خبرگزاری مهر، گروه بین الملل - پیمان یزدانی: انتخابات ریاست جمهوری آمریکا که قرار است روز ۱۳ آبان ماه برگزار شود و در جریان آن دونالد ترامپ از حزب جمهوریخواه با جو بایدن از حزب دموکرات رقابت کند، به مرحله حساس خود نزدیک میشود. ابتلای دونالد ترامپ به کرونا در آستانه برگزاری انتخابات و بهبود سریع وی نیز به پیچیدگی این رقابت افزوده است.
از سوی دیگر، موضوع تقلب در انتخابات نیز توسط هر دو نامزد مطرح میشود. در این راستا، مطبوعات تعدادی مقاله منتشر کردند که حاوی گمانه زنیهایی مبنی بر عدم پذیرش نتیجه نهایی انتخابات توسط دونالد ترامپ است.
این انتخابات همچنین دونالد ترامپ و جو بایدن را در زمینه مسائل سیاست خارجی از جمله سیاست آمریکا در قبال غرب آسیا، راههای مبارزه با ویروس کرونا، مسائل نژادپرستی و غیره به چالش کشیده است.
در همین حال، برخی از تحلیلگران بر این باورند که دونالد ترامپ فردی غیرقابل پیش بینی است و برنامههایی برای تغییر نتیجه بازی به نفع خود دارد. اما در این رابطه، «سلیناسزار چاوانس» سیاستمدار و عضو سابق پارلمان کانادا در مصاحبه با خبرگزاری مهر گفت: «نه تنها ترامپ غیرقابل پیش بینی نیست، بلکه حتی دست او در این بازی رو شده است».
در ادامه، متن کامل گفتگوی مهر با دستیار سابق «جاستین ترودو» نخست وزیر کانادا ارائه شده است:
*بسیاری بر این باورند که آرای الکترال در آمریکا چالش و تهدیدی اساسی علیه دموکراسی در این کشور است. نظر شما چیست؟
با توجه به اینکه در دو نمونه از پنج انتخابات اخیر دیدیم که آرای الکترال، عنوان ریاست جمهوری آمریکا را به کاندیدایی محول کرد که از رأی مردمی برخوردار نبود، من معتقدم که وقتی به آمریکا و ظرفیت این کشور برای دموکراسی واقعی- که در آن قدرت نزد مردم است- نگاه میکنیم؛ میبینیم که دست کم در دو مورد اخیر، انتخاب مردم منعکس کننده کسی که در نهایت به عنوان رئیس جمهور انتخاب شد، نبوده است.
*تحلیلگران بسیاری معتقدند ساختار قدرت و توزیع آن در آمریکا به گونه ای است که تنها به دو حزب اصلی، یعنی جمهوریخواهان و دموکراتها امکان دستیابی به قدرت را میدهد و نامزدهای مستقل و حزبهای کوچک سهم قابل توجهی از این قدرت ندارند. نظر شما چیست؟
به نظر من این موضوع کاملاً مشخص است. نامزدهای مستقل و جدید ظرفیت زیادی برای پول جمع کردن برای تأثیرگذاری بر اراده سیاسی و تغییر فرایندی که هم اکنون در سیستم قانون گذاری و سیاست گذاری وجود دارد، ندارند و در نظام قدرت آمریکا که در آن جمهوریخواهان و دموکراتها میزان قابل توجهی پول برای انتخابات دراختیار دارند، این امر تقریباً غیرممکن است. در واقع، حتی در خود حزبشان هم جایی برای اختلاف نظر وجود ندارد. به نظر من این موضوع ظرفیت حضور افرادی با تفکرات مستقل در نظام قدرت آمریکا را به شدت کاهش میدهد. در خصوص کانادا ما شاهد چندین حزب سیاسی هستیم که توانایی تغییر و اثرگذاری بر اراده سیاسی را دارند تا مطمئن شوند که صدای مردم به طور کامل منعکس میشود.
*سوال بعدی من درمورد تست مثبت کرونای دونالد ترامپ است. به نظر شما بیماری ترامپ بر روند انتخابات در آمریکا تأثیری خواهد گذاشت؟
من گزارشهای بسیاری در این خصوص خواندهام اما چیزی که شاهدش بودیم این بود که حتی بعد از اعلام نتیجه مثبت کرونای ترامپ، وی بدون در نظر گرفتن پروتکلهای بهداشتی در جمع حاضر میشود و میگوید که کاملاً درمان شده و داروها تأثیرگذار بوده که به نظر من نه تنها این اقدام نوعی بدخدمتی به مردم آمریکا است بلکه در سطح جهان هم، وقتی به تأثیر این بحران و میزان قابل توجه مرگ و میر ناشی از آن نگاه میکنیم، اقدام آسیب زنندهای است. بی اعتنایی ترامپ به تأثیر نجومی این ویروس در دنیا در واقع تلاشی