خبرگزاری مهر، گروه بین الملل رامین حسین آبادیان:، «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد روز دوشنبه هفته جاری نام ائتلاف نظامی تحت سرکردگی عربستان سعودی علیه یمن را از فهرست سیاه این سازمان برای «نقض کنندگان حقوق کودکان» حذف کرد. گوترش در گزارش سالانه خود خطاب به شورای امنیت سازمان ملل مدعی شد که نام این ائتلاف در پی کاهش پیوسته و قابل ملاحظه کشتار و یا نقض عضو کودکان در حملههای هوایی و اجرای اقداماتی با هدف حفاظت از کودکان! از فهرست سیاه حذف میشود.
این اقدام عجیب سازمان ملل متحد آن هم در شرایطی که جنایتهای جنگی عربستان سعودی و متحدانش در یمن بیش از پیش ادامه دارد، واکنشهای مختلفی را به ویژه از سوی یمنیها به دنبال داشت. در همین ارتباط، محمدعلی الحوثی از رهبران انصارالله ضمن محکوم کردن اقدام سازمان ملل در حذف نام ائتلاف متجاوز سعودی از فهرست سیاه کشتار را نشانه هرج و مرج در سازمان ملل دانست و افزود: اقدام سازمان ملل متحد به منزله نادیده گرفتن معیارهای انسانی است.
سازمان ملل متحد پس از گذشت ۴ سال باز هم در برابر دلارهای نفتی عربستان سعودی سر فرود آورد سازمان عفو بینالملل نیز در بیانیهای کوتاه از گزارش آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل به شدت انتقاد کرد و افزود: قرار ندادن نام عربستان در فهرست کشتار کودکان توسط آنتونیو گوترش تمامی تشکیلات سازمان ملل را زیر سوال میبَرَد. شاید دبیرکل سازمان ملل امیدوار بوده است که رسانهها مشغول باشند و چندان به این اقدام سیاسی توجه نکنند.
واقعیت آن است که به نظر میرسد مقامات سازمان ملل باز هم در برابر دلارهای نفتی عربستان سعودی سر فرود آورده و حاضر شدند به خاطر یک مُشت دلار، یک بار دیگر آبروی خود را به حراج بگذارند. اقدام سازمان ملل متحد در حذف نام عربستان سعودی و ائتلاف تحت سرکردگی آن علیه مردم یمن نشان داد که تاریخ در این زمینه مجدداً تکرار شده است؛ علت هم آن است که درست مشابه چنین اقدامی حدود ۴ سال پیش یعنی در سال ۲۰۱۶ اتفاق افتاده بود.
ماجرا از این قرار بود که در سال ۲۰۱۶ سازمان ملل متحد نام ائتلاف متجاوز سعودی را پس از ارتکاب سلسله جنایتهای جنگی علیه کودکان یمنی، در فهرست ناقضان حقوق کودکان قرار داد. اما دیری نپایید که «بان کی مون» دبیرکل وقت سازمان ملل متحد نام ائتلاف مذکور را از لیست سیاه حذف کرد. پس از آن بود که ریاض، سازمان ملل را تهدید کرد که بخشی از مبالغ پرداختی معمول خود به این سازمان را قطع میکند. در راستای این فشارها، بان کی مون نام ائتلاف سعودی را از لیست ناقضان حقوق کودکان حذف کرد.
اعتراف تلخ و دردناک دبیرکل پیشین سازمان ملل متحد در آن زمان، در خصوص چرایی حذف نام ائتلاف سعودی از لیست سیاه این سازمان، دیگر جای هیچ شک و شبههای را در خصوص مرتبط تهدیدات عربستان به قطع کمکهای مالی به سازمان ملل از عوامل اصلی اقدام این سازمان در حمایت از کودک کشیها بوده است بودن این مسأله با دلارهای نفتی عربستان باقی نگذاشت. بان کی مون صراحتاً اذعان کرد که در پی تهدیدات مبنی بر قطع بستههای مالی به سازمان ملل، نام سعودی و ائتلافش علیه یمن را از لیست سیاه حذف کرده است.
بر اساس آنچه که گفته شد، ناگفته پیداست که تاریخ مجدداً تکرار شده است و سازمان ملل با هدف دستیابی به دلارهای بیشتر از سوی سعودی، تَن به نادیده گرفتن حقوق بشر داده است. طبق گزارش منتشر شده توسط سازمان ملل که بتأییدِ آنتونیو گوترش، دبیرکل این سازمان نیز رسیده است، تنها در سال ۲۰۱۹ میلادی، بیش از ۲۰۰ کودک یمنی توسط جنگندههای ائتلاف متجاوز سعودی به خاک و خون کشیده شدند. در سال ۲۰۱۷ میلادی نیز حدود ۷۰۰ کودک کشته و زخمی شدند؛ مسأله ای که موجب قرار گرفتن نام ائتلاف سعودی در لیست سیاه در آن زمان، شد.
اکنون سؤالی که کارشناسان و ناظران مسائل سیاسی و امنیتی خطاب به مقامات سازمان ملل متحد و به ویژه آنتونیو گوترش مطرح ساخته است، این است که آیا عربستان سعودی و ائتلاف تحت سرکردگی آن میبایست شمار بیشتری از کودکان یمنی را طی سالهای گذشته به خاک و خون میکشیدند تا شایستگی قرار گرفتن در لیست سیاه ناقضان حقوق کودکان را داشته باشند؟ آیا این حجم از کشتار و نقض حقوق بشر و نقض قوانین جنگی که جملگی بر خلاف منشور سازمان ملل متحد رخ میدهد، برای اثبات جنایتهای جنگی سعودی در یمن کافی نیست؟
در هر ۱۰ دقیقه یک کودک یمنی بر اثر پیامدهای ناشی از جنگ تحمیلی از سوی ائتلاف سعودی در یمن، جان خود را از دست می دهد افزون بر این، بر اساس اعلام دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل، در هر ۱۰ دقیقه یک کودک یمنی بر اثر پیامدهای جنگ و محاصرهای که از سوی ائتلاف سعودی بر یمن تحمیل شده جان خود را از دست میدهد. در همین حال، تاکنون شمار زیادی از کودکان و نوجوانان یمنی در فجایعی همچون بمباران اتوبوس حامل دانش آموزان، بمباران هوایی منازل مسکونی و مدارس و بیمارستانها جان خود را از دست داده اند.
علیرغم آنچه که گفته شد، سازمان ملل در قبال تمامی انتقادات نسبت به عملکرد خود سیاست سکوت را پیشه کرده است. این مسأله نشان از آن دارد که دیگر نمیتوان درگیریها در یمن را تنها یک نبرد نظامی میان گروههای مقاومت و عربستان سعودی قلمداد کرد، بلکه میتوان آن را تقریباً یک جنگ جهانی علیه ملت یمن و نیروهای مقاومت این کشور دانست. علت این مسأله هم آن است که سازمان ملل با اقدام اخیر خود ضمن صدور مجوز کشتارهای بیشتر در یمن نشان داد که جنگ علیه یمن دارای ابعادی وسیع و و بین المللی است.
علاوه بر این، اقدام اخیر سازمان ملل متحد به خوبی «رویکرد گزینشی» و «استانداردهای دوگانه» این سازمان و همچنین کشورهای متحد آن یعنی عربستان سعودی، امارات و… در قبال مسائل حقوق بشری را به نمایش گذاشت. این مسأله بیش از هرچیزی نشانگر آن است که قوانین و سازوکارهای قانونی در عرصه بین الملل به ابزاری برای تطهیر جنایتهای ضد حقوق بشری و ضد حقوق بشردوستانه رژیمهایی نظیر عربستان سعودی تبدیل شده اند.
بر اساس تمامی آنچه که گفته شد، میتوان اینگونه استنباط کرد که بسیاری از جنایتها و اقدامات ناقض حقوق بشر در نقاط مختلف به ویژه در یمن توسط ایالات متحده آمریکا، عربستان سعودی و… در نتیجه سیاستهای انفعالی و گزینشی سازمان ملل متحد به عنوان بزرگترین سازمان حافظ حقوق بشر و حافظِ حقوق پایمال شده دولتها و ملتها، صورت میگیرد. امروز، یمن بزرگترین قربانی سیاستهای مذکور توسط سازمان ملل متحد است.
نظر شما