خبرگزاری مهر، سرویس بین الملل - سید رضا درویش: تصمیمات واشنگتن در چند ماه گذشته، لکه ننگی در تاریخ نقش و بازیگری بین المللی ایالات متحده هست و تاریخ بشری هیچگاه نمیتواند به نقش مخرب کاخ سفید در آزمون پاندمی کووید -۱۹ با اغماض مواجه شود.
یک رشته از تصمیمات خودخواهانه، عجولانه، غیرعاقلانه و ضد بشری دولت دونالد ترامپ در زمانی که بشر بیش از پیش به همدلی، صبر، خرد و انسانیت نیاز داشت، مهر باطلی بود بر تمامی ادعاهای پوشالی واشنگتن مبنی بر نقش حیاتیاش در اداره و مدیریت جهانی در عصر پس از جنگهای جهانی و علی الخصوص پس ازجنگ سرد.
سرسختی و لجاجت ایالات متحده در اعمال تحریمهای یکجانبه، ظالمانه و غیر انسانی اش علیه ایران و عدم توقف هر چند موقت این رویکرد سبوعانه در بحبوبه گسترش ویروس کرونای جدید، نشان داد که واشنگتن نه تنها یکی از ناقضان اصلی حقوق اساسی بشر در جهان است، حتی با خودخواهی و خردستیزی خاصی در عصر حاکمیت ترامپیسم در حال به خطر انداختن سلامت همه شهروندان این کره خاکی است.
مقامات جمهوری اسلامی ایران از جمله مقام معظم رهبری، رئیس جمهور و وزیر خارجه بارها بر ضد انسانی بودن تحریمهای یکجانبه ایالات متحده علیه مردم ایران تاکید کرده اند و این موضوع مورد بحث بسیاری از گفتگو های دوطرفه بوده است.
علاءالدین بروجردی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، در گفتگویی در سوم فروردین، با اشاره به سخنرانی نوروزی مقام معظم رهبری در همان روز، گفت: منطق حکم میکند به آمریکا بیاعتماد باشیم. چرا که آنها متهم ردیف اول این جنگ بیولوژیک کرونا هستند و اگر ثابت شود، شرایط تغییر میکند. آنچه مسلم است این است که آمریکاییها در خط مقدم جنایات سلاحهای کشتار جمعی در دنیا قرار دارند. اگر آمریکاییها صادق هستند اجازه دهند سازمان ملل هیات حقیقت یاب تشکیل دهد و بررسی کنند اما حاضر نشدند زیر بار کنوانسیونهای سلاحهای بیولوژیکی بروند.
این نماینده مجلس با بیان اینکه آمریکاییها شعارهای عوام فریبانه میدهند، اظهار داشت: آمریکا اگر از حداقل صداقت برخوردار بود موانع دارویی که یک امر انسانی است ایجاد نمیکرد. امروز به دلیل مشکلات تحمیلی و غیر قانونی به سیستم بانکی و عدم ارتباط مالی ایران، طبیعتاً تامین دارو با مشکل روبهرو است اما به آمریکا اعتماد نمیکنیم.
روزنامه واشنگتن پست در سرمقالهای در ۶ فروردین به بیانات مقام معظم رهبری در ابتدای سال اشاره کرد و نوشت: آمریکا باید به جای چنین اقداماتی به کنترل همهگیری ویروس کرونا در ایران کمک کند.
این رسانه افزود: در شرایط بحران انسانی فوق العاده، دولت ترامپ سیاست «فشار حداکثری» علیه ایران را تشدید کرده است تا شرایط دشوار جمعیت ۸۰ میلیون نفری این کشور را افزایش دهد اما این راهبرد چه هدفی را دنبال میکند؟
این روزنامه آمریکایی ادامه داد که مردم عادی ایران و دیگر کشورها، آمریکا را در سختتر کردن مبارزه با همه گیری کرونا در ایران مقصر میدانند. این شامل کشورهای متحد آمریکا نیز میشود. بریتانیا در بین دیگر کشورها خواستار رفع تحریمها شده است. این رسانه به نقل از کارشناسان نوشت که چند شرکت تامین کننده تجهیزات پزشکی ارسال محموله به ایران را متوقف کرده اند.
