۲۷ خرداد ۱۳۹۹، ۸:۵۳

مهر گزارش می دهد

افزایش قیمت و سفره‌های خالی مردم از مواد لبنی/ ناظران چه می‌کنند

افزایش قیمت و سفره‌های خالی مردم از مواد لبنی/ ناظران چه می‌کنند

قزوین- حال این روزهای مردم با نوسان قیمتها خوب نیست و با افزایش قیمت دوباره مواد لبنی و شیر به عنوان یک ماده غذایی برای تضمین سلامت مردم، شاهد خالی شدن سفرهای مردم از این ماده غذایی هستیم.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها - ولی الله حسین زاده: شیر مهمترین ماده غذایی است که می‌تواند نیازهای بدن را تأمین کرده و به رشد افراد بویژه کودکان و نوزادان، تأمین انرژی، ساخت و ترمیم بافت‌ها و سلامت مردم کمک کند هر چند سرانه مصرف شیر و فرآورده‌های لبنی در ایران نسبت به استانداردهای جهانی همچنان بسیار پایین است اما این روزها شاید این میزان باز هم کمتر شود.

سرانه مصرف لبنیات به ازای هر نفر در ایرلند ۱۲۵ لیتر و در فنلاند ۱۲۰ لیتر است. این آمار به طور متوسط در ایران سالانه ۲۷ لیتر برای هر نفر و حدود یک استکان است که در سایر فرآورده‌های لبنی هم وضعیت خوبی نداریم و سرانه مصرف لبنیات حدود ۷۰ کیلوگرم برای هر نفر در سال است.

مهمترین دلیل کاهش سرانه مصرف مواد لبنی در سبد غذایی مردم افزایش بی رویه قیمت آن است. علیرغم این که سال گذشته در چند مرحله قیمت شیر و مواد لبنی از جمله، ماست، پنیر، کره، خامه و بستنی افزایش یافت اما ابتدای امسال هم روند افزایش قیمت این کالاها با شیب تندتری ادامه پیدا کرد، تا جایی که تا خرداد ماه سال جاری ۳۰ درصد قیمت فرآورده‌های شیر و انواع مواد لبنی افزایش پیدا کرد به طوری که روند افزایش غیر قانونی و خارج از برنامه، گلایه و اعتراض مردم را به همراه داشته است.

حیدری یکی از فروشندگان مواد لبنی در خیابان فلسطین قزوین که ۲۰ سال سابقه فعالیت در این حرفه را دارد به خبرنگار مهر گفت: متأسفانه از فروردین امسال تاکنون شاهد افزایش حداقل ۳۰ درصدی قیمت شیر و انواع مواد لبنی هستیم.

وی افزود: بسیاری از شرکت‌ها در فرودین و اردیبهشت قیمت محصولات را افزایش دادند که متأسفانه به علت نبود نظارت جدی در روزهای گذشته مجدداً قیمت شیر و محصولات لبنی افزایش یافته است.

این فروشنده مواد لبنی در شهر قزوین خاطرنشان کرد: در حال حاضر قیمت یک شیشه شیر ۹۰۰ گرمی به ۷ هزار تومان رسیده و انواع خامه، پنیر، کره، کشک، دوغ نیز به همین نسبت افزایش قیمت داشته‌اند.

حیدری ادامه داد: با افزایش قیمت مواد لبنی میزان فروش در فروشگاه ما هم نسبت به گذشته کاهش داشته و بسیاری از مردم ضعیف شیر و مواد لبنی را از سبد خرید خود حذف کرده اند. این افزایش قیمت در حالی است که واحدهای تولیدی، شیر خام را از دامداران به قیمت لیتری ۲,۵۰۰ تومان خریداری می‌کنند و هیچ افزایشی نداشته است.

سمیه بهرامی ۳۵ ساله بانوی خانه دار قزوینی که در حال خرید از یکی از فروشگاه‌های زنجیره‌ای است با ابراز نگرانی از افزایش دوباره قیمت‌ها به خبرنگار مهر گفت: من دو فرزند خردسال دارم که در این شرایط سنی بر اساس توصیه پزشکان می‌بایست روزانه حداقل ۲ لیوان شیر مصرف کنند اما با توجه به افزایش قیمت توان خرید شیر و مواد لبنی را ندارم.

وی ادامه داد: در گذشته در وعده‌های غذایی از ماست و دوغ هم استفاده می‌کردیم اما امروز با افزایش قیمت‌ها ناچارم این مواد غذایی ارزشمند را از سبد غذایی خانواده حذف کنم و بدون شک در سایر خانواده‌ها نیز مصرف کمتر خواهد شد.

