به گزارش خبرگزاری مهر، استاد مطالعات اسلامی دانشگاه آکسفورد با اعلام اینکه کانادا نسبت به مهاجران بیش از اروپا تساهل نشان داده و کمتر از ایالات متحده از حملات تروریستی واهمه دارد، گفت: این امر بدین معناست که مؤمنان مسلمان میتوانند برای ادغام در این جامعه غربی تلاشهای بیشتری داشته و انقلاب اعتماد میان اسلام و غرب را ترویج کنند.
طارق رمضان خواستار "انقلاب اعتماد" میان اسلام و غرب شد
دکتر طارق رمضان استاد مطالعات اسلامی دانشگاه آکسفورد در گفتگو با خبرگزاری کانادا وست یادآور شد: کانادا نباید تحت سیاستهای آمریکا اداره شود.
رمضان نویسنده کتابهای "ردپای پیامبر" ، "مسلمانان غربی" و "آینده اسلام" اظهار می دارد که طی 20 سال گذشته برای برقراری پل ارتباطی میان مسلمانان و جوامع خود تلاشهای بسیاری صورت داده است.
وی در سفر خود به کانادا با اینگرید ماتسون نخستین زن و نخستین رئیس کانادایی انجمن اسلامی شمال آمریکا دیدار و گفتگو کرد. مجله تایمز رمضان را به عنوان یکی از 100 نفر نوآور قرن حاضر نامگذاری کرد و نخست وزیر بریتانیا پس از حملات تروریستی لندن وی را به عنوان عضوی از گروه مشورتی خود منصوب کرد.
اما با تمام این اوصاف ایالات متحده از ارائه ویزا به این شخصیت میانه روی مسلمان برای تدریس در دانشگاه نوتردام، ایالت ایندیانا خودداری کرد. وی به تازگی خواستار بازگشت مسلمانان به ریشه های اسلام و حضور پررنگ اسلام در اماکن عمومی شده است. رئیس شبکه اروپایی مسلمانان تصریح کرده که بدترین اقدام جامعه مسلمانی که در غرب زندگی می کند منزوی کردن خود نسبت به جامعه محسوب می شود.
رمضان در این مصاحبه تأکید کرده است که هر دو طرف در فضای واهمه و ترس بی مورد زندگی می کنند و باید آنچه را که من از آن به عنوان " انقلاب اعتماد" یاد می کنم ترویج یابد. شهروندان مسلمان نیز از همان حقوقی برخوردارند که سایرین از آن سود می برند. جامعه باید رهبران خود را از میان ادیان مختلف انتخاب کرده و همکاری پیش از رسیدن به یک بحران برقرار شود.
گریبان اروپا در چنگال بیگانه هراسی و نژادپرستی
کمیسیون مبارزه با عدم تساهل و نژادپرستی شورای اروپا هفته گذشته گزارشی منتشر و طی آن بر افزایش مخاطره آمیز بیگانه هراسی و نژادپرستی و همچنین از بین رفتن ارزشهای سنتی اروپا با تعصبهای سیاستمداران علیه مهاجران غیر اروپایی تأکید کرده است.
گزارش کمیسیون مبارزه با عدم تساهل و نژادپرستی شورای اروپا آورده است: تصویر کلی از اروپا به انواع نژادپرستی و تبعیض نژادی معاصر پیچیده و نگران کننده است. جلوه های تقویت شده نژاد پرستی و عدم تساهل در تمام 46 کشور عضو شورای اروپا مشاهده می شود.
اوا اسمیت اسموسن رئیس این کمیسیون در گفتگو با خبرنگاران به مناسبت انتشار این گزارش گفت: اروپا به خارج کردن مردم از جوامع خود روی آورده واین امر توسعه غم انگیزی محسوب می شود . اروپا برپایه ارزشهایی چون رویکردهای انسان دوستانه و تساهل استوار است اما به نظر می رسد ناگهان مهمترین مسئله این قاره امنیت بوده و سایر امور برای رسیدن به امنیت قربانی شده اند.
در ادامه این گزارش آمده است: تعبیض نژادی در بسیاری از کشورهای اروپایی روزانه سیر صعودی طی می کند. بسیاری از مردم در عرصه های حائز اهمیتی چون استخدام، آموزش، مسکن و بهداشت از تبعیض رنج می برند. تبعیض علیه نژادهای شرقی، سیاهپوستان و یهودیان در اروپا مشکلی جدی بود؛ اما طی چند سال گذشته در برخی از نقاط افزایش یافته به علاوه سراسر اروپا خصومت علیه اقلیت مسلمان درحال افزایش است.
این کمیسیون اروپایی نسبت به افزایش فضای خصومت آمیز نسبت به مسلمانان و افرادی که تصور می شود مسلمان هستند ابراز نگرانی و نسبت به جلوه های اسلام هراسی با ظواهر مختلف در جوامع اروپایی مشاهده می شود ابراز تأسف کرد.
این گزارش همچنین یادآور شده است که مبارزه علیه تروریسم در بسیاری از کشورهای اروپایی به رویکرد تبعیض آمیز منتهی شده است و سیاستمداران به علت افزودن آتش نژاد پرستی و تعصب علیه مهاجرین در جایگاه متهم قرار می گیرند.
پرهیز مسلمانان از فرقه گرایی در تفاهم نامه مذهبی آمریکا مورد تأکید است
شرایطی که بسیاری از مسلمانان تلاش می کنند شکافهایی را که به دنبال توطئه دشمنان با هدف تنش میان شیعه و سنی به وجود آمده از بین ببرند، رهبران مذاهب اسلامی آمریکا تفاهم نامه اخلاقی بین مذهبی نوشته و آن را به امضای نمایندگان مسلمان چندین ایالت در آمریکا رسانده اند.
به گزارش خبرگزاری مهر، متن تفاهم نامه مسلمانان که با رویکردی بین مذهبی و اخلاقی و اهدافی چون رفع تفرقه مذهبی و تعامل هر چه بیشتر با مسلمانان نوشته و به امضا رسیده است .
مسلمانان شیعه و سنی آمریکا در تلاش هستند تا به این واسطه اختلافات جزئی را برطرف و به دور از توجه به این موارد، با در نظر گرفتن اشتراکات و زمینه های الهی موجود، همزیستی مسالمت آمیزی را در کنار یکدیگر داشته باشند .
در بخشی از متن این تفاهم نامه که تاکنون از سوی رهبران دینی ایالتهای مختلف آمریکا به امضا رسیده و همچنان در گردش است آمده: گزارش از تنشهای فرقه ای و مذهبی، به ویژه تنشهایی که نتیجه حمله آمریکا به عراق است، رهبران مسلمان آمریکایی را به این فکر انداخت تا علیه تفرقه های جامعه مسلمانان و تمام خشونتهای فرقه ای به وضوح سخن بگویند. این نوع ابراز فرقه ای ، اگر از کنترلها خارج شود، ممکن است آتش را شعله ور تر کند و شکاف جامعه را در نارضایتی تاریخی که نشانه اختلافهای الهیاتی بوده تعمیق کرده و اهمیت ارکان دین را که مسلمانان بدون توجه به مذهب برسر آن اتفاق نظر دارند به حداقل برساند.
به عنوان مسلمانان آمریکایی که برای نشان دادن ماهیت پرشأن اسلام و مسلمین در پرتو همزیستی مسالمت آمیز و احترام نسبت به همه زندگی و تلاش می کنیم، اعتقاد داریم که تفرقه چالشهای آینده را جایگزین تفاوتهای ایدئولوژیکی گذشته می کند. علاوه بر این، در به رسمیت شناختن وظیفه مسلمانان به منظور ترویج خیر و صلح، تمایل داریم هر مساعدتی که می توانیم صورت دهیم تا با افرادی که خواستار رفاه امت اسلام و متوقف کردن خشونت بی دلیل و غیر انسانی در دنیا هستند، همراه شویم .
ما باید با ممانعت از چنین فرقه گرایی های مصیبت باری از شکاف جوامع اسلامی در ایالات متحده جلوگیری کنیم. به عنوان نخستین قدم به سوی این هدف، بر این امر اتفاق نظر داریم که در صلح و احترام نسبت به دیگر تحت " تفاهم نامه مسلمانان" زندگی کنیم. ما نه تنها هنگام صلح و آسایش بلکه هنگامی که با زمان مناقشه و عدم توافق دوجانبه رو به رو می شویم، به این تفاهم اعتقاد راسخ داریم.
هیچ گروه یا فردی نباید علیه مؤمنان به خدای واحد، حضرت محمد(ص) به عنوان آخرین پیامبر، حقانیت روز معاد، اعتبار قرآن و جهت مکه در نمازهای یومیه از تکفیر استفاده کند. مسلمانان باید به یکدیگر، مردم و رویدادهایی که هر گروه اسلامی آن را مقدس می دانند احترام بگذارد، حتی زمانی که درباره اهمیت چنین مردم یا وقایعی اتفاق نظر وجود ندارد. به علاوه عدم توافق تنها باید با رفتار حاکی از احترام و پرهیز از زبان فتنه انگیز و واژه های توهین آمیز همراه شود. درباره اختلافات در اقامه نماز، ما بر این توافق هستیم که به قوانین کنونی و اعتبار رهبری که آنها را در مساجد یا نهادهای دینی اجرا می کنند احترام بگذاریم.
محاسبات نجومی ماههای قمری بهبود می یابد
شورای اروپای فتوا و تحقیق پایان جلسه هفدهم خود تصمیم گرفته تامحاسبات نجومی را به عنوان ابزاری علمی قابل اعتماد در تعیین آغاز و پایان ماه های قمری به ویژه رمضان تقویت کند.
شورای اروپایی فتوا و تحقیق طی بیانیه ای در پایان جلسه خود اعلام کرد: کشورهای اروپایی باید این رویکرد را در تعیین ماههای قمری در پیش گیرند. این بیانه تأکید کرده است که تاریخ این دو ماه رمضان و شعبان باید پیش از آغاز آن اعلام شود تا مسلمانان بتوانند اعمال دینی خود را که مربوط به این ماه ها و برنامه های خود را تنظیم و اجرایی کنند .
این شورای دینی مسلمانان در غرب از ائمه مساجد و علما در جوامع اسلامی خواسته اند به این حکم احترام گذاشته تا شهادتی را درباره رؤیت ماه مورد پذیرش قرار ندهند. رؤیت ماه همواره از مسائل جنجال برانگیز میان کشورهای اسلامی بوده و حتی علما نیز بر سر این مورد اختلاف نظر دارند.
شورای اروپایی فتوا و تحقیق به ریاست شیخ یوسف القرضاوی تصمیم گرفته کمیته ای تشکیل دهد تا موضوعات بحرانی مربوط به مسلمانان اروپا و مقامات رسمی و نهادهای جامعه مدنی تشکیل دهد. این بیانیه می افزاید: الزامات تحقق فرآیند ادغام مسلمانان در جوامع اروپایی مسئولیت مشترک میان مسلمانان به عنوان افراد و نهادهای جدا از یکدیگر و جامعه اروپایی همراه افراد و نهادهای خود است.
شورای اروپایی مستقر در دوبلین با هدف خدمت به مسلمانانی که در غرب زندگی می کنند و ادغام مثبت آنها با حفظ هویت اسلامی تأکید کرده است که اخلاق اسلامی باید در تمام این فرآیند مورد استناد قرار گیرد. این شورا همچنین بر اهمیت احترام گذاشتن و ارائه توصیه مثبت و سازنده ای که برای رفاه جامعه میسر بوده تأکید کرده است.
همایش یک هفته ای این شورا با حضور جمعی از علمای برجسته کشورهای اروپایی برگزار شد. در این نشست 18 مقاله درباره الگوهای شهروندی و ادغام براساس شرع اسلام، حقیقت اروپایی به عنوان محلی برای شهروندی و اهداف آینده شهروندی و ادغام مورد بررسی قرار گرفت. در تمام این مقالات توصیه شده بود که مسلمانان در اروپا باید با در راستای ادغام در جوامع اروپایی خود با حفظ هویت تلاش کنند.
افزایش توجه شرکتهای بریتانیایی به بازار غذای حلال مسلمانان
شرکتهای برجسته بریتانیایی با توجه به نیاز و حساسیتهای دینی مؤمنان مسلمان، دامنه گسترده ای از محصولات حلال خود را به اقلیت قابل توجه مسلمان ارائه می کنند.
تسکو، یکی ازفروشگاه زنجیره ای اصلی تهیه غذا در نظر دارد 148 میلیون پوند از محصولات غذایی حلال مالزی را طی 5 سال آینده وارد بریتانیا کند. این فروشگاه زنجیره ای تاکنون گوشت حلال استاندارد شده را در برخی از فروشگاه های خود به فروش رسانده و اکنون محصولات تازه ای را به عنوان غذای فوری با گوشت حلال و رعایت معیارهای اسلامی ارائه خواهد کرد.
رستورانهای زنجیره ای که غذای فست فود (Fast Food) ارائه می کند در 30 شعبه خود غذایی را ارائه می کند که با گوشت حلال تهیه شده است. از سوی دیگر کمپانی نستله سوئیس که محصولات حلال خود را در مالزی تولید می کند سال گذشته نسبت به محصولات دیگر بیشترین میزان فرآورده های حلال را به بریتانیا وارد کرده است.
سخنگوی نستله درزمالزی گفت: در ابتدا محصولات حلال تنها بازارهای اسلامی را مورد هدف قرار می داد، اما اکنون تقاضا برای محصولات حلال از سایر مناطق غیر اسلامی جهان در حال افزایش است.
نورالدین عبدالله از کمپانی مشوری مالزی که دومین همایش جهانی حلال را طی ماه جاری در کوالالامپور برگزار کرد، گفت: بسیاری از عاملان چند ملیتی در صنایع غذایی به صنایع غذایی حلال تبدیل می شویم. اکنون آنها به این حقیقت پی برده اند که بازار اسلامی اروپا و بریتانیا بسیار قابل توجه است. ارزش صنعت غذایی حلال در بریتانیا 700 میلیون پوند تخمین زده می شوند.
شرکت جی دبلیو تی، به عنوان یک سازمان برجسته اعتقاد دارند که دو میلیون مصرف کننده مسلمان بازار قابل توجهی را تشکیل می دهد که را قدرت 5/20 میلیارد پوند در سال را در اختیار دارد.
در ایالات متحده نیز بسیاری از شرکتها و آگهی دهندگان بزرگ با توجه به نیاز جمعیت در حال رشد جامعه مسلمان این کشور، محصولات و خدمات خود را با علائق اقلیت مسلمان منطبق می کنند. از سوی دیگر بانکداری اسلامی به عنوان نیازهای جامعه مسلمانی که در اقلیت زندگی می کنند در حال رشد و توسعه است.
نظر شما