به گزارش خبرنگار مهر، شیوع بیماری covid ۱۹ یا کرونا در این ایام بحرانهایی را در ساحتهای مختلف زندگی بشر به وجود آورده است و تأثیر مرگبار این ویروس بر زندگی انسان و تحلیل این موضوع به عنوان یکی از دغدغههای اصلی رشتههای علوم انسانی ایجاب میکند که مجلات و ژورنالهای علوم انسانی توجه ویژه به این بحران داشته باشند.
رشته فلسفه در رأس این علوم توجه ویژه به امر دارد. لذا مجله علمی پژوهشهای فلسفی دانشگاه تبریز به عنوان اولین مجله فلسفی ایران در بحبوحه شیوع کرونا در اواخر فروردین ماه ۱۳۹۹ تحت عنوان «فلسفه و بحران کرونا» به زبان فارسی فراخوان مقاله داد و از طریق سایت دانشگاه تبریز و خبرگزاریهای رسمی کشور مثل خبرگزاری مهر و ایسنا اطلاع رسانی شد و خوشبختانه در بین دانشگاهیان از استقبال بسیار خوبی برخوردار شد و مقالات زیادی در فاصله دو ماهه از فروردین تا آخر خرداد ۹۹ به سایت مجله ارسال گردید.
به دلیل حجم زیاد مقالات اعضای هیئت تحریریه، داوران و ویراستاران مجله با تلاش و توأم با جدیت و دقت بیشتر همکاری بسیار خوبی کردند و در این فاصله کوتاه توانستند با ارزیابی، داوری و ویراستاری و صفحه آرایی این مقالات، شماره ۳۱ تابستان ۹۹ را به پایان برسانند و اکنون ۱۳ مقاله تأیید شده نهایی نویسندگانی از دانشگاهها و مؤسسات آکادمیک کشور منتشر شده در این شماره منتشر گردیده است.
مقالات منتشر شده در این شماره به بررسی ابعاد مختلف فلسفی کرونا بر زندگی انسان در حوزه سیاست، روان پزشکی، دین و الهیات، حقوق بشر، پدیدارشناسی مرگ، زیست بوم عقلانیت، تأثیر کرونا بر آینده دانشگاه پرداخته اند.
در این شماره میخوانید:
۱) «دمکراسی لیبرال» در «جهانِ پس از کرونا» به قلم شیرزاد پیک حرفه ،استادیار گروه فلسفه، دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) قزوین.
۲) بودن یا نبودن: پاندومی کووید- ۱۹، زمانی برای فعال شدن بنیادیترین تعارضهای دازاین به قلم علیرضا فرنام استاد مرکز تحقیقات روانپزشکی و علوم رفتاری دانشگاه علوم پزشکی تبریز و بهاره دلجو دانشجوی دکتری کارگروه توسعه دانش روانپزشکی و روانشناسی. دانشگاه علوم پزشکی تبریز
۳) تحلیل فلسفی بحران ناشی از «کرونا ویروس» به قلم منصور ایمانپور، دانشیار دانشیار گروه حکمت و فلسفه اسلامی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان
۴) بحران کرونا؛ خاستگاه چالشها و پرسشهای فلسفی به قلم مسعود امید، دانشیار گروه فلسفه دانشگاه تبریز
۵) پژوهشی در باب کارایی نظریه اعتباریات علامه طباطبایی در تحلیل بحران کرونا ویروس به قلم میکائیل جمالپور استادیار فلسفه دانشگاه پیام نور تبریز
۶) فلسفه سیاسی و مواجهه با کرونا؛ مواجهه با همهگیری ویروسی کووید -۱۹ از منظر فلسفه سیاسی معاصر به قلم عبدالمجید مبلغی استاد فلسفه، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، ایران. تهران.
۷) کرونا ویروس به مثابه «موت اصغر» به قلم محمود نوالی استاد فلسفه دانشگاه تبریز
۸) بیماری کووید ۱۹ (کرونا) به مثابه شر ادراکی و مواجهه با آن بر اساس باور به خدا به قلم مسعود زین العابدین دانشجوی دکتری فلسفه و کلام اسلامی، دانشگاه شهید رجایی تهران و امیرحسین منصوری دانش آموخته کارشناسی ارشد فلسفه، دانشگاه شهید رجایی، تهران و عین الله خادمی استاد فلسفه دانشگاه شهید رجایی، تهران.
۹) حمایت از حقوق انسانی افراد در برابر کووید ۱۹ (کروناویروس) در پرتو فلسفه اخلاق وظیفهگرایی کانت به قلم حسن خسروی دانشیار، گروه حقوق عمومی، دانشگاه پیام نور، تهران.
۱۰) تأثیر کروناویروس بر زیستبوم عقلانیت به قلم علیرضا منصوری دانشیار گروه فلسفه، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی. ایران. تهران.
۱۱) تحلیل هایدگری از یافتحالهای دازاین در مواجهه با کوید ۱۹ به قلم فریده آفرین استادیار گروه هنر، دانشگاه سمنان،.
۱۲) آیا تغییری در الگوی دانشگاهی در راه است؟ درنگی فلسفی بر ایده فلسفی دانشگاه در آینده پساکرونایی جهان به قلم رضا ماحوزی دانشیار پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری. تهران.
۱۳) در آمدی پدیدارشناختی بر بحران کووید ۱۹ با تاکید بر موقعیتهای مرزی به قلم حسین مصباحیان استادیار گروه فلسفه، دانشگاه تهران.
این مجله به سردبیری محمد اصغری دانشیار گروه فلسفه دانشگاه تبریز به عنوان مجله برتر دانشگاه تبریز و مجله برتر علوم انسانی در ایران در چندین پایگاه استنادی از جمله ISC- Doaj- philpapers، oaji، accademia، Google Scholar، sindexs، magiran، noormags، ERIH PLUS، SID cosmos، scirev، portal.issn، civilica، پرتال جامع علوم انسانی نمایه شده است. این مجله به صورت فصلنامه به دو زبان انگلیسی و فارسی منتشر میشود.
شماره ویژه فلسفه و بحران کرونای مجله پژوهشهای فلسفی دانشگاه تبریز از اینجا قابل مشاهده است.
نظر شما