پیمان قجر بیگی، معاون غذا و دارو و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی قزوین نیز در خصوص اهمیت مصرف شیر اظهار کرد: شیر از غذاهایی است که هرم غذایی جامعه را تعیین می‌کند و دارای ارزش غذایی بسیار بالایی است که مهمترین ارزش و تأثیر آن در شکل گیری و استحکام استخوان بندی بدن است. مصرف شیر برای بانوان بخصوص تا سن ۳۰ سالگی و زمان بارداری و شیر دهی کودک اهمیت بیشتری دارد و اگر مردم به اندازه لازم شیر مصرف نکنند بیماری پوکی استخوان بخصوص در سنین بالا آنها را تهدید خواهد کرد.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی قزوین گفت: توصیه می‌شود کودکان با توجه به اینکه در مرحله رشد و استخوان سازی قرار دارند روزانه حداقل دو لیوان شیر مصرف کنند اما در ایران نسبت به کشورهای توسعه یافته سرانه مصرف شیر بسیار پایین است و با افزایش قیمت شیر و مواد لبنی از جمله ماست، کره، خامه این مواد غذایی ارزشمند با توجه به شرایط اقتصادی از سبد خانواده‌ها خارج می‌شود که سلامت جامعه را به خطر می‌اندازد.

قجر بیگی افزود: یکی از اهداف تخصیص یارانه تأمین سلامت جامعه است لذا تخصیص یارانه به شیر و در دسترس قراردادن ارزان آن برای مردم سلامت جامعه را تضمین و بخش زیادی از هزینه‌های درمان را کاهش می‌دهد.

علی شاپور زاده معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین هم در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: در استان قزوین در سال گذشته ۵۷۲ هزار تن شیر تولید شده که با
توجه به طرح‌های توسعه پیش بینی می‌شود امسال میزان تولید شیر به ۶۰۰ هزار تن افزایش پیدا کند.

وی اضافه کرد: قزوین رتبه پنجم کشور را در تولید شیر دارد و با توجه به جمعیت استان و سرانه مصرف ۲۱ درصدی از شیر تولیدی در داخل استان است و ۷۹ درصد شیر تولیدی به استان‌های تهران، البرز، گیلان، مازندران ارسال می‌شود.

شاپور زاده گفت: در ماه‌های اخیر هیچ گونه افزایش محسوسی در قیمت خرید شیر از دامداران وجود نداشته و در حال حاضر قیمت خرید شیر صنعتی از دامدار با توجه به کیفیت آن
از ۲,۵۲۰ تومان تا ۲۶۵۰ است.

حسن فصیحی از تولید کنندگان شیر استان قزوین هم در خصوص روند تولید شیر به خبرنگار مهر گفت: با داشتن ۷۰۰ رأس گاو شیری روزانه ۱۰ تن شیر تولید می‌کنم که در حال حاضر واحدهای لبنی شیر با کیفیت حداکثر ۲,۶۰۰ تومان خریداری می‌شود و قیمت خرید شیر از دامداران امسال هیچ گونه تغییر و افزایش نداشته و حتی پرداخت وجه شیر با تأخیر انجام می‌شود لذا نباید قیمت مواد لبنی افزایش داشته باشد.

فصیحی ادامه داد: یکی از راه‌های ثابت نگه داشتن قیمت شیر، تأمین ارزان نهادهای دامی برای دامداران است که متأسفانه سهمیه نهادهای دولتی جوابگوی دامداران استان نیست و ما مجبوریم که ۶۰ درصد نهادهای دامی خود را از بازار آزاد با قیمت بسیار بالا تهیه کنیم.

هوشنگ محمدی مدیر کل تعزیرات حکومتی استان قزوین هم با اشاره به تأکید سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی کشور در خصوص گران فروشی لبنیات گفت: متأسفانه رشد قیمت‌ها از کالاهای دیگر به بازار لبنیات نیز رسیده و مردم از گران شدن محصولات لبنی گلایه دارند و از نگاه ما وضعیت فعلی گران فروشی است و گزارش‌های تخلف باید از سوی دستگاه‌های مسئول ارسال شود.

محمدی ادامه داد: کارخانه‌های لبنی نباید قبل از اعلام رسمی دستگاه‌های متولی، خودسرانه به افزایش قیمت اقدام کنند و در صورتی که سازمان حمایت از مصرف کننده قیمت‌های جدید لبنیات را اعلام کند به طور ویژه با گران فروشی برخورد می‌شود.

