به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، از دیرباز تاکنون، کشاورزان روشهای مختلفی را برای کاشت محصولات خود به کار میگرفتهاند. یکی از این روشها که قدمت تاریخی دارد، روش کاشت هیدروپونیک است. به عنوان مثال، میتوان به یکی از عجایب هفتگانه در دنیای قدیم اشاره کرد. باغهای معلق بابل نمونهای از کشاورزی به روش هیدروپونیک است. در این مقاله قصد داریم تا شما را با این روش کاشت بیشتر آشنا کنیم.
قدمت تاریخی کشت هیدروپونیک
کشاورزی بدون خاک یا هیدروپونیک در اواسط قرن نوزدهم، برای نخستین بار توسط کارشناسان به کار گرفته شد. پیش از آن نیز، آثاری از این روش کاشت در تمدنهای باستانی مانند مصر و چین مشاهده شده بود، اما از قرن نوزدهم به بعد این روش دوباره به روشی مرسوم برای باغبانی و کشاورزی تبدیل شد و تا به امروز نیز همچنان به عنوان روشی مؤثر به کار میرود.
کشاورزی و باغبانی به روش هیدروپونیک چه تفاوتی با سایر روشها دارد؟
در کشاورزی به روش سنتی، گیاهان در خاک قرار داده میشوند و از طریق خاک مواد لازم برای رشد خود را دریافت میکنند. در واقع، خاک به عنوان بستری مناسب برای جذب مواد مغذی مورد نیاز گیاهان عمل میکند.
در صورتی که روش کشت هیدروپونیک کشاورزی بدون خاک است. در این روش از هیدروکورن، پشم سنگ، پرلیت و مانند آن که PH موجود در مواد مغذی برای گیاهان را تحت تأثیر قرار نمیدهند، به عنوان بستری برای کاشت استفاده میشود.
در روشهای سنتی کشاورزی، خاک واسطهای است برای انتقال موادی که گیاهان برای رشد خود به آن نیاز دارند. در صورتی که در روش هیدروپونیک این مواد از طریق آب به گیاهان رسانده میشود.
دریافت بدون واسطه این مواد توسط گیاهان باعث میشود تا ریشههای گیاهان قویتر شوند. کودهای حاوی مواد مورد نیاز برای کشاورزی بدون خاک، غلظت فراوانی دارند و باید مقدار اندکی از آن را به صورت محلول در آب استفاده کرد.
این کودها در کشور ما عمدتاً وارداتی است و در مراکزی که مختص ملزومات کشت هیدروپونیک است، به فروش میرسند.
تفاوتهای دیگری که کشاورزی بدون خاک با کشاورزی سنتی دارد به آفات و بیماریهای شایع در گیاهان مربوط میشود.
وجود خاک در کشاورزی به روش سنتی تأثیر فراوانی در شیوع آفات و بیماریهای مختلف در گیاهان دارد. وجود آفات در گیاهان نیز از دو جهت مشکلساز است. اول اینکه برای سلامت و شادابی گیاهان مضر است و دوم اینکه برای از بین بردن این آفات باید از سموم دفع آفات و محلولهای شیمیایی استفاده کرد.
این موضوع به مرور تأثیرات مخربی بر هوا و منابع آب خواهد داشت. بخشی از آلودگی هوا و محیط زیست از همین مواد سمی ناشی میشود. اما با کاشت هیدروپونیک این مشکلات کمتر پیش خواهد آمد.
انواع روشهای کشاورزی بدون خاک
روش هیدروپونیک یا کشاورزی بدون خاک از دو راه انجام میشود و به دو دسته کلی تقسیم میشود؛ روش هیدروپونیک فعال و هیدروپونیک غیرفعال.
در روش هیدروپونیک فعال، یک پمپ برای انتقال مواد مورد نیاز گیاهان به کار گرفته میشود، اما در روش هیدروپونیک غیرفعال، این انتقال مواد با استفاده از فتیله انجام میشود.
کشت DWC یا کشت شناور نمونهای از هیدروپونیک فعال است. در این روش، ریشههای گیاهان در آب شناورند و سنگ هوا به پمپ متصل است. این پمپ به طور مداوم اکسیژن مورد نیاز برای رشد گیاهان را به آنها منتقل میکند. هر چند این روش برای پرورش گیاهان بزرگتر و یا پرورش گیاهان در طولانی مدت چندان مناسب نیست، اما بسیار ارزانتر و مقرون به صرفهتر از روشهای دیگر است.
کشت با سیستمهای wick یا سیستمهای مکنده نیز نمونهای از روش هیدروپونیک غیرفعال است. در این روش از پرلیت و ماسه به عنوان بستری برای کاشت استفاده میشود. هر چند این روش هزینه کمتری دارد، اما وجود رطوبت در آن مانعی برای انتقال اکسیژن کافی به گیاهان است.
کشت هیدروپونیک در گلخانههای مدرن آتاویتا
برند محصولات کشاوورزی آتاویتا صاحب گلخانههایی تکنولوژیک و مدرن، با استفاده از جدیدترین فناوریهای روز دنیا روش هیدروپونیک را به کار گرفته است. این گلخانههای عظیم در منطقه آزاد ارس تا به حال گوجه فرنگی و فلفل دلمهای را با کیفیت بسیار بالا به بازارهای داخلی و خارجی عرضه کرده و در راه تکمیل سبد محصولات خود است. خرید عمده گوجه فرنگی و فلفل دلمهای رنگی آتاویتا از سوی کشور روسیه انجام میگیرد.
این برند موفق، دانش کشت هیدروپونیک در گلخانههای شیشهای مدرن را بومی کرده و آماده است که این دانش را با دیگر فعالان این عرصه به اشتراک بگذارد. اطلاعات بیشتر را در وبسایت آتاویتا خواهید یافت.
این مطلب، یک خبر آگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.
نظر شما