدود ۳۰ روز طول میکشد. با تکرار هر ۱۲ ماه، یک سال پدید میآید و اینچنین زمان میگذرد و واحدهای زمانی تعریف شده، طی میشوند.
بشر هزاران سال است که شروع به شمردن روزها کرده است. شمارش روزها از آن زمان آغاز شد که انسان شروع به کشاورزی کرد و تا به امروز گاهشماریهای متفاوتی برای شمارش روزها شکل گرفته است.
هماکنون بیش از ۳۰ گاهشماری مختلف در سراسر دنیا رایج است و در بسیاری از اوقات برای ارتباط میان ۲ کشور با گاهشماریهای مختلف لازم است تا تاریخ از یک گاهشماری به گاهشماری دیگر تبدیل شود.
برای تبدیل کردن تاریخ در گاهشماریهای هجری شمسی، قمری یا میلادی به یکدیگر میتوان از روشهای مختلفی استفاده کرد. یکی از این راهها استفاده از ابزار تبدیل تاریخ ۸ باکس است. با استفاده از این ابزار آنلاین میتوانید به سادگی تاریخ مورد نظر خود را از گاهشماری هجری شمسی به میلادی و یا قمری تبدیل کنید.
گاهشماری میلادی رایجترین گاهشماری در جهان امروز و گاهشماری هجری قمری گاهشماری رایج در میان کشورهای عرب منطقه است. گاهشماری مرسوم در کشور ما، گاهشماری هجری خورشیدی است.
شاید برایتان جالب باشد اگر بدانید که نه تنها در کشور ما، بلکه در کشور همسایه یعنی افغانستان نیز این گاهشماری رایج است. البته تقویم در افغانستان تفاوتهای جزئی با تقویم مورد استفاده ما دارد. از جمله این تفاوتها میتوان به نام ماهها اشاره کرد. در افغانستان از نام ماههای برجی استفاده میشود. منظور از ماههای برجی اسم گذاری ماهها براساس برجهای فلکی ۱۲ گانه در منطقةالبروج است.
اما منطقةالبروج چیست؟ منطقةالبروج نام نواری است فرضی در آسمان که سیارات و خورشید در مسیر سالانه خود در آسمان از آن عبور میکنند. درست که زمین به گرد خورشید می چرخد، اما از دید ناظر زمینی چنین به نظر میرسد که خورشید به گرد زمین میچرخد؛ بر این اساس مسیری را که در طول یکسال خورشید از آن عبور میکند، دایرةالبروج نامگذاری کرده و آنرا به ۱۲ بخش مختلف تقسیم کردهاند. عبور خورشید از هر یک از این بخشها یک ماه بهطول میانجامد. هر یک از این بخشها را یک برج مینامیم و هر برج یک صورت فلکی را در خود دارد. احتمالاً اسم صورتهای فلکی را تاکنون شنیدهاید. هر صورت فلکی از مجموعهای ستارگان تشکیل شده که یک شکل فرضی را در آسمان شب میسازند. صورتهای فلکی که خورشید در طول یکسال از آنها عبور میکند به ترتیب عبارتند از: حَمَل (بره)، ثور (گاو)، جوزا (دوپیکر)، سرطان (خرچنگ)، اسد (شیر)، سنبله (دوشیزه)، میزان (ترازو)، عقرب، مار افسای، قوس، جدی (بزغاله)، دلو، حوت (ماهی).
عبور خورشید از هر یک از این صورتهای فلکی در حدود ۳۰ روز به طول میانجامد و منظور از تقویم برجی تقویمی است که نام ماهها در آن بدین شکل نامگذاری شده باشد. تقویم کشور ما نیز در ابتدا تقویمی برجی بوده است.
در زمان حکومت سلطان جلالالدین ملکشاه سلجوقی، حکیم عمر خیام ریاضیدان، شاعر و ستارهشناس مشهور ایرانی گاهشماری شمسی را با کمک عدهای دیگر از منجمان آن دوره، پیریزی کرد. در ابتدا این گاهشماری سلجوقی نامیده میشد و تفاوتهای بسیاری با تقویم کنونی ما داشت؛ از جمله همین که در گاهشماری جلالی از نام ماههای برجی استفاده میشد و البته مبدا تاریخ نگاری در تقویم نیز سال به سلطنت رسیدن ملکشاه بود.
بعدها عبدالغفار خان نجمالدوله تغییراتی در گاهشماری جلالی ایجاد کرد و گاهشماری جدید به گاهشماری هجری شمسی موسوم شد. در گاهشماری هجری شمسی مبدا تاریخنگاری سال هجرت پیامبر اکرم (ص) از مکه به مدینه تعیین شد. واژه "هجری" در گاهشماری هجری شمسی به همین امر اشاره دارد. در گاهشماری هجری شمسی نام ماهها، همچنان نام ماههای برجی بود.
تا آنکه در سال ۱۳۰۴ با تصویب قانونی در مجلس شورای ملی آنزمان، گاهشماری هجری شمسی چنان که امروزه از آن استفاده میکنیم و با نام ماههای کنونی بهعنوان گاهشماری رسمی کشور تصویب شد.
نظر شما