محمدی گفت: اداره کل تعزیرات حکومتی استان قزوین در حدود صلاحیت‌های قانونی آماده انجام مأموریت در زمینه مقابله با گران فروشی در تمام کالاها بخصوص لبنیات است.

علی اکبر کبیری معاون بازرسی و نظارت سازمان صمت استان قزوین هم با بیان اینکه این سازمان در راستای وظایف قانونی خود در سال جاری بازرسی‌های مستمری از واحدهای تولیدی و توزیع شیر و مواد لبنی داشته که امسال ۴۲۶ واحد تولیدی و صنفی در زمینه مواد لبنی مورد بازرسی قرار گرفتند.

وی بیان کرد: با توجه به بازرسی‌های انجام شده تعداد ۲۰ پرونده به دلیل گران فروشی، درج نشدن قیمت و صادر نشدن فاکتور تشکیل شده و پرونده تخلف افراد به سازمان تعزیرات برای صدور حکم ارسال شده است.

کبیری با اشاره به قیمت‌های مصوب برخی از مواد لبنی پر مصرف افزود: واحدهای تولیدی و توزیعی که شیر و ۱۵ مواد لبنی که مشمول قیمت گذاری از ستاد تنظیم بازار هستند را
بالاتر از قیمت‌های مصوب در اختیار مصرف کننده قرار دهند تخلف محسوب شده و با آن برخورد می‌شود.

معاون بازرسی و نظارت سازمان صمت استان قزوین خاطرنشان کرد: به جز مواد لبنی پرمصرف که مشمول قیمت گذاری است سایر کالاهای لوکس و مواد لبنی بر اساس کیفیت و
نوع بسته بندی با رعایت حقوق مصرف کننده قیمت گذاری می‌شوند.

وی افزود: البته برخی از افزایش قیمت‌ها هم با توجه به بالا رفتن هزینه‌های کارگری و نوع بسته بندی و سایر امور جاری واحدهای تولیدی امری طبیعی است هر چند افزایش قیمت‌ها هم باید با هماهنگی و

مصوبه ستاد تنظیم بازار صورت گیرد.

کبیری در ادامه با اشاره به جایگاه استان قزوین در تولید شیر و فعالیت ۵۶ واحد لبنیات سنتی دارای مجوز در سطح استان گفت: با توجه به اختلاف ۵۰ درصدی قیمت شیر و سایر مواد لبنی پرمصرف در واحدهای سنتی با واحدهای تولیدی عرضه کننده شیر و مواد لبنی، مواد سنتی با رعایت کامل اصول بهداشتی می‌تواند در تعادل قیمت و افزایش سرانه مصرف مواد لبنی در استان تأثیرگذار باشد.

نگذاریم شیر از سبد غذایی مردم حذف شود

شیر به عنوان یک کالای اساسی در سلامت جامعه نقش مهم و تأثیر گذاری دارد ولی افزایش مکرر قیمت آن و سایر مواد لبنی موجب شده این ماده غذایی مهم تدریج از سفره غذایی مردم حذف شود لذا ضرورت دارد دستگاه‌های نظارتی در زمینه کنترل قیمت مواد لبنی، واحدهای تولیدی تا بازار را با حساسیت بیشتری رصد کرده و با افزایش قیمت‌های غیر قانونی برخورد کنند و ستاد تنظیم بازار نیز با تعیین و تصویب به موقع قیمت‌ها از افزایش غیر منطقی قیمت و ایجاد هرج و مرج در این بخش جلوگیری کند.

با توجه به اینکه استان قزوین رتبه پنجم تولید شیر کشور را دارد مسئولین استان می‌توانند با نظارت بهداشتی و حمایت از عرضه کننده‌های مواد لبنی سنتی که دارای قیمت‌های نسبتاً پایین‌تر از محصولات واحدهای تولید لبنی هستند امکان دسترسی مردم به شیر و مواد لبنی را بیشتر فراهم کنند.

نکته پایانی اینکه دولت می‌تواند با پرداخت یارانه و تأمین نهادهای دامی که ۷۰ درصد هزینه تمام شده تولید شیر را در دامداری دارد هزینه تولید شیر را برای تولید کنندگان کاهش داده و با نظارت و بازرسی بیشتر و کنترل و تثبیت قیمت امکان برخورداری تمام اقشار جامعه به شیر و مواد لبنی را فراهم کند تا با افزایش سرانه مصرف شیر و فرآورده‌های لبنی سلامت جامعه تضمین شود.

کد خبر 4950640

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha