سازمان فضایی ایران منتشر کرد؛

کاربردهای فناوری سنجش از دور در صنعت ماهیگیری

کاربردهای فناوری سنجش از دور در صنعت ماهیگیری

به کارگیری فناوری سنجش از دور در صنعت ماهیگیری، می تواند در پیشبرد اهداف اقتصادی این صنعت تاثیرات مثبتی داشته باشد اما در ایران کمتر به پتانسیل های موجود در این زمینه توجه شده است.

به گزارش خبرنگار مهر، نقش فناوری سنجش از دور در کمک به ماهیگیری و صنعت شیلات از سوی اداره کل سنجش از دور سازمان فضایی ایران مورد بررسی قرار گرفته است.

شناسایی محل تجمع ماهیان و مکان های مناسب برای صید ماهی برای ماهیگیران و صنایع شیلات شامل روش های گوناگونی است؛ لذا به‌کارگیری روش های به‌روز و علمی در پیشبرد اهداف این صنعت مهم و اقتصادی، می تواند نقش بسزایی داشته باشد.

روش های شناسایی ماهیان را می توان به دو شیوه مستقیم و غیر مستقیم تقسیم بندی کرد که در روش اول مستقیما در دریا از طریق جستجوی توده های ماهی انجام می شود.

این روش شامل تکنیک های جستجوی دیداری از طریق شناور، هلی کوپتر و هواپیما ، روش سنجش از دور آکوستیکی و استفاده از سونارها (اکوساندر، ساید اسکن سونار) و هواپیماهای مجهز به لایدار خواهد بود.

اما در روش غیر مستقیم با بررسی ویژگی های جریانات و پدیده های دریایی (الگوهای دمایی، مرز front، نواحی upwelling و..) و همچنین از طریق روش سنجش از دور ماهواره ای و تعیین پارامترهای دمای سطح دریا، ویژگی های نوری سطح دریا، ارتفاع سطح دریا و شوری، به بررسی و شناسایی محل های تجمع ماهیان کمک می کند.

از آنجایی که ماهیان تمایل دارند در محیط های اقیانوسی با شرایط محیطی مساعد که البته این شرایط از گونه ای به گونه ای دیگر متفاوت خواهد بود، تجمع یابند، سنجنده های ماهواره ای می توانند به اندازه گیری و مشاهده این شرایط اقیانوسی کمک کنند. این شرایط شامل دمای سطح آب، رنگ اقیانوس یا حاصل خیزی و جبهه های اقیانوسی که شدیداً نوسانات طبیعی ذخایر ماهیان را تحت تأثیر قرار می دهند، می شود.

سازمان فضایی ایران با اشاره به نتایجی که ماهواره های سنجش از دور می توانند در زمینه تعیین محل و توده های ماهیان در دریا به دست بیاورند، اعلام کرد: متاسفانه در ایران کاربردهای سنجش از دور در شیلات کمتر مورد توجه قرار گرفته است. در صورتیکه پتانسیل فوق العاده خوبی جهت استفاده حرفه ای از این تکنولوژی در علوم شیلات در ایران وجود دارد.

بنابراین لازم است تا با ایجاد ارتباط موثر بین سنجش از دور و صنعت شیلات به رونق بهتر این صنعت در کشور کمک شود.

در این گزارش نتایج حاصل از تحقیقی در زمینه تعیین محل و توده های ماهیان در دریا با استفاده از ماهواره های سنجش از دور آورده شده است.

در این مطالعه با استفاده از داده های سنجنده مادیس برخی از ویژگی های آب مانند کلروفیل و دمای سطح برای آب های مجمع الجزایر اسپرموند اندونزی محاسبه شد و با تجزیه و تحلیل این ویژگی ها نقشه مناطق دارای پتانسیل بالا برای ماهیگیری به دست آمد.

نقشه توزیع کلروفیل آب های مجمع الجزایر اسپرموند اندونزی

نقشه درجه حرارت سطح آب های مجمع الجزایر اسپرموند اندونزی

نقشه نهایی پتانسیل تجمع ماهیان برای ۴ روز متفاوت را نشان می دهد. در این نقشه مناطق قرمز رنگ مناطق با پتانسیل بالا برای ماهیگیری و مناطق آبی پتانسیل پایین را نشان می دهد.

نقشه پتانسیل تجمع ماهیان در آب های مجمع الجزایر اسپرموند اندونزی

کد خبر 4983600

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha