۷ شهریور ۱۳۹۹، ۹:۵۲

محرم با نوجوانان

دانش آموزان قزوینی مشق ایثار را در کلاس محرم زمزمه می‌کنند

دانش آموزان قزوینی مشق ایثار را در کلاس محرم زمزمه می‌کنند

قزوین- با برپایی هیئت های عزاداری در ایام عزای حسینی، نوجوانان و جوانان در کنار دیگر سوگواران، مشق عشق و ایثار و گذشت در محرم تمرین می شود.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها، ولی الله حسین زاده: ترکیب کاروان تاریخ ساز کربلا طفل شش ماهه، نوجوان، جوان، میانسال و کهنسال را به همراه داشت و امروز نیز در کلاس مکتب ایثار و شهادت امام حسین (ع) افراد با شرایط سنی و حتی مذاهب مختلف حضور دارند.

مردم در بیشتر هیئت‌های مختلف برای سید و سالار شهیدان عزاداری می‌کنند اما هیئت عزاداری دانش آموزان شکوه خاص دیگری دارد چرا که نوجوانان با اندیشه‌های معصومانه خود با حضور در کلاس درس محرم خالصانه به دنبال هویت بخشی

شخصیت و حسینی شدن و خودسازی در این دوران مهم و حساس و یافتن پاسخ‌های شایسته به سوالات دینی خود هستند.



دانش آموزان کشور در دوران هشت سال دفاع مقدس با الگو گرفتن از نوجوان قیام کربلا با چشم بستن بر تمام لذت‌ها، کلاس درس را از مدرسه به جبهه‌های حق علیه باطل انتقال دادند و آنچه را که از مکتب امام حسین (ع) در هیئت‌ها در دفاع از امام و ارزش‌ها آموخته بودند در میدان نبرد به نمایش گذاشتند و هزاران نفر از این دانش آموزان همچون نوجوان دشت کربلا حضرت قاسم، شهادت را برای خود چون عسل، گوارا و شیرین کردند.

امروز نسل دیگری از دانش آموزان کشور در ادامه مسیر دانش آموزان شهید با تشکیل هیئت‌های عزاداری حضور با شور و شعوری در کلاس درس شهادت امام حسین (ع) دارند تا در موقع نیاز همچون حسین فهمیده‌ها آنچه در زنگ ایثار و شهادت آموخته اند در میدان دفاع از دین و حریم ولایت به نمایش بگذارند.

حسن علی اصغری مدیرکل آموزش و پرورش استان قزوین در گفتگو با خبرنگار مهر، با تاکید بر اینکه در آموزش و پرورش تمام ساحت تربیتی بخصوص ساحت عبادی و اعتقادی مورد توجه قرار می‌گیرد اظهار کرد: به طور مشخص، شش ساحت تربیتی در آموزش و پرورش مشخص شده که «ساحت عبادی و اعتقادی» دانش آموزان یکی از مباحث مهم مورد توجه است.

اصغری گفت: برای اینکه به هدف پیش بینی شده در ساحت عبادی برسیم، نیازمند چرخش تحول آفرین در آموزش و پرورش هستیم و این تغییر رویکردها خود به خود و فقط با انتقال دانش به کو. دکان حاصل نمی‌شود و اگر بخواهیم در رفتار دانش آموزان معیارهای عبادی و اعتقادی وجود داشته باشد باید به سمت تغییر نگرش کودکان و نوجوانان، علی رغم تمام سختی‌ها حرکت کنیم.

وی تغییر رفتار در سنین پایین را آسان‌تر با بقا و ثبات و پایداری بیشتر دانست و افزود: اگر تغییر نگرش در دانش آموزان انجام شود تغییر رفتار نیز حاصل می‌شود و انچه که ما در آموزش و پروش به دنبال ان هستیم، نهادینه شدن رفتارهای پسندیده و تغییر مثبت در دانش آموزان است.

مدیرکل اموزش و پرورش استان قزوین خاطرنشان کرد: آموزش و پرورش به دنبال این است که برخی از نمادها و معیارهای بنیادی را در ذهن کودکان و نوجوانان برجسته کند که یکی از این نمادهای مهم فرهنگ ایثار، شهادت، آزادگی و آزاده بودن است و برای اینکه به این فرهنگ برسیم هیچ رویداد تاریخی به اندازه واقعه سال ۶۱ هجری یعنی عاشورا نمی‌تواند در نهادینه کردن فرهنگ ایثار و از خودگذشتی تأثیرگذار باشد.

اصغری گفت: باید از ظرفیت‌های دینی و ارزشی جامعه حداکثر استفاده را داشته باشیم و یکی از داشته‌های مهم فرهنگ و تمدن اسلامی موضوع عاشورا و قیام امام حسین (ع) است و اگر بتوانیم این واقعه عظیم را به خوبی توصیف و تبیین کنیم این مهم در ذهن دانش اموزان ثبت و ضبط شده و ماندگار می‌شود و در نتیجه آثار تحول آفرین و مثبتی در جامعه برجای خواهد گذاشت.

وی افزود: در هیئت‌های عزاداری دانش آموزی، نوجوانان خود را در جایگاه‌ها شخصیت‌های شهدای کربلا بخصوص حضرت قاسم و حضرت علی اکبر قرار می‌دهند و این تصویر و شبیه سازی می‌تواند مسیر و آینده آنان را دچار تحول مثبت کند لذا راه اندازی و گسترش هیئت‌های عزاداری دانش آموزی مورد استقبال و حمایت ما قرار دارد.



اصغری با یادآوری اینکه در حال حاضر ۸۳۰ هیئت عزاداری در مدارس استان قزوین فعالیت دارند یادآور شد: فعالیت هیئت‌های عزاداری دانش آموزی از سال ۱۳۸۴ شروع شده ضمن اینکه دانش آموزان علاوه بر تشکیل هیئت‌های عزاداری در قالب گروه‌های سرود، مداحی و قاری در مساجد و هیئت‌های عزاداری فعالیت دارند.

وی یادآور شد: در ماه محرم ویژه برنامه سوگواره «احلی من العسل» همزمان با شهادت حضرت قاسم (ع) نوجوان کربلا با حضور گسترده دانش آموزان در قالب هیئت‌های عزاداری برگزار می‌شود که این مراسم امسال با توجه به شرایط بهداشتی به صورت محدود و با رعایت کامل پروتکل‌های بهداشتی انجام می‌شود.

مدیرکل آموزش و پرورش استان قزوین با یادآوری اینکه تمام هیئت‌های عزاداری دانش آموزی به صورت خودجوش بوده و فعالیت هیئت‌ها در فضای بسیار صمیمی انجام می‌شود گفت: باید روحیه مشارکت جویی در مدارس در ابعاد مختلف تقویت شده و گسترش یابد زیرا به هر میزان که نقش و مشارکت دانش آموزان در هیئت‌های مذهبی بیشتر شود اثر گذاری برنامه‌ها در ذهن دانش آموزان بیشتر خواهد شد.

حجت الاسلام محمد جواد زهرایی مدیرکل سازمان تبلیغات اسلامی استان قزوین نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به این که شهدای کربلا ترکیبی از افراد با سنین مختلف بودند اظهار کرد: ترکیب شهدای کربلا نشان می‌دهد لزوماً جهاد متعلق به یک قشر و سن خاص نیست و امروز نیز حضور نوجوانان و جوانان در هیئت‌های عزاداری اهمیت زیادی دارد.

وی ادامه داد: نوجوانان و جوانان در دوران بسیار حساسی برای درک و تبیین معارف اهل بیت و قیام عاشورا قرار دارند که بیان و انتقال ابعاد مختلف تاریخی، سیاسی، عرفانی، اخلاقی این حماسه می‌تواند در ذهن افراد ماندگار شود.

زهرایی گفت: نوجوانان با توجه به اینکه به دنبال کسب هویت هستند در موضوعات تاریخی، دینی، اعتقادی هم با سوالات زیادی برای شکل دهی هویت دینی مواجهند که باید به درستی به این سوالات پاسخ داده شود و اگر بتوانیم هویت دینی را به درستی در نوجوانان شکل دهیم بدون شک همه آنها در دوران جوانی و میان سالی افراد مؤمن و متدینی خواهند شد.



وی افزود: نوجوانی دوره بسیار مهمی است برای اینکه این هویت دینی را منتقل کنیم ابزارهای مختلفی در اختیار داریم که نقش معلمان، ائمه جماعات، مراکز فرهنگی مانند بسیج مهم است اما یکی از فضاهایی که می‌تواند هویت دینی نوجوانان را جهت دهد هیئت‌های مذهبی بخصوص هیئت‌های عزاداری ویژه نوجوانان است.

مدیرکل تبلیغات اسلامی استان قزوین خاطرنشان کرد: هیئت‌های مذهبی که مشخصاً با رویکرد نوجوانان شکل می‌گیرند نقش مؤثری در ایجاد هویت سالم دینی افراد دارند.

