خبرگزاری مهر - گروه استانها: با شیوع مجدد کرونا در تابستان، مجدد بحث آموزشهای مجازی در مدارس جدی شده و همین امر باعث شد سیستم آموزشی نگاه جدی تری به این موضوع در سال تحصیلی جدید داشته باشد.
اما از معضلات پیشروی خانوادهها در این زمینه میتوان به فراهم کردن امکانات مناسب و اینترنت برای آموزش مجازی به منظور استفاده بهموقع از شبکه شاد اشاره کرد.
امکان فراهم کردن دو گوشی برای فرزندانمان را نداریم
فاطمه جعفری، مادری که شاغل نیز است، در گفتوگو با خبرنگار مهر در خصوص آموزش مجازی و فراهم بودن یا نبودن اینترنت گفت: من دو فرزند دارم یکی به کلاس اول و دومی به پایه چهارم میرود نمیدانم چگونه به درس آنها رسیدگی کنم، مخصوصاً پسرم که هیچ تجربهای ندارد و کاملاً به کمک و همراهی من نیازمند است از طرفی شیفتهای مدرسه هم چرخشی است و عملاً اگر روز در میان هم به مدرسه بروند من باید در خانه بمانم اگر هم که به صورت مجازی باشد باز هم باید من یا پدرشان در خانه باشیم چون شرایط مهیا کردن گوشی جدا و هزینه جدا بابت اینترنت را نداریم.
این مادر شاغل اظهار کرد: نمیدانم چه باید بکنیم من و همسرم از صبح تا شب سر کار هستیم و مادرم از فرزندانمان نگه داری میکند و سواد کافی برای کمک کردن در دروس به آنها را ندارد اگر کمک و همراهی برادرزادهام برای استفاده دخترم از اینترنت و گوشیاش نبود، واقعاً به مشکل بزرگی برمیخوردیم.
دخترم هنوز از سال گذشته در دروسی که در دوران کرونا ادامه پیدا کرد، مشکلات زیادی دارد وی افزود: دخترم هنوز از سال گذشته در دروسی که دروان کرونا ادامه پیدا کرد، مشکلات زیادی دارد، زیرا خیلی از قسمتهای ریاضی که اینترنتی تدریس میشد را یاد نگرفته و در ضرب هم مشکلاتی دارد و موقع امتحان مجبور بودیم کمکش کنیم و نمیدانم چگونه و کی باید این ضعف را جبران کند، از آن میترسم که اگر همینطور آموزش مجازی ادامه پیدا کند نتواند از پس کلاس چهارم بربیاید.
معاون یک دبستان ابتدایی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: در سال پیشرو به کمک و همیاری هرچه بیشتر والدین در آموزش نیازمندیم، چرا که اگر قرار باشد آموزش مجازی پیش برده شود اولیا باید شرایط استفاده دانشآموزان از اینترنت و یا تلفن هوشمند را برای بچهها فراهم کنند.
این معاون مدرسه در پاسخ به سوال خبرنگار مهر در رابطه با اینکه آیا تمام دانش آموزان امکان استفاده از تلفن همراه و اینترنت را دارند، گفت: خوشبختانه به طور میانگین بیشتر دانشآموزان امکان استفاده از اینترنت را دارند و اغلب اولیا دارای تلفن همراه هوشمند هستند، اما برای معضل سرعت اینترنت و قطع و وصلی آن باید تدبیری اندیشیده شود و یا اینترنت رایگان در اختیار دانشآموزان قرار گیرد تا دیگر بهانهای برای عدم حضور در کلاسهای مجازی نداشته باشند.
همچنین مدیر یک دبستان غیرانتفاعی در گفتگو با خبرنگار مهر در رابطه با استفاده از سامانه شاد افزود: کلاسهای ما به صورت کاملاً مستقل برگزار میشود لذا در زمان ثبت نام سیم کارت جدا برای استفاده از اینترنت در ساعات درسی به خانوادهها میدهیم و تمام هزینه اینترنت به عهده خودمان است.
مدیر یک دبستان پسرانه دولتی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: اولیا باید از اکنون به فکر فراهم کردن امکانات ارتباط با مدرسه از طریق فضای مجازی باشند، زیرا اگر وضعیت به همین منوال ادامه پیدا کند و وضعیت همچنان قرمز باشد کلاسها کاملاً مجازی بوده و از طریق شبکه شاد برگزار میشود.
وی افزود: استفاده از سامانه شاد در ماههای پایانی سال گذشته بازخورد خوبی داشت و اغلب دانشآموزان در آن حضور داشتند، اما گاهی مشکلاتی از قبیل تمام شدن حجم اینترنت و قطع و وصل شدن وجود داشت که اولیا باید در صدد رفع این موانع قبل از آغاز سال تحصیلی باشند.
مشکل عمده سامانه شاد، بارگذاری فایلها و فیلمهای آموزشی بود که گاهی مشکلات زیادی برای دانش آموزان به همراه داشت یک معلم مقطع ابتدایی در گفتگو با خبرنگار مهر در رابطه با مزایا و معایب شبکه شاد بیان کرد: اینکه پس از همهگیری ویروس کرونا پیامرسانی مخصوص آموزش تعبیه شد امر بسیار خوبی بود، اما باید تمام جوانب آن در نظر گرفته شود. مشکل عمده این شبکه بارگذاری فایلها و فیلمهای آموزشی بود که گاهی مشکلات زیادی به همراه داشت، اگر قرار است مدارس دولتی صرفاً از این شبکه استفاده کنند قطعاً باید موانع رفع شود اما اینطور که پیداست گامی در این جهت برداشته نشده وگرنه مدارس غیر انتفاعی به دنبال راههای ارتباطی و پیامرسانهایی غیر از شبکه شاد نبودند.
جعفری افزود: آموزش مجازی باید کاملاً در لحظه باشد و همه دانشآموزان همزمان با هم مباحث درسی را فرابگیرند، استفاده از پیام رسانهایی مانند اسکایپ قطعاً در فراگیری دروسی همچون ریاضی مؤثرتر خواهد بود.
یک معلم دیگر مقطع ابتدایی در رابطه با آموزش مجازی و استفاده از شبکه شاد در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: شاید در نگاه اول آموزش مجازی برای معلمان راحتتر باشد اما واقعاً اینگونه نیست رسیدگی و چک کردن تک تک دانش آموزان به صورت غیر حضوری بسیار سخت و زمانبر است، اغلب دانشآموزان در شبکه شاد حضور داشتند اما مشکلات زیادی هم در سرعت اینترنت وجود داشت.
اکرم نظری افزود: گاهی در همان تایم کلاس خیلی از بچهها حضور داشتند اما اینترنت قطع و وصل میشد و مشکلاتی به دنبال داشت. از طرف دیگر خیلی از تکالیف به همین دلیل به موقع ارسال نمیشد و این معضلی بود که نمیتوانستم بابت آن اعتراض و والدین را بازخواست کنم، زیرا آنها تقصیری نداشتند. از همینرو برای ادامه فعالیت بهینه در شبکه شاد، در سال تحصیلی جدید باید موانع برداشته شود و آموزش و پرورش تصمیمی در این راستا بگیرد.
مجبورم تا آخر شب که پدرم میآید صبر کنم تا بتوانم تکالیفم را انجام دهم. به همین دلیل نسبت به سایر دوستانم، همیشه از کلاس و امتحان عقب بودم زهرا موسوی، دانش آموز پایه هشتم در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به مشکلات آموزش مجازی بیان کرد: من مانند خیلی از دانشآموزان دیگر تبلت و تلفن همراه هوشمند ندارم و مجبور هستم تا آخر شب که پدرم میآید، برای دیدن و نوشتن تکالیف خود صبر کنم. از همینرو این شرایط باعث شده همیشه از درس عقب بوده و نتوانم به موقع در کلاس و امتحان حضور یابم و درس خواندن در این شرایط بسیار برای من سخت است. از همینرو خواهش من از مسئولین این است که برای دانش آموزانی همچون من و یا کسانی که به هر نحوی دسترسی به اینترنت ندارند فکری بکنند تا ما هم بتوانیم پا به پای بقیه سال تحصیلی پیشرو را پشت سر بگذرانیم.
رئیس اداره اطلاع رسانی و روابط عمومی آموزش و پرورش خراسان رضوی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به زیرساختهای اینترنت و ایجاد بستر مناسب برای استفاده از شبکه شاد گفت: در شرایط فعلی و از زمانی که به دلیل کرونا مجبور به آموزش مجازی شدیم همکاران ما در سطح استان تلاشهای زیادی کردند تا آموزش به بهترین شکل پیش برده شود و عقب ماندگی به وجود نیاید. خوشبختانه سال قبل، زمانی که این اتفاق افتاد بیش از ۸۰ درصد محتوای آموزشی به صورت حضوری تدریس شده بود و ما برای ۲۰ درصد باقی مانده برنامهریزی مجازی داشتیم.
مهدی مجیدی فرد با بیان اینکه آموزش مجازی هیچ زمان جایگزین آموزش حضوری نمیشود، به وجود کم و کاستی در این آموزش اشاره کرد گفت: در سال جدید با وجود سناریوهای مختلفی که وجود دارد تصمیم گرفته شد از همان پایان سال تحصیلی گذشته بر روی فضای مجازی و ایجاد بسترهای مناسب کار کنیم.
وی اظهار کرد: سال قبل خراسان رضوی با وجود نقاط ضعف یکی از استانهای پیشرو و موفق در استفاده از شبکه مجازی بود و به همین دلیل هم وزارت آموزش و پرورش بخشی از آماده سازی محتواهای آموزشی که در صدا و سیما پخش و یا در فضای مجازی در شبکه شاد بارگذاری میشد را به عهده آموزش و پرورش استان گذاشت.
رئیس اداره اطلاع رسانی و روابط عمومی آموزش و پرورش خراسان رضوی افزود: در حال حاضر دو ظرفیت برای آموزش دانشآموزان در سال تحصیلی جدید وجود دارد، یکی صدا و سیما و دیگری فضای مجازی است. بعد از شروع کرونا، ۲۷۰۰ مدرسه در استان به اینترنت دسترسی نداشتند که خوشبختانه با پیگیریهایی که آموزش و پرورش و اداره کل فناوری و ارتباطات داشتند تا پایان خردادماه ۱۶۴۰ مدرسه به اینترنت متصل شد و بخش باقیمانده تا پایان تابستان به اینترنت متصل خواهند شد.
قویتر کردن آنتن دهی و ایجاد دکل برای آموزشهای مجازی دانش آموزان
مجیدی فرد تصریح کرد: خیلی از این مدارس در مناطقی هستند که از امکانات کمتری برخوردار هستند و دسترسی به اینترنت ندارند، لذا در کنار امر تجهیز با اپراتورهای تلفن همراه هم مذاکراتی شده است و آنها هم وارد کار شدهاند، و کارهایی از قبیل قویتر کردن آنتندهیها و ایجاد دکل برای برخی از مناطق انجام شده است.
رئیس اداره اطلاعرسانی و روابط عمومی آموزش و پرورش خراسان رضوی در رابطه با بحث شبکه شاد در مناطق محروم و نواقص آن گفت: شبکه شاد ایجاد شد تا بتوانیم یک بستر آموزش یکپارچه و مدون را در قالب یک شبکه اجتماعی و ارتباطی با دانشآموزان ایجاد کند. لذا ما در ابتدای استفاده از این شبکه هستیم و سعی میکنیم تمام نواقص آن را که از خانوادهها، معلمین و دانش آموزان بازخورد میگیریم به وزارت آموزش و پرورش منتقل کنیم و خوشبختانه بخش عمدهای از این نواقص برطرف شده است.
وی افزود: در خراسان رضوی مناطقی را داریم که بسیار دور و کم برخوردار هستند و امکان دسترسی به هیچ مدل اینترنت و خط تلفن همراه را ندارند و سال قبل هم این مشکل را داشتیم به همین دلیل پکهای آموزشی مکتوب را برای دانشآموزان این مناطق با رعایت پروتکلهای بهداشتی آماده کرده و به دستشان رساندیم، ضمن اینکه راهبران آموزشی ما با رعایت نکات بهداشتی هرچند مدت یکبار سر میزدند و مبحث آموزش را پیگیری میکردند که آنها هم از درس عقب نمانند.
مجیدی فرد اظهار کرد: همچنین برای دانشآموزانی که دسترسی به اینترنت داشتند اما تلفن همراه، تبلت یا رایانه شخصی نداشتند، مذاکراتی با خیرین صورت گرفت. همچنین تلاش میکنیم با سرانه خود که مربوط به بخش دانش آموزان کم برخوردار است، قسمتی را با تبلتهای آموزشی پوشش دهیم.
حال که شیوع ویروس کرونا باعث به تعطیلی کشاندن مدارس شده است، آموزش مجازی بستر مناسبی برای ادامه آموزش تحصیلی دانشآموزان شده اما ضعف بسترهای آموزش مجازی مشکلات فراوانی از قبیل، قطع و وصل شدن اینترنت، عدم دسترسی برخی دانشآموزان به تلفن همراه، تبلت و غیره، عدم امکان دسترسی برخی مناطق به خط تلفن و اینترنت برای معلمان و دانشآموزان ایجاد کرده که امید است با رفع این مشکلات کیفیت آموزش مجازی در سال تحصیلی جدید بالا رود.
نظر شما