۲۴ شهریور ۱۳۹۹، ۱۰:۱۳

مهر گزارش می دهد؛

مشق روی نوشت افزار نجومی/بررسی عدالت آموزشی بین دانش آموزان سمنان

مشق روی نوشت افزار نجومی/بررسی عدالت آموزشی بین دانش آموزان سمنان

سمنان- ۱۱۰ هزار دانش آموز سمنانی سال تحصیلی را در حالی آغاز کرده اند که قیمت نوشت افزار و لوازم مورد نیاز آنان هم بسیار گران و هم بعضاً به دلیل ناتوانی اقتصادی خانواده‌ها غیرقابل دسترس است.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها - محمد حسن مقدم نیا: سال تحصیلی در استان سمنان در حالی آغاز شد که سه چالش عمده پیش روی مسئولان و برنامه ریزان این حوزه قرار دارد چالش‌هایی که موضوع گزارش پیش رو نیز محسوب می‌شوند. گرانی بی منطق لوازم التحریر، فراهم کردن شرایط برای تحصیل دانش آموزان به خصوص برنامه شاد و تحصیل غیرحضوری و در نهایت عدالت آموزشی که سبب شده تا مشکلات فراوانی برای خانواده‌های دانش آموزان استان نیز پدید آید.

مقصر بخشی از این مسائل کرونا است زیرا سبب شد تا پدیده‌هایی جدید به ادبیات تحصیلی دانش آموزان استان سمنان وارد شود مسائلی چون اپلیکیشن شاد و تبلت که هنوز خیلی‌ها نمی‌توانند آن را به خوبی تلفظ کنند و موضوعاتی چون برگزاری کلاس‌های غیر حضوری، پروتکل‌های بهداشتی و… به سال تحصیلی راه پیدا کند اما کرونا را نمی‌توان صد درصد تمام تقصیرها دانست زیرا دانش آموزان روستاهای کالپوش یک سال قبل از کرونا به جای کلاس درس، در کانکس موقت تحصیل کردند آن هم به خاطر رانش زمین و تخریب مدارس شأن؛ به نظر می‌رسد که در برخی موارد مدیریت‌ها نیز دچار نارسایی‌هایی شده‌اند.

جمعیت دانش آموزان استان سمنان

استان سمنان بالغ بر ۱۲۸ هزار دانش‌آموز دارد که سه هزار نفرشان که تحت پوشش کمیته امداد قرار دارند هنوز از داشتن ابزارهایی برای ارتباط با سامانه شاد محروم هستند از سوی دیگر دو هزار دانش‌آموز دیگر هم که تحت پوشش نیستند اما خانواده‌هایی نیازمندی دارند از داشتن تبلت و گوشی هوشمند و … وجود دارد تا در مجموع تعداد دانش آموزانی که به شاد دسترسی ندارند در استان سمنان به عدد پنج هزار نفر برسد.

مغازه‌های نوشت‌افزار شلوغ هستند اما نه مانند هر سال؛ مردم خریدشان را می‌کنند اما نه مثل سنوات قبل؛ امسال صف‌های طویل برای دریافت دفترهای تعاونی هم وجود ندارد زیرا اصلاً چیزی به اسم تعاونی دیگر معنی پیدا نمی‌کند قیمت‌ها آنقدر بالا رفته‌اند که دیگر تعاونی‌ها هم ارزان محسوب نمی‌شوند.

دیگر از دفترهای جلد صورتی و سبز ساده یا صورتی که پشتشان یک معلم پیکسلی روی تخته می‌نوشت تعلیم و تعلم عبادت است هم خبری نیست که خانواده‌ها بتوانند حداقل با خریدشان کمی از هزینه‌ها را بکاهند. این روزها یک دفتر معمولی بین هشت تا ۲۴ هزار تومان قیمت دارد و هر دانش‌آموز ابتدایی حداقل باید هشت دفتر بخرد که به همراه نوشت افزار هزینه‌ای معادل ۱۲۰ تا ۳۰۰ هزار تومان را در بر می‌گیرد.

