به گزارش خبرنگار مهر، سردار علیمحمد نائینی رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس امروز در دومین مراسم «یادها و نامها» که با حضور سردار سلامی فرمانده کل سپاه پاسداران و تعداد دیگری از مسئولان لشکری در موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس تهران برگزار شد با بیان اینکه این مراسم در ادامه برنامه سال گذشته با عنوان «نامها و یادها» و در چهلسالگی دفاع مقدس برگزارشده است، گفت: امسال این مراسم نسبت به سال گذشته متفاوت برگزارشده، چراکه امسال با شیوع ویروس منحوس کرونا، شرایط نشست متفاوت و در جمعی محدودتر، با رعایت دستورالعملهای بهداشتی برگزار می شود و به همین دلیل نتوانستیم در خدمت بسیاری از سرداران و فرماندهان و خانواده های شهدا باشیم.
وی به اهداف اصلی برگزاری مراسم «نامها و یادها» اشاره و تاکید کرد: هدف اصلی نشست امروز این است که به بهانه هفته دفاع مقدس جمعی از فرماندهان، پیشکسوتان و حماسهآفرینان دفاع مقدس گرد هم آیند و یاد آن دوران پرافتخار را زنده سازند؛ از فرماندهان شهید عزیزی که به تعبیر مقام معظم رهبری «قهرمانان ملی» بودند، یادی به میان آید. از خانوادههای سرداران شهید، این قهرمانان صبر و مقاومت، تکریم و تعظیمی به عمل آید و سرانجام، از فرماندهان عزیزی تقدیر شود که با اهتمام به اجرای تاریخ شفاهی در مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، به ارتقای سرمایه تاریخ جنگ یاری نمودهاند.
رونمایی از چهل اثر تحقیقاتی و ۱۲۰ اثر اسنادی
رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس با بیان اینکه در دومین نشست یادها و نامها و همزمان با چهلمین سالروز دفاع مقدس ملت ایران با اهتمام پژوهشگران و راویان و کارشناسان مرکز از چهل اثر تحقیقاتی و ۱۲۰ اثر اسنادی رونمایی خواهد شد، در خصوص این آثار توضیح داد: در حوزه مطالعات نظامی کتابهای «نبرد ماووت» (عملیات نصر چهار)، «آتش کوهستان» (نبرد لشکر ۲۷ در والفجر ۳ و ۴)، «نبرد در خور عبدالله» (لشکر ۴۱ در عملیات والفجر ۸ با نظارت سردار شهید حاج قاسم سلیمانی)، کتاب «مقاومت مردمی آبادان»، کتاب «آزادسازی سنندج»، «اطلس نبرد در جبهههای میانی» و «اطلس واحد پدافندی هوایی سپاه» و شناسنامههای لشکر ۱۶ قدس، ۵۷ حضرت ابوالفضل و تیپ امام حسن مجتبی (ع) منتشر شدهاند.
نائینی افزود: روزشمار سی و هشتم با عنوان «فرمان تشکیل نیروهای سهگانه سپاه»، روزشمار چهلوپنج با عنوان «عملیات کربلای چهار»، روزشمار چهل و ششم با عنوان «عملیات کربلای پنج»، جلد اول روزشمار حوادث سال ۸۸ و جلد اول روزشمار امنیت و تروریسم با عنوان «شهر آشوب» (ترورهای سال ۶۰-۶۱) از آثار جدید در حوزه روزشمار هستند.
تجلیل از ۴۰ تن از فرماندهان دوران دفاع مقدس
وی ضمن اشاره به تجلیل از ۴۰ تن از فرماندهان دوران دفاع مقدس که در یک سال اخیر تاریخ شفاهی آنها آغاز و یا به پایان رسیده، به آثار تازه منتشرشده در حوزه تاریخ شفاهی فرماندهان و مدیران ارشد دفاع مقدس اشاره کرد و گفت: تعداد ۷ اثر تاریخ شفاهی شامل جلد ۲ و ۳ تاریخ شفاهی سردار محسن رضایی و جلد دوم تاریخ شفاهی سردار رحیم صفوی و تاریخ شفاهی سردار فتحالله جعفری، سردار پاکیاری، سردار حاج صادق آهنگران، مهندس سرداری (جنگ آب) هستند، در این مراسم رونمایی خواهند شد.
رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس در خصوص آثار تازه منتشرشده در حوزه مطالعات اجتماعی، بیان کرد: سه اثر در حوزه ترجمه و ۱۵ اثر در موضوعات اجتماعی جنگ با بهرهگیری از سوژههای پرمخاطب و با تجدیدنظر در شکل و قالب انتشار رونمایی خواهد شد.
نائینی به کتب اسنادی تازه منتشرشده نیز اشاره کرد و گفت: در بخش اسناد با گویا سازی و آمادهسازی اسناد عملیاتهای بیتالمقدس، والفجر ۸، خیبر و بدر، امروز از ۱۲۰ اثر جدید اسنادی که پایهای برای تحقیقات بعدی است رونمایی خواهد شد.
رونمایی هفتگی آثار مرکز اسناد دفاع مقدس
وی در ادامه توضیحات خود در رابطه با کتابهای تازه منتشرشده، گفت: برای معرفی هریک از آثار جدید مرکز، بنا بر این است که از هفته آینده هر هفته یک اثر رونمایی شود.
مشاور فرمانده کل سپاه با اشاره به سخنان رهبر معظم انقلاب در روز ۳۱ شهریورماه ۱۳۹۹ نیز، گفت: در طلیعه چهلمین سالروز دفاع مقدس شاهد تحلیل جامع و مستدل فرمانده معظم کل قوا با برشماری سرفصلهای مهمی از دفاع مقدس ملت ایران بودیم.
نائینی تاکید کرد: مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس بهعنوان یکی از مراکز اصلی پژوهش و تحقیقات دفاع مقدس، با پیشینهای پرافتخار و برخوردار از منابع دستاول و منحصربهفرد، مصمم است ضمن استمرار فعالیتهای گذشته، بر اساس محورهای فوقالذکر در فرمایشات جامع رهبر معظم انقلاب تلاش مضاعفی به عمل آورد تا بخشی از مطالبات و انتظارات معظم له را جامه عمل بپوشد.
وی با تأکید بر تقویت جهتگیریهای سابق مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس بهمنظور تحقق بخشی از مطالبات و انتظارات رهبر معظم انقلاب، عنوان کرد: این مرکز در نظر دارد با بازنگری و تکمیل شناسایی مسئلهها و نظام موضوعات، در یک پیکره درختواره بهعنوان نقشه راه مرکز، همراه با تدوین شیوهنامه در هر بخش از حوزه تحقیقات جنگ اقدام نماید.
رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس با بیان اینکه توسعه و تقویت تولید آثار مرجع از دیگر اقداماتی است که در دستور کار مرکز قرار دارد، اظهار داشت: مرکز قرار است با تولید آثار بیشتری نظیر مجموعه روزشمارها، تاریخ شفاهی فرماندهان، اطلسهای جنگ، کارنامه عملیاتها و حوزههای تخصصی جنگ با هدف کمک به تولید اثر در حوزههای ترویجی و روایت گری به توسعه و تقویت آثار مرجع بپردازد.
نائینی افزود: تبدیل روایتهای تاریخی از روش نقلی و شفاهی صرف به گونههای جدید از «مطالعات تاریخی با نگاه راهبردی» با بهرهگیری از اسناد منحصربهفرد و دستاول از دیگر اقدامات مرکز خواهد بود.
وی با تأکید بر برگزاری نشستهای منظم تحلیلی تاریخی راهبردی و روششناسی برای رفع نگرانی دو آفت تحریف و فراموشی در جنگ، گفت: تجربه عملی دفاع مقدس ملت ایران قدرت دفاعی – سیاسی – فرهنگی و عمق راهبردی جمهوری اسلامی ایران است بنابراین خط تخریب و تحریف دشمن جدی است. به همین دلیل نشستهایی را در این رابطه برگزار خواهیم کرد.
رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس افزود: تولید روایت معیار، مستند و مستدل از مجموع یافتهها و روایتهای شفاهی و پراکنده و متفاوت و گاهی متناقض از یک حادثه از دیگر اقداماتی است که در دستور کار مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس قرار دارد.
سردار نائینی با تأکید بر اینکه مرکز به عمق اجتماعی صحنههای نبرد توجه دارد، بیان کرد: به همین جهت در چند سال اخیر، بیش از ۱۵۰ موضوع و سوژه برای انجام تحقیق تعریفشده و در آنها مسائل اجتماعی جنگ، بیشازپیش موردتوجه قرارگرفته است.
وی از استمرار افزایش سرمایه اسنادی مرکز بهعنوان یکی دیگر از اقدامات مرکز که در حال انجام است، اشاره کرد و گفت: سعی کردهایم با بهرهگیری از الگوی موفق دوران دفاع مقدس، اسناد مربوط به میدانهای جدید مجاهدتهای سپاه نظیر جبهه مقاومت، بلایای طبیعی، حوزههای سازندگی، محرومیتزدایی را ثبت و ضبط نماییم.
مشاور فرمانده کل سپاه اظهار کرد: سعی کردهایم در مراحل سازماندهی، احیاء و گویا سازی اسناد سرعت عمل ببخشیم و همچنین در ارائه خدمات اسنادی به پژوهشگران، نویسندگان و هنرمندان تسهیل نماییم. از طرفی به تقویت بیشازپیش ظرفیت و سامانه ارتباط با نهادهای پژوهشی و پژوهشگران پرداختهایم.
نائینی با اشاره به تقویت حوزه ترجمه آثار دفاع مقدس، گفت: علاوه بر این ترجمه آثار دیگران در خصوص جنگ تحمیلی، شناخت نیاز مخاطبان خارجی آثار دفاع مقدس و تلاش برای رفع این نیاز در دستور کار مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس قرار دارد.
وی با تأکید بر توسعه روزافزون و تخصصیتر تاریخ شفاهی فرماندهان دفاع مقدس، بیان کرد: از عالیترین سطح مدیریت جنگ تا فرماندهان گردان با بیش از چهار سال فرماندهی در جنگ بهعنوان مهمترین منابع اسنادی با هدف مقابله با تحریف و آفت فراموشی حقایق جنگ، اقدام به جمعآوری تاریخ شفاهی فرماندهان دفاع مقدس کردهایم.
رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، تعمیم تجربه را از دیگر اقدامات در دست مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس معرفی کرد و توضیح داد: موفق به انتشار ۷۰ مجلد روزشمارهای تألیفی دوران دفاع مقدس شدهایم، همچنین موضوعات مربوط به پس از جنگ با طراحی و تدوین حدود ۱۵۰ مجلد است.
نائینی، توسعه ارتباطات این مرکز با سایر مراکز را از اقدامات مهم در سالهای اخیر برشمرد و گفت: با سپاههای استانی و مراکز حفظ آثار و پژوهشگران در استانها با هدف تبادل اسناد و کمک به تولید آثار اسنادی و پژوهشی در استانها ارتباطات مؤثری را برقرار کردهایم.
وی در پایان از تولید و انتشار مجدد فصلنامه نگین خبر داد و گفت: فصلنامه نگین با رویکردی جدید در شکل و محتوای پژوهشی مجدداً منتشر می شود.
نظر شما