زهرایی اظهار داشت: در حال حاضر هیئت‌های دانش آموزی متعددی در انجمن اسلامی دانش آموزان در قالب هیئت انصار المهدی فعالیت دارند و در مساجد شاخص هیئت‌های نوجوانان به طور تخصصی در این حوزه فعالیت دارند و تأثیرگذار هستند.

وی با تاکید بر اینکه اگر از ابزار فوق العاده و تأثیر گذار هیئت‌ها برای ایجاد هویت دینی نوجوانان استفاده کنیم نگرانی در خصوص انحراف نسل امروز کمترمی شود گفت: با توجه به اینکه نوجوان هیجان طلب است و هیئت‌ها شور حسینی دارند می‌توان هیجان نوجوان را جهت دهی و آنها را به سمت آرامش معنوی سوق داد و هیئتی که اختصاصی به نوجوانان دارد، باید تمام برنامه‌های آن از جمله فضا، مسئول هیئت، سخنران و مداح بر اساس شرایط و اقتضائات دوره نوجوانان طراحی شود چرا که نیاز نوجوانان با سایر شرایط سنی متمایز است.

مدیرکل تبلیغات اسلامی استان قزوین بیان کرد: اگر طراحی ما برای شکل گیری هیئت‌ها بر اساس اقتضای سنی نوجوانان باشد جذابیت هیئت برای این گروه چند برابر می‌شود و زمانی که جذابیت بالا می‌رود علاقه مندی نوجوانان به هیئت افزایش پیدا می‌کند و علاقمندی و تأثیر گذاری هیئت هم بیشتر می‌شود و نتیجه مطلوبی برای جهت دهی و هویت بخشی دانش آموزان حاصل می‌شود.

احسان خیری، نوجوان قزوینی در گفتگو با خبرنگار مهر، با یادآوری اینکه بسیاری از مردم از دوران کودکی با والدین در مراسم عزاداری آقا عبدالله الحسین (ع) حضور پیدا می‌کردند گفت: همه ما در طول سال منتظر بودیم تا ماه محرم فرار برسد و در هیئت‌های عزاداری حضور پیدا کنیم که امسال شرایط به دلیل ویروس کرونا تفاوت کرده که باید با تغییر در روش‌ها با رعایت پروتکل‌ها اقدام کنیم.
.
وی گفت: در دوران کودکی و ایام محرم با دوستان در محله‌ها هیئت عزاداری تشکیل می‌دادیم و با امکانات خیلی ساده برنامه‌های هیئت عزاداری بزرگان را شبیه سازی می‌کردیم.

نوجوان عزادار حسینی شهر قزوین خاطرنشان کرد: امروز با تشکیل هیئت عزاداری دانش آموزی به همراه همکلاسی‌ها برای امام حسین (ع) و شهدا کربلا عزداری می‌کنیم و به دنبال آشنایی اهداف قیام امام حسین هستیم.

حسن محمدی یکی دیگر از دانش آموزن قزوینی به خبرنگار مهر گفت: مدیریت هیئت‌های دانش آموزی برعهده خودمان است و دانش آموزان در این هیئت‌ها بیشتر احساس آرامش دارند.

وی افزود: چون مداح و مدیریت هیئت‌های دانش آموزی با دوستان خودمان هست مطالب مطرح شده در خصوص قیام عاشورا تاثیرگذارتر است.

محمدی بیان کرد: در هیئت‌های عزاداری دانش آموزی هم شور وجود دارد و هم دوستان ما به دنبال کسب معرفت بیشتر از شهدای کربلا بخصوص حضرت قاسم و علی اکبر هستند و گسترش هیئت‌های دانش آموزی و عمق بخشیدن به برنامه‌های این هیئت‌ها و تلفیق شور و شعور حسینی بستر مناسبی برای تربیت نسل انقلابی و حسینی فراهم می‌کند و هیئت‌های عزاداری دانش آموزی می‌تواند الگویی ناب از یک تجمع مؤمنانه و انقلابی را ارائه دهد و نمونه‌ای از آمیختگی «شور» و «شعور» و پیوند «معرفت» و «محبت» را متجلی سازد.

بی شک هیئت‌ها ی دانش آموزی می‌تواند تبدیل به اردوگاهی شوند که سربازان عاشورایی آن با تربیت حسینی و زینبی مهیای جانبازی در راه دین و حریم ولایت و اهداف قیام عاشورا باشند.
 

کد خبر 5009814

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha