خبرگزاری مهر – گروه استانها: بیش از ۲۰۰ هزار تن محصول پسته در سال جاری برداشت و وارد بازار این محصول میشود این میزان پسته در حالی میزان عرضه را بالا میبرد که تقاضا برای این محصول به خصوص در بازار بین الملل به صفر رسیده است و عجیب اینکه پس از اینکه صادرات پسته از اواخر بهمن ماه سال گذشته متوقف شد هنوز دولت هیچ اقدامی برای آغاز صادرات انجام نداده است.
نکته جالب اینکه مهمترین بازار پسته ایران چین است و با توجه به رابطه مطلوب ایران و چین صادرات این محصول مدتها قبل می توانستد احیا شود.
هزاران تن پسته در انبارها در معرض نابودی است / دلالان هجوم آوردهاند
حالا هزاران تن پسته سال گذشته در انبارهای شهرستانهای مختلف استان کرمان دپو شده و دست کشاورزان نیز خالی است، در حالی دولت نتوانسته زمینه را برای صادرات محصول مهیا کند و پسته دپو شده در آستانه تخریب قرار گرفته که محصول سال جاری تا پایان مهر ماه در استان برداشت و به محصول سال گذشته افزوده میشود.
کمبود مکان برای انبار کردن پستهها از یک سو و از سوی دیگر آفت زدگی محصول سال گذشته، کاهش نقدینگی کشاورزان، افزایش هزینههای تولید و برداشت محصول و مشخص نبودن آینده اقتصاد کشاورزی به مشکلات افزوده شده است.
محدودیتها برای رعایت نکات بهداشتی در زمان برداشت محصول نیز افزوده شده و همین امر هزینههای برداشت را افزایش داده است.
در چنین شرایطی سکوت دولت در قبال پسته کاران که هر سال بیش از یک میلیارد دلار ارز راهی کشور میکردند عجیب به نظر میرسد
افزایش گرمای هوا در روسزهای آخر شهریور ماه نیز موجب خسارت جدی به کشاورزان در برخی از شهرستانها شده است به طوری که ۶۰ درصد محصول زرند و ۴۰ درصد محصول در رفسنجان از بین رفته است.
در چنین شرایطی سکوت دولت در قبال پسته کاران که هر سال بیش از یک میلیارد دلار ارز راهی کشور میکردند عجیب به نظر میرسد.
محمدرضا نظری زاده از جمله تولید کنندگان و صادر کنندگان پسته است که میگوید: متأسفانه کشورهای مختلف واردات محصولات را متوقف کردهاند و محمولههایی هم که به امارات ارسال شدهاند در انبارها دبی ماندهاند و جلوی صادرات گرفته شده است.
وی گفت: این درد دل همه صادر کنندگان است مهمترین بازار پسته ایران آسیای دور به خصوص چین است اما طرف چینی از واردات جلوگیری میکند و تنها راه پیگیریهای دیپلماتیک است که تا کنون هیچ اقدامی انجام نشده است.
مسئولان اقتصادی از لاک بی خیالی خارج شوند
وی با ابراز نگرانی از اینکه بازار پسته ایران به کلی از دست رفته است گفت: باید هر چه زودتر فکری به حال صادرات محصولات کشاورزی به خصوص محصولات صادرات محور انجام شود در غیر این صورت پایههای اقتصادی در این بخش از بین میرود.
مجتبی احمدی دیگر فعال پسته استان کرمان در گفتگو با مهر بیان کرد: عدم ورود دولت برای قیمت گذاری محصول و صادرات باعث شده عدهای دلال راهی بازار شوند و از بی پولی کشاورزان نهایت استفاده را ببرند و قیمت را به گونهای تعیین کنند که حداقل سود را دست کشاورزان بگیرد اما با قیمتهای بالا به دست مصرف کننده برسانند.
هزینههای افزایش یافته و محصول روی دست کشاورز مانده است
وی بیان کرد: هزینه برداشت و کارگر به شدت افزایش یافته و نرخ سم و کود روند صعودی دارد در این میان کشاورزان نمیدانند باید چه انجام دهند.
