معاون وزیر سابق اقتصاد در گفتگو با خبرنگار مهر در ارتباط با تصمیم اخیر دولت در کاهش نرخ سود بانکی گفت: کاهش نرخ سود بانکی بهصورت کلی دارای آثار مثبتی است و کارشناسان اقتصادی و بانکی و عامه مردم که خریداران محصولات هستند، با کاهش نرخ سود بانکی احساس رضایتمندی خواهند داشت.
حیدرمستخدمین حسینی با تاکید بر این که باید به زمینه های اجرای چنین حرکتی توجه کرد، افزود: در تعیین زمان و میزان کاهش نرخ سود بانکی باید به متغیرهای اقتصاد کلان، عرضه و تقاضای پول، پس انداز ها و بحث اشتغال و تولید توجه کرد.
وی از کاهش بهره وری ، افزایش تورم ، افزایش نقدینگی درسال گذشته به عنوان عوامل سد راه کاهش موفقیت آمیز نرخ سود بانک ها یاد کرد واظهار داشت : نرخ سود درحال حاضر دربازارهای غیرمتشکل پولی در شهرهای مختلف کشور بین 45 تا 50 درصد است و از طرفی با کاهش نرخ سود بانکی، مردم تمایلی به بازپرداخت تسهیلات دریافتی نخواهند داشت، چون درصورت جریمه شدن نیز درصد جریمه نرخ بازار آزاد یا بازار غیر متشکل پولی کمتر خواهد بود.
معاون وزیر سابق اقتصاد تصریح کرد: با برداشت هایی که از حساب ذخیره ارزی در سال گذشته صورت گرفت و همچنین افزایش نقدینگی، اثرات منفی ناشی از موارد یاد شده در سال جاری نمودار خواهد شد.
مستخدمین حسینی به پیش بینی کاهش نرخ سود بانکی در برنامه چهارم توسعه اشاره کرد و افزود : در برنامه چهارم توسعه به کاهش نرخ سود بانکی در پایان برنامه بصورت تک رقمی اشاره شده است ولی الزامات انجام چنین حرکتی را نباید از یاد برد.
وی ازمحقق نشدن کاهش نقدینگی از 42 درصد به 5/22 درصد پیش بینی شده در برنامه چهارم به عنوان یکی دیگر از اشکالات یاد کرد و گفت : در شرایطی که برای تعادل بخشی به اقتصاد و بازار تلاش چشمگیری صورت نگرفته است، هر گونه کاهش دستوری نرخ سود بانکی، اثرات تخریبی در اقتصاد ملی در پی خواهد داشت.
معاون وزیر سابق اقتصاد ادامه داد : در زمانی که قیمت تمام شده پول در بانک های دولتی و خصوصی یکسان نیست و تجهیز منابع در بانک های خصوصی و دولتی پایه متفاوت دارد، یکسان بودن نرخ سود درست نیست.
مستخدمین حسینی همچنین به منابع بانک ها در سال گذشته اشاره کرد و گفت: در سال گذشته منابع بانک ها با رشد 29 درصدی مواجه بود که این خود بیانگر نبودن جاذبه در بین مردم جهت سپرده گذاری است و این مسئله با کاهش نرخ سود در سال جاری تشدید خواهد شد و از سویی تورم نیز افزایش می یابد.
نظر شما