این رسانه نتیجه گرفت: رویکرد تقابلی ترامپ نتوانسته به اهداف خود برسد و شیوع ویروس کرونا فرصتی به او میدهد تا این روند را اصلاح کند.
پس از بیانات سوم فروردین مقام معظم رهبری، خبرگزاری آسوشیتدپرس نوشت که آیت الله خامنهای با اشاره به اتهام مبنی بر تولید ویروس کرونا توسط آمریکا، پیشنهاد واشنگتن برای کمک به ایران برای مقابله با این ویروس را رد کرد.
این خبرگزاری همچنین گفت که «لیجیان ژائو» سخنگوی دولت چین نیزدر هفتههای گذشته به منشأ آمریکایی ویروس کرونا اشاره کرده و گفته بود که ارتش ایالات متحده این ویروس را به شهر ووهان که مرکز شیوع آن در چین بود، آورده است. شبکه راشاتودی نیز همین بخش از سخنان رهبر معظم انقلاب را برجسته کرد و در تارنمای خود نوشت که آیت الله خامنهای پیشنهاد آمریکا را به دلیل احتمال تولید ویروس کرونا توسط ایالات متحده رد کرد.
روزنامه میرور همچنین بر صحبتهای مقام معظم رهبری درباره کمبودهای نظام بهداشتی آمریکا در مقابله با ویروس کرونا تاکید کرد. حسن روحانی رئیس جمهور ایران هشتم اردیبهشت در یک گفتگوی تلفنی با «جوکو ویدودو» همتای اندونزیایی خود، رئیس جمهورروحانی با بیان اینکه امروز تحریمهای آمریکا علیه ایران با حقوق بنیادین بشر در تعارض است، گفت: مخالفتهای غیرقانونی در شرایطی که همه کشورهای جهان در حال مبارزه با کرونا هستند، میتواند خطرناک باشد.
در واقع علاوه بر نوع واکنش غیر انسانی واشنگتن در قبال گسترش ویروس کرونا در جهان که سرزنشهای بسیاری را متوجه دولت ترامپ کرده، بسیاری بر این عقیده هستند که جنگ تجاری آمریکا با چین کاخ سفید را به استفاده از حربه بیولوژیکی کرونا علیه چین واداشته و نقش مخرب آمریکا در بحران کرونا را بسیار پررنگتر ازحماقت های ترامپ در تصمیم سازی زمان بحران و تشدید عواقب ضد بشری آن میدانند.
آنچه که درحال حاضر در عرصه بین الملل بسیار مشهود و قابل درک است این است که هم اکنون ایالات متحده به شدت، اعتماد افکار عمومی جهان را از دست داده و ساکنان این کره خاکی سردمداران کاخ سفید را بیشتر شبیه فرصت طلبانی میبینند که از هیچ اقدام ضدبشری برای پیشبرد اهداف خود در جهان ابایی ندارند.
دولت دونالد ترامپ مقررات جدید مرزی را از ۲ فروردین (۲۱ مارس) اجرا کرد که اقداماتی را که به موجب قانون از کودکان در مقابل قاچاق انسان و امکان تقاضای مهاجرت در دادگاههای مهاجرتی آمریکا فراهم میکرد، ملغی میکند. تنها در دو هفته آغازین فروردین، مقامهای مهاجرت آمریکا تحت مقررات جدیدی به منظور محدود کردن شیوع ویروس کرونا در ایالات متحده، حدود ۴۰۰ کودک مهاجر در مرز آمریکا- مکزیک را به کشورشان بازگرداندند.
