به گزارش خبرنگار مهر، وی با اشاره به اینکه سال گذشته در سخنرانی خود گفتم ، عظمت حضرت زهرا در این است که او انسان معیار است ، تصریح کرد: انسانهای بزرگ فراوان داریم اما معیار شدن یک انسان خیلی مهم است.
خاتمی افزود: خداوند به خشنودی حضرت زهرا خشنود می شود و به خصم حضرت فاطمه خشمگین می شود. این شخصیت ممتاز برآمده از مجموعه بحرانها بوده است . از زمان تولد تا وفات سراسر در کوران و طوفان بحرانها زندگی کرد و در کودکی مادر را از دست داد. این دختر به عنوان تنها مونس پیامبر به جای اینکه در آغوش مادر مهربان و پدر آرام بتواند احساس امنیت کند با این طوفانها روبرو بود.
خاتمی به داستان هجرت پیامبر اشاره کرد و گفت: موقعیت تأسیس یک نظام با وجود دشمنان فراوان و امکانات اندک و سختیها و عدم رشد جامعه ای که باید الگو بشود همه متوجه این دختر بزرگوار بود. طول عمر ایشان بسیار کوتاه بود . 27 سال و یا 18 سال . انسانی با این همه دشواری ، رنج ، آشوب. وقتی به شخصیت او نگاه می کنیم از هر لحاظ ممتاز است . او یک عارف ، یک دانشمند ، یک منتقد منصف ، یک تحلیلگر دقیق ، یک انسان وارسته ، یک مادر و همسر بسیار مهربان بود . البته تربیت پیامبر ، تربیت معجزه گر و مهم است . اگر به انصاف نگاه کنیم طبق روال طبیعی یک انسان که حداکثر عمر او 27 سال بوده است و سراسر دوران زندگی اش سنگین ترین دورانها بوده، امکان دارد که در حد عادی کسب فضایل کند. نه اینکه معیار و الگو شود . شخصیت او یک شخصیت فوق العاده الهی است و می توانیم او را یک انسان برتر بدانیم که از جای دیگر موهبتی به او داده است.
وی تصریح کرد: از حضرت زهرا (س) دعاهایی نقل شده است که یکی از اثرهای برجسته در زمان وفات پیامبر و قبل از رحلت خود است که به لحاظ ادبی و بلاغی و فصاحت آثار در ادبیات عرب بی نظیر است . ادب شناسان آن را جز شاهکارهای ادبی عربی قلمداد کرده اند و متضمن مجموعه ای از معارف بلند اسلامی ، انسانی و فکری است. شخصیت زهرا (س) معجزه گری کرده است. او یک انسان زمان شناس و منتقد است، وضعیت موجود را بر اساس تحلیل استوار انتقاد می کند و مانند یک مصلح و پیر مرشدی که عمر خود را به ساختن فکر خود کرده است ، به صورت یک اصلاح گر از موضع اصلاح گرایانه به جامعه هشدار می دهد.
خاتمی افزود: حضرت فاطمه (س) دعاهایی که می کرد برای خود نبود و برای دیگران دعا می کرد و خود مطرح نبود . مخاطب او در اجتماعی ترین موضع گیری در مقابل حکومت ، مردم اند و این نکته بسیار حساسی است که عمق اسلام را آنگونه که بوده نشان می دهد . این مسئله در همه احکام الهی اجتماعی قرار دارد و در قرآن نیز این گونه است. در قرآن و کتب آسمانی خطاب به انسان را می بینیم و این نشانه اصالت انسان است . ملاک و معیار همه احکام حقوقی ، سیاسی ، اجتماعی انسان ، اصالت انسان امروز و فرد انسانی است. اصالت انسان در دید قرآن و ادیان الهی نه به خاطر فردیت یا جمعیت اوست فقط انسان است که مخاطب صدای قدسی قرار میگیرد. یعنی با خطاب الهی و کلام قدسی، انسان از فردیت و جمعیت به مرتبه شخصیت میرسد. جان او تعالی می یابد ، جهان تعالی متعادل و عادل می شود و او میتواند بر سرنوشت خود سیطره یابد.
آیت الله توسلی ، آیت الله عطاردی ، حجت الاسلام موسوی لاری ، حجت الاسلام نوراللهیان ، دکتر معصومه ابتکار ، مسجد جامعی ، دکتر تاجیک ، دکتر عارف ، دکتر جلالی ، حسن بیادی و حجت الاسلام قابل در این مراسم حضور داشتند.
نظر شما