وی افزود: مسئولان از تولید و برداشت محصول خبر میدهند! این را که کشاورزان هم میدانند و تمام این روند را انجام میدهند سوال این است مسئولان برای کشاورز چه کاری انجام میدهند؟
وی گفت: ۸ ماه است داد می زنیم نمیتوانیم محصول را صادر کنیم به ما بگویید در این چند ماه برای صادرات محصول چه کردهاید؟ حداقل بگویید چه کردید اما به در بسته خوردید؟
خبرنگار مهر در این میان با چند نفر از مسئولان شهرستانهای مختلف پسته خیز به گفتگو پرداخت.
گرماز دگی ۶۰ درصد محصول زرند را از بین برد / لزوم قیمت گذاری محصول
فرماندار زرند در گفتگو با مهر میگوید: در سال جاری نزدیک ۷ هزار تن محصول برداشت میشود و ۲۷۰ هزار نفر روز اشتغال در شهرستان ایجاد شده است.
علی صادق زاده بیان کرد: متأسفانه گرمازدگی موجب شده ۶۰ درصد محصول از بین برود اما باقیمانده محصول کیفیت خوبی دارد.
وی ادامه داد: نظارت بر روند برداشت پسته با توجه به کرونا انجام میشود و ۲۲ اکیپ این نظارت را انجام میدهند.
فرماندار زرند اظهارداشت: ۳۴ هزار باغ پسته در زرند وجود دارد که تقریباً ۹۰۰ میلیارد تومان درآمد زایی ایجاد میکند اما باید در سال جاری تدبیر کرد که این درآمد محقق شود.
وی با اشاره به واسطه گری در بازار گفت: در صورتیکه مشکلات و موانع صادرات برطرف نشود واسطهها به کشاورزان فشار میآورند و چون هزینه تولید افزایش یافته است کشاورز مجبور میشود در مقابل دلالان تسلیم شوند. به همین دلیل دولت باید زمینه حمایت از کشاورزان را فراهم کند.
میزان تولید در سیرجان افزایش یافت / به فکر صادرات محصول باشید
مدیرجهاد کشاورزی سیرجان نیز در گفتگو با مهر اظهارداشت: در شهرستان سیرجان ۴۵ هزار هکتار باغ پسته وجود دارد و به دلیل بارندگیهای مطلوب سال جاری شاهد افزایش محصول دهی باغهای شهرستان بودیم و پیش بینی میکنیم ۱۶ هزار تن محصول خشک تولید شود.
محمود آبادی بیان کرد: ۳۸۰ هزار نفر در زمینه برداشت محصول در حال فعالیت هستند، ۱۵۰ مرکز مکانیزه و ۸۰۰ دستگاه سنتی داریم و کلیه کارها با بالاترین ظرفیت انجام میشود.
زمینه تجارت پسته باید فراهم شود در غیر این صورت با مشکلات جدی و عمدهای مواجه خواهیم شد و بازار بین المللی را از دست خواهیم داد
وی مهمترین مشکل کشاورزان را متوقف شدن صادرات محصول دانست و بیان کرد: زمینه تجارت پسته باید فراهم شود در غیر این صورت با مشکلات جدی و عمدهای مواجه خواهیم شد.
مردم محصول را به دلالها نفروشند / دلال بازی یعنی افت قیمت
مدیرجهاد کشاورزی رفسنجان نیز در گفتگو با مهر بیان کرد: برداشت محصول از ۸۶ هزار هکتار باغ پسته رفسنجان که از ۱۵ شهریور آغاز شده و تا اواخر مهر ماه ادامه خواهد یافت.
محمد حاج عبدالهی بیان کرد: در ۱۰۰ کارگاه فرآوری پسته در حال انجام است و هزاران نفر کارگر در حال تلاش برای برداشت محصول هستند.
وی نیز به گرمازدگی اشاره کرد و گفت: بخش قابل توجهی از کشاورزان خسارت دیدهاند، اما مشکل اصلی شیوع کرونا و انبار شدن پسته سال گذشته در انبارها است و باید هر چه زودتر مسئولان فکری برای صادرات این محصول کنند.
وی از کشاورزان خواست با توجه به فعال شدت دلالها از فروش محصول به این افراد جدا خودداری کنند در غیر این صورت شاهد افت شدید قیمت محصول توسط دلالان خواهیم بود.
حاج عبدالهی تاکید کرد که محصول پسته باید به مرور زمان و با مدیریت وارد بازار شود.
کشاورزان جدای از دادن آمار و ارقام توسط مسئولان به تدبیری برای خروج از بن بست نیاز دارد در غیر این صورت این محصول ارجحیتهای ارزآوری خود را از دست خواهد داد.
نظر شما