بر اساس آمار و به گفته یک مقام دولتی مکزیک که خواست نامش فاش نشود، به طور کلی مقامهای مرزی آمریکا حدود ۷ هزار مهاجر را از زمان اجرای مقررات جدید تا ۱۴ فروردین به مکزیک بازگردانده اند که ۳۷۷ نفر از آنها کودک بودند.
آمار ارائه شده در ۱۴ فروردین نشان میدهد حدود ۱۲۰ کودک مهاجر ظرف یک هفته وارد مرز آمریکا- مکزیک شدند که این کودکان بدون یک سرپرست قانونی یا والدین خود بودند و مقامهای مرزی آمریکا بسرعت آنها را با هواپیما به گواتمالا، هندوراس و السالوادر بازگرداندند. هنوز معلوم نیست که آیا تعداد باقی مانده کودکان به مکزیک یا به کشورهای مبدا خود بازگردانده شده اند.
مدیر برنامه کودکان بدون همراه در مرکز خدمات جامعه خیرین کلیسای کاتولیک در نیویورک گفت: رفتار کنونی با کودکان مهاجر در آمریکا همزمان با اهداف بلندمدت ترامپ برای حذف سریع همه مهاجران گرفتار در مرزها انجام میشود. ترامپ در اواخراسفند گفته بود که اتباع خارجی که تلاش میکنند به طور غیرقانونی وارد آمریکا شوند ممکن است ویروس کرونا را به ماموران مرزی، دیگر مهاجران و مردم آمریکا منتقل کنند.
از جملهی دیگر اقدامات ضدبشری دولت ترامپ در چند ماه گذشته اینکه، آمریکا با خودخواهی و بدون در نظر گرفتن مسئولیتش در مبارزهی جهانی با ویروس کرونا، ۵۰ تن از مهاجران غیرقانونی گواتمالایی را، که تست کووید ۱۹ آنها مثبت بود، بدون رعایت هیچ پروتکل بهداشتی و بدون صدور هر گونه هشداری به کشورهای خودشان بازگرداند. آلخاندرو گیاماتئی رئیسجمهوری گواتمالا در اوخر فروردین اعلام کرد، ۵۰ مهاجری که اخیراً از آمریکا اخراج و به گواتمالا انتقال یافته بودند، ناقل ویروس کرونا بوده اند.
وزیر بهداشت گواتمالا نیز پیش از این هشدار داده است که ۷۵ درصد مسافرانی که در پروازهای آمریکا به گواتمالا حضور دارند، به ویروس کرونا مبتلا هستند. رئیس مجلس نمایندگان آمریکا تلاش دولت ترامپ برای متهم کردن چین پیرامون شیوع ویروس کرونا را انحراف افکار عمومی از مسایل اصلی درباره رفع مشکلات ناشی از این ویروس دانست.
«نانسی پلوسی» رئیس مجلس نمایندگان آمریکا چهارشنبه در گفتوگو با خبرگزاری آسوشیتدپرس، تلاش دونالد ترامپ و برخی از جمهوریخواهان کنگره برای متهم کردن چین پیرامون شیوع ویروس کرونا را در جهت «منحرف کردن» افکارعمومی از بی کفایتیهای دولت ترامپ در مهار بیماری کووید ۱۹ دانست.
دولت ترامپ در تازهترین اتهامزنی خود علیه چین، مدعی شده است که هکرهای مرتبط با پکن اقدام به سرقت اطلاعات مربوط به تولید واکسن کرونا و آمارهای مبتلایان را از مراکز علمی و پژوهشی این کشور سرقت کردهاند. این در حالی است که پیشتر نیز ترامپ به همراه برخی دیگر از مقامهای دولتش، اتهامزنیهای گستردهای را علیه چین و سازمان جهانی بهداشت مطرح کردهاند.
ترامپ چین را متهم به تعلل در اعلام اطلاعات مربوط به انتشار کووید ۱۹ کرد و درباره سازمان جهانی بهداشت هم مدعی شد که این سازمان با «پنهانکاری و سوء مدیریت» و هشدار دیر هنگام درخصوص شیوع کرونا سبب جان باختن هزاران نفر شده است.
ترامپ گفت که به دولت خود دستور داده تا بودجه این سازمان را تعلیق کند زیرا سازمان بهداشت جهانی نتوانسته وظیفه خود را انجام دهد و بعد از دههها باید پاسخگو باشد و به اصلاحات درون سازمانی دست بزند. این اقدام ترامپ با انتقادهای گسترده جهانی روبهرو شد.
مقامهای آمریکا پیشتر نیز در الفاظی غیرانسانی و نژادپرستانه، از ویروس کرونا به عنوان «ویروس چینی» یا «ویروس ووهان» نام برده بودند که سبب خشم چین و حتی برخی مقامهای جهان شد.
اتهامافکنی واشنگتن علیه چین در حالی همچنان ادامه دارد که آمریکا با بیش از یک میلیون و ۴۳۰ هزار مبتلا به کرونا، نزدیک به یک سوم از کل مبتلایان جهان را به خود اختصاص داده و بالاترین آمار را در این زمینه در میان کشورهای جهان دارد.
تاکنون بیش از ۸۵ هزار نفر در آمریکا جان خود را از دست دادهاند و این در حالی است که دولت ترامپ همه تلاش خود را برای ازسرگیری فعالیتهای اقتصادی و بازگشت به وضعیت عادی به کار گرفته است.
درست در بحبوحهی گسترش بلای کرونا در جهان، در حالی که مردم فقیر و کشور بحران زده ی یمن بیش از سایر کشورها به کمک نیاز دارد، ایالات متحده به بهانه واهی دخالت حوثی ها در توزیع اقلام بهداشتی و غذایی جلوی ورود کمکها به این کشور رنجدیده را گرفت. واشنگتن مانع اصلی تحویل میلیونها دلار کمکهای بهداشتی و پزشکی در جهت ارتقای سلامت در یمن است. اینطور به نظر میرسد که آمریکاییها با تجاهل به درک شرایط خطیر زمانی، مشتاقند تا کرونا کمر کشورهای فقیر را بشکند.
در حالیکه در ۴ هفتهی اول بروز کرونا در ایران بیش از ۳۰ کشور با ارسال کمکهای پزشکی، شامل کیتهای آزمایشگاهی، دستگاههای کمک کنندهی تنفسی و ماسکها، به پویش جهانی مبارزه با کرونا پیوستند، آمریکا همچنان بر ارادهی خود مبنی بر افزایش فشارها علیه مردم ایران تاکید داشت. این چین بود که با ارسال اولین محمولههای کمک، بار دیگر باطل بودن ادعاهای آمریکاییها را به آنها یادآوری کرد.
جالب اینکه حتی متحدان اروپایی ایالات متحده نیز از این رویهی زورگویانهی واشنگتن تبعیت نکردند و با ارسال کمکهای انسان دوستانه، ایالات متحده را هر چه بیشتر در انزوای ناشی از لجاجت جاهلانهی ترامپ و همراهانش رها کردند. باید در نظر داشت که سیاست ترجیح خود بر جهان نمیتواند به چیزی جز نابودی کره ی خاکی برای همه ی ساکنانش منجر شود. در واقع، شعار «اول آمریکا» ی ترامپ رهاوردی جز افزایش تلفات کرونا حتی در خود آمریکا و برای آمریکاییها نداشت.
تصمیم ترامپ مبنی بر کاهش سهم کمکهای واشنگتن به سازمان جهانی بهداشت اولین قربانیانش را در خود آمریکا خواهد گرفت. مخالفت ترامپ و تندرویان واشنگتن با اقدامات جمعی برای حفظ کرهی خاکی، دیر یا زود گریبان این دیو خیره سر را خواهد گرفت و این هر چه بیشتر جهان را به سمت کشورهایی همچون چین متمایل میکند.
نظر شما