پیام لاریان نویسنده و کارگردان تئاتر و مدیر اجرایی تماشاخانه انتظامی درباره وضعیت تئاتر کشور در روزهای پساکرونا به خبرنگار مهر گفت: تئاتر کشور وضعیت باثبات و شرایط مثبتی نداشته که بعد از بحران کرونا بد شود، بلکه مطمئناً وضعیت بدتر از قبل خواهد شد. متاسفانه ابعاد روانی این بیماری تا بیش از یکسال دامن برخی از مشاغل از جمله تئاتر را میگیرد.
وی ادامه داد: هیچ فعالیت هنری به اندازه تئاتر در این بحران آسیب ندیده است، چون حتی پروژههای سینمایی هم با رعایت پروتکلهای بهداشتی فعالیتشان را از سر گرفتهاند اما وضعیت تئاتر متفاوت است. اگر قرار باشد تماشاخانهها هم با در نظر گرفتن دستورالعملهای بهداشتی باز شوند، هیچ سودی نخواهند کرد چون مجبور هستند از نصف ظرفیت موجود استفاده کنند و این راهکار به جای کمک کردن به آنها موجب ضرر رساندن به سالندارها و گروههای تئاتری میشود. اگر فرض کنیم سالن تئاتر ۳۰۰ نفر گنجایش داشته باشد با در نظر گرفتن شرایط حداقل مجبور است از نصف ظرفیتش استفاده کند که این میزان هیچ سودی برای گروه یا سالن ندارد حالا همین شرایط را برای سالنهای کم ظرفیت مثل تماشاخانه انتظامی که زیر ۱۰۰ نفر گنجایش دارند، در نظر بگیرید.
این نویسنده درباره راهکار پیشنهادی برای برون رفت از این وضعیت بیان کرد: متاسفانه دولت شراط اقتصادی مناسبی ندارد و با وجود تحریمها به سختی ادامه میدهد اما معتقدم اگر بخواهد کاری برای هنرمندان بکند بهتر است که چیزی شبیه قرارداد تیپ را که در سالهای گذشته جریان داشت به تئاتر بازگرداند. راه حل منطقی این است که در صورت باز شدن تماشاخانهها دولت مابهالتفاوت خسارت گروههای تئاتری را بپردازد بهعنوان نمونه اگر طبق بررسی، نمایشی در حالت عادی ۲۰ میلیون تومان میفروخته اما الان ۸ میلیون فروخته مابقی مبلغ توسط دولت پرداخت شود چون در غیر این صورت تئاتر از بین خواهد رفت.
لاریان با اشاره به هنرمندان جوان تئاتری که با این وضعیت ناامید شدهاند، گفت: در طول سال برای اجرا در تماشاخانه انتظامی حدود ۱۰۰ هنرمند جوان داریم که علاقه مند به تئاتر هستند و با وجودی که ممکن است تنها ۴۰۰-۵۰۰ هزار تومان از هر اجرا نصیبشان شود، اما باعلاقه دوست دارند که اجرای عمومی بروند و دلشان به این خوش است که به جامعه تئاتری معرفی میشوند اما با شرایط پیش آمده و حتی در صورت باز شدن تماشاخانهها در صورتی که حمایتی وجود نداشته باشد این افراد نمیتوانند هیچ کاری را به صحنه ببرند و مجبورند به شغلهای دیگر روی بیاورند یا اینکه خانهنشین شوند.
کارگردان «بالستیک زخم» در پایان درباره کسر ۹ درصد مالیات برارزش افزوده از اجراهای تئاتری نیز بیان کرد: تئاتر جزو مشاغلی است که حتما باید مورد حمایت دولت قرار بگیرد و حداقل کاری که دولت میتواند برای تئاتر انجام دهد این است که ضرر و زیان اجراهای تئاتری را با توجه به سوابق گروهها و سالنهای نمایشی پرداخت کند با این وضعیت کسر مالیات از اجراها بسیار غیرمنصفانه است و باید حذف شود. واقعیت این است که گویی دولت در این وضعیت به تنها چیزی که فکر نمیکند هنر تئاتر است.
نظر شما