هزینه‌های گزاف

به این میزان باید هزینه کفش، لباس فرم و ورزش، کوله پشتی که خود این روزها قیمت‌هایی نجومی پیدا کرده و دیگر نمی‌توان ارزان‌تر از ۱۵۰ هزار تومان برایش متصور شد را نیز اضافه کرد اما نکته قابل تأمل این است که گویا تبلت هم دارد کم کم به کیف بچه‌ها راه پیدا می‌کند ابزاری که نوع معمولی و ساده آنکه کیفیت خوبی داشته باشد بین دو تا چهار میلیون تومان قیمت دارد در نتیجه باید این روزها جیب پر پولی برای مدرسه یک دانش‌آموز ابتدایی داشت.

در این بین مسئولان استان سمنان سعی دارند تا با اجرای طرح‌هایی مانند هر کارمند یک دانش‌آموز یا پویش «همدلی برای دانش آموزان آفلاین» و «شور عاطفه‌ها» به کمک دانش آموزان محروم و نیازمند استان بیایند و از سوی دیگر با نظارت بر بازارهای توزیع و عرضه محصولات نوشت افزار شرایط بازار را تنظیم کنند.

کمک به نیازمندان

مدیرکل کمیته امداد استان سمنان با بیان اینکه سه هزار دانش‌آموز استان سمنان امروز نیازمند مشارکت و کمک مردم در جشن عاطفه‌ها هستند، گفت: تعدادی دیگر نیز دانش‌آموز و دانشجو که تحت پوشش کمیته امداد نیستند در طرح شور عاطفه‌ها دیده شده‌اند زیرا نگاه ما به دانش آموزان نیازمند تنها افراد تحت پوشش کمیته امداد نیست لذا تهیه و توزیع بسته‌های مورد نیاز لوازم التحریر در سطح استان در دستور کار قرار دارد.

محسن مسعودیان راد با بیان اینکه جشن عاطفه‌ها از روز جمعه ۲۲ شهریور در استان سمنان آغاز و تا ۱۱ مهرماه به مدت ۲۱ روز ادامه خواهد داشت، گفت: مردم می‌توانند به‌صورت حضوری یا غیرحضوری در این طرح مشارکت داشته باشند لذا طریق شماره‌گیری کد دستوری #۳۰۲*۱۸۸۷۷ با تلفن همراه و یا شماره‌حساب ۰۱۰۲۳۱۸۴۶۳۰۰۹ و یا شماره کارت ۶۹۸۴-۹۰۱۷-۶۹۱۹-۶۰۳۷ نزد بانک صادرات آماده دریافت کمک‌های خیران است.

وی افزود: ۳۰۰ خانواده نیازمند تحت حمایت کمیته امداد استان سمنان، فاقد تجهیزات هوشمند (تبلت و موبایل) برای استفاده فرزندان آن‌ها از آموزش‌های مجازی هستند لذا هم استانی‌ها می‌توانند از طریق شماره‌گیری کد دستوری *۸۸۷۷*۰۲۳*۱# در این پویش مشارکت کنند و شماره ۳۳۴۳۲۵۲۵ روابط عمومی نیز آماده پاسخگویی به سؤالات خواهد بود.

مدیرکل کمیته امداد استان سمنان با بیان اینکه پویش «همدلی برای دانش آموزان آفلاین» هم‌زمان با سراسر کشور در استان نیز راه‌اندازی شده است، ابراز داشت: هدف این طرح جمع‌آوری کمک‌های نقدی و نیز تبلت و موبایل‌های کارکرده که باقابلیت نصب برنامه شاد بر روی آن‌ها برای دانش آموزان است.

طرح‌هایی برای کمک به محرومان

استاندار سمنان نیز در شورای آموزش و پرورش ضمن اشاره به اینکه پنج هزار دانش آموز در سطح استان فاقد امکانات برای درس خواندن آنلاین هستند، گفت: باید کمک کنیم تا این دانش آموزان نیز بتوانند از حداقل‌ها برای درس خواندن بهره مند شوند.

علی رضا آشناگر خواستار همراهی بیشتر خیران و مردم نیک اندیش استان در این زمینه شد و ابراز داشت: خوشبختانه استعدادهای تحصیلی بسیار خوبی در سطح استان وجود دارد که در صورت فراهم شدن امکانات می‌توانند حتی در بهترین صندلی‌های دانشگاهی کشور درس بخوانند.

استانداری یک طرح دیگر را نیز برای حمایت از نیازمندان به اجرا درآورده است آنطور که فاطمه منصوری معاون توسعه مدیریت و منابع استانداری سمنان، می‌گوید: طرح هر کارمند یک حامی می‌تواند نقش زیادی در پوشش نونهالان و نوجوانان نیازمند استان ایفا کند.

وی افزود: اجرای این طرح علاوه بر تأمین نیازهای معیشتی ایتام و محسنین به‌عنوان یک پشتوانه و حمایت معنوی از این قشر محسوب و می‌تواند ابعاد مختلفی از زندگی این قشر همچون هدایت و حمایت تحصیلی، ورزشی و … را نیز شامل شود.

۱۲۸ هزاردانش آموز در استان سمنان شناسایی شده‌اند

مدیرکل آموزش‌وپرورش سمنان بابیان اینکه ۱۲۸ هزار دانش‌آموز در مقاطع مختلف در سطح استان مشغول به تحصیل هستند، گفت: تا پایان ده روز نخست شهریورماه بیش از ۶۰ درصد دانش‌آموزان استان به برنامه شاد دسترسی داشتند که می‌توانند در کلاس‌های غیرحضوری شرکت کنند همچنین یک هزار و ۸۳ مدرسه و هشت هزار و ۴۵۰ معلم در سال تحصیلی جدید برای ارائه خدمات آموزشی به دانش‌آموزان در سطح استان آماده هستند.

محمد دستورانی بابیان اینکه شبکه اجتماعی دانش‌آموزان «شاد» برنامه کاربردی ویژه تلفن همراه هوشمند است، افزود: در این برنامه سه فرآیند ورود برای دانش‌آموزان، معلمان و مدیران در نظر گرفته‌شده است که بر اساس دستورالعمل‌ها کلاس‌های درس در مناطق دارای وضعیت سفید ازلحاظ شیوع کرونا به‌صورت حضوری و در مناطق زرد کرونایی حضور دانش‌آموزان به‌صورت گروه‌بندی و در مناطق قرمز کرونایی به‌صورت مجازی برگزار می‌شود.

وی بابیان اینکه مشکلات زیرساختی در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات برای برگزاری کلاس‌های مجازی مدارس رفع شده است، تأکید کرد: با همکاری یکی از بانک‌های عامل برای تأمین گوشی هوشمند ویژه معلمان استان اقدام‌هایی در دست اجرا است.

عدم توانمندی در تامین مایحتاج

از سوی دیگر خانواده‌هایی هستند که قدرت تامین لوازم التحریر مورد نیاز دانش آموزان را دارند اما گرانی غیر منطقی این اقلام سبب بروز مشکلات عدیده برای آنها شده است. پدر یکی از دانش آموزان استان سمنان در این باره می‌گوید: نوشت افزار به شدت گران شده‌اند و من از مسئولان می پرسم چطور با حقوق یک کارمند می‌توان برای یک دفتر معمولی ۲۸ هزار تومان پول داد؟

غلامرضا ساجدی نیا با بیان اینکه از دفترهای تعاونی هم دیگر خبری نیست زیرا همان‌ها نیز با افزایش شدید قیمت هر کدام هشت تا ۱۲ هزار تومان قیمت دارند، گفت: برای برخی دروس نمی‌شود از دفاتر ساده استفاده کرد برای مثال دانش‌آموز ابتدایی را مجبور به تهیه دفتر رسم ۱۰۰ برگ کرده‌اند که هر جلد آن ۲۳ هزار تومان قیمت دارد این در حالی است که تمام مایحتاج یک دانش آموز آن هم با ارزان‌ترین اقلام بیش از ۶۰۰ هزار تومان در می‌آید.

وی که دو دانش‌آموز ابتدایی اول و ششم دارد، بیان می‌کند: فقط لوازم التحریر دو فرزندم روی هم نزدیک به ۸۰۰ هزار تومان درآمد حال انکه این میزان پولی که پرداخت کردیم بجز هزینه لباس، کفش، فرم مدرسه، تبلت و سیمکارت و اینترنت و … و فقط برای دفتر، مداد رنگی و کوله پشتی و… است.

گرانی اقلام نوشت افزار

در این بین اما فروشندگان نیز معتقد هستند که در گرانی لوازم التحریر آخرین مقصر آنها محسوب می‌شوند مرتضی حسینی یکی از فعالان این حوزه به خبرنگار مهر، می‌گوید: ما گران می خریم که مجبور هستیم این قیمت‌ها را به مشتریان بدهیم در این بین هیچ نظارتی بر توزیع اقلام و تولیدشان نیست وقتی من دفتری را ۲۳ هزار تومان می خریم باید ۲۸ هزار تومان بفروشم در نتیجه گرانی نوشت افزار تقصیر من که خرده فروش محسوب می‌شوم، نیست.

حسینی با بیان اینکه سه سال پیش خرید دفتر فانتری چهار هزار و ۸۰۰ تومان و فروش آن شش هزار تومان بود امسال همان دفتر ۱۸ هزار و ۵۰۰ تومان برای ما فاکتور می‌شود و ما آن را ۲۱ هزار تومان می‌فروشیم این سبب شده تا سود ما هم کم شود زیرا مشتریان مان کمتر شده است.

وی با بیان اینکه امروز ارزان‌ترین دفترهای مرغوب ایرانی نیز کمتر از ۲۰ هزار تومان نیستند، گفت: اقلام خارجی که اصلاً حرفش را نزنید اولاً نیست ثانیاً اگر باشد برای یک دفتر باید ۸۰ هزار تومان بپردازید این در حالی است که امروز عمده گرانی‌ها متعلق به اقلام ایرانی هستند نه خارجی.

از این مغازه دار درباره نظارت بر بازار عرضه می پرسم و می‌گوید: حداقل در این چهارماه گذشته که حتی یکبار هم بازرسان صنعت معدن یا اصناف به مغازه ما نیامده‌اند از دیگر همکاران خبر ندارم اما مغازه من که نیامده‌اند البته این را نیز بگویم که من تمام مسائل را رعایت می‌کنم و قیمت را اصلاً افزایش نمی‌دهم اما شاید دیگر همکاران ما این طرز فکر را در غیاب نظارت‌ها نداشته باشند.

مشکل را باید در تولید دنبال کرد

کارشناس اقتصادی نیز درباره چرایی گرانی و کمیابی برخی اقلام و لوازم التحریر می‌گوید: مشکل را باید در تولید یافت زیرا موانع تولید سبب شده‌اند تا برخی از شرکت‌ها ورشکست حتی نیمه تعطیل شوند و تولیداتشان کاهش یابد از سوی دیگر تولیدات شرکت‌های قدرتمند تر نیز به دلیل همین موانع مانند کمبود مواد اولیه مانند کاغذ، گرانی و افزایش قیمت انها بر اثر نوسانات ارز و مشکلات اقتصادی و … گران‌تر در می‌آید در نتیجه مجبور هستند گران‌تر نیز عرضه کنند.

محمد عمودی با بیان اینکه تامین کاغذ ارزان قیمت می‌تواند کمی مشکلات این واحدهای تولیدی را کاهش دهد، ابراز کرد: متاسفانه برخی دست‌ها در کار هستند که نمی‌گذارند کارخانه‌های تولید کاغذ با رفع موانع به تولید بیشتر بپردازند و کشور را نیازمند واردات نگاه می‌دارند از سوی دیگر مواد اولیه کارخانه‌ها به خوبی تامین نمی‌شود در نتیجه دفتری که برای کارخانه تا سال گذشته سه هزار تومان تمام می‌شد امسال شش هزار تومان هزینه در برداشته است پس یکی از عوامل گرانی را باید در تولید کارخانه‌ها و موانع ان دانست.

تا کنون به گرانی لوازم التحریر و همچنین تامین نیاز دانش آموزان و دانش آموزان نیازمند استان سمنان پرداختیم اما سومین موضوع مرتبط با سال تحصیلی جدید در استان عدالت آموزشی است که به نظر می‌رسد چالشی بزرگ محسوب می‌شود.

مدارسی که در کانکس کلاس برگزار می‌کنند

رانش زمین در کالپوش آن هم دو سال پیش سبب شد تا مدارس روستاهایی مانند حسین آباد تخریب شوند و خبرهای رسیده از این ناحیه نشان می‌دهد که امسال هم دانش آموزان باید در کانکس درس بخوانند موضوعی که با مدارس مجهز به تخته‌های هوشمند مراکز شهرهایی مانند سمنان و شاهرود، همخوانی ندارد.

از طرف دیگر در مناطقی مانند کوه زر دامغان، بی ارجمند شاهرود، کالپوش میامی، افتر سرخه و … روستاهایی وجود دارند که حتی مدرسه ابتدایی هم ندارند و بچه‌ها باید مسیرهای طولانی را طی کنند و یا والدین برایشان سرویس ایاب و ذهاب بگیرند آن هم مناطقی که ۸۰ درصد جمعیت تحت پوشش کمیته امداد و نیازمندان استان سمنان را شامل می‌شوند لذا ترک تحصیل ماحصل این مشکلات می‌شود.

تحقیقات خبرنگار مهر، نشان می‌دهد که عمده مدارس فرسوده و حتی تخریبی استان سمنان که هنوز هم دانش آموزان از آنها استفاده می‌کنند در مناطق روستایی قرار دارند یعنی علاوه بر اینکه روستاهای استان بعضاً فاقد مدرسه هستند، آن روستاهایی که مدرسه دارند هم متاسفانه شرایط خوبی برای پذیرایی از دانش آموزان در آنها وجود ندارد.

مدارس فرسوده و تضاد با عدالت آموزشی

مسئولان استان سمنان درباره عدالت آموزشی در سطح استان سمنان نگاهی شهر محور دارند و معتقد هستند که امکانات در مدارس استان وجود دارد اما وقتی از مدارس روستایی سوال می‌شود متاسفانه پاسخی را نمی‌توان دریافت کرد. نکته قابل تأمل این است که به گفته مدیرکل نوسازی مدارس استان سمنان ۳۲ درصد مدارس استان فرسوه و ۲۸ درصدشان تخریبی هستند یعنی ۶۰ درصد مدارس استان سمنان صلاحیت حضور بچه‌ها را ندارند که بیش از نصف آنها در مناطق روستایی واقع هستند.

این امر سبب شده تا در روستاهای استان سمنان مانند کوه زر، زمان آباد، ابر، افتر و رضا آباد و نردین و ده‌ها روستای دیگر دانش اموزان در مدارسی درس بخوانند که سن و سالشان از پدرهایشان هم بیشتر است این عدالت تحصیلی را زیر سوال می‌برد و مسئولان باید با کمک خیران مدرسه ساز به این موضوع نیز دقت داشته باشند مدرسه سازی تنها نباید مختص به مسکن مهر و شهرک‌های حومه شهرها باشد می‌بایست مدارس را نیز دریافت.

در نهایت باید گفت فقدان عدالت آموزشی، دانش آموزان نیازمند به مایحتاج تحصیلی و همچنین گرانی لوازم التحریر سه چالش عمده پیش روی دانش آموزان و خانواده‌هایشان در سال تحصیلی جدید است سال تحصیلی که مدتی است از اغاز آن گذشته اما به وضوح رنگ و بوی سال‌های قبل را ندارد.

کد خبر 5022964

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha