به گزارش خبرگزاری مهر، بیست و پنجمین قسمت از فصل جدید برنامه تلویزیونی «مصیر» کاری از گروه اجتماعی شبکه چهار سیما با موضوع «زندگی و اندیشه شهیده بنت الهدی صدر» به تهیه کنندگی کاوه امیری جاوید، سردبیری هدی محمدی و به میزبانی ندا ملکی یکشنبه شب بر روی آنتن رفت.
مهمانان قسمت بیست و پنجم برنامه سرکار خانم زهرا حائری، شاگرد شهیده بنت الهدی صدر و فریبا انیسی، نویسنده کتابی دختری از تبار هدایت بودند.
حائری از خاطراتی که از کودکی شان از شهیده داشتند نقل کردند که: از ۶ سالگی شاگرد ایشان بوده اند و در مدرسه الزهرا کاظمین درس خوانده اند. شهیده ۳ روز اول هفته در مدرسه کاظمین و سه روز هم در مدارس نجف بودند.
انیسی در پاسخ به این سوال که به چه دلیل سراغ زندگی نامه شهیده بنت الهدی صدر رفته اند، پاسخ دادند: اولین بار اسم ایشان را در زمان دانش آموزی ام شنیدم، اما شخصیت ایشان برایم ناشناخته بود. در زمان دانشجویی تصمیم گرفتیم بیشتر راجع به بانوان متفکر تحقیق کنیم. در این مسیر فهمیدیم چند نفر از بانوان حوزه، اطلاعاتی راجع به ایشان داشتند، اما متأسفانه نتوانستیم اطلاعاتی از ایشان کسب کنیم. تا اینکه برنامه ای در امور زنان ریاست جمهوری پیش آمد که قرار شد از زنانی که در هر دوره ای شاخص بودند تجلیل شود و کتابی راجع آنها نوشته شود. یکی از این بانوان که در جهان اسلام تأثیر گزار بودند، شهیده بنت الهدی صدر بودند و ما شروع به جمع آوری اطلاعات راجع ایشان کردیم.
حائری درمورد تأثیرگزاری این استاد بر روند زندگی اش گفت: انسان های بزرگ بر روی قلب افراد کار می کنند و ایشان هیچ چشم داشتی جز انسان سازی نداشتند. هروقت در عمق شخصیت ایشان فکر میکنم، میفهمم ما ایشان را درک نکردیم. تمامی افراد از آبدارچی تا اولیا تا همکاران در نظر ایشان یکسان بود. آن زمان که جلسه اولیا مرسوم نبود، ایشان برگزار می کردند و ارتباط موثری با اولیا می گرفتند.
انیسی در مورد نوع معرفی شهیده در کتاب، که ایشان را مانند یک الگوی قابل دسترس معرفی کرده است، گفت: الگوی همه مسلمانان حضرت زهرا سلام الله علیها ست و این علویه تلاش کرده بود تا شبیه ایشان باشد. ایشان از ۱۲ سالگی شروع به نوشتن مقاله کردند و برای تحصیل به مدرسه نرفته بودند و توسط برادرانشان آموزش دیدند. ایشان از همان سال ها شروع به نوشتن داستان های قرآن به زبان ساده کردند و در مجله الضواء مقاله می نوشتند. ایشان مسائل روزمره زندگی را در قالب داستان می نوشتند و ایشان به نوشتن داستان راجع مسائل زنان پرداخت. همچنین جلساتی در خانه خودشان برگزار می کردند تا به زنان آموزش بدهند. سپس به تأسیس مدرسه پرداختند و علاوه بر آموزش الفبا، تمام احکام و مسائل زندگی را آموزش می دادند.
حائری در پاسخ به این سوال که شهیده چه ویژگی هایی داشتند که باعث شد خداوند ایشان را برای خودش انتخاب کند و او به شهادت برسد، گفت: مهم ترین مسئله حب ایشان به اسلام است. شهیده وقتی از اسلام حرف می زدند انگار راجع معشوقه شان حرف می زدند. هیچ وقت نمیگفتند نماز بخوانید روزه بگیرید، بلکه حب دین را در دل مان میکاشتند و معتقد بودند اسلام امانتی در دست ماست. اسلام را به معنای واقعی در رفتار و عمل به ما نشان می دادند.
انیسی درباره تبحر شهیده در حوزه ادبیات گفت: ایشان توسط برادران شان آموزش دیدند و اوضاع اقتصادی خانواده خوب نبود و آنها پول جمع می کردند تا کتاب بخرند و اول دو برادر میخواندند سپس به بنت الهدی می دادند و پس از مطالعه کتاب را به کتاب فروشی میبردند و میفروختند و دوباره یک کتاب دیگر میخریدند و مرتب این کار را انجام می دادند و مطالعه زیاد کتاب و مجله بر ادبیات ایشان تأثیر گذاشته بود.
حائری در ادامه به این مسئله اشاره کرد که ایشان در بسیاری از موارد حتماً یک بیت شعر به ما می گفتند. ایشان راجع به حب حج با ما صحبت می کردند و کتابی برای مطالعه به ما دادند. ایشان همچنین خودش را موظف می کرد که در کاروان های حج با خانم ها ارتباط بگیرد و مسائل فقهی را به آنها آموزش بدهد.
مجری در ادامه به این نکته اشاره کرد که ائمه علیه السلام نیز همینگونه بودند و بیشتر مسائلی که به آنها پرداختند، مسائل فقهی بود و کمتر راجع اخلاق آنها کتاب وجود دارد، چون مردم رفتار و اخلاق آنها را با چشم می دیدند.
حائری همچنین ادامه داد که اهل بیت علیهم السلام دغدغه تربیت انسان را داشتند و تمام تلاش شان را برای این هدف به کار می بستند. امیرالمومنین(ع) به مسائل نابی درمورد انسان سازی پرداخته اند که هنوز پس از این همه سال می توان به آنها پرداخت.
در بخش های دیگر برنامه مصاحبه هایی با شاگردان شهیده و کسانی که با ایشان تعامل داشتند، پخش شد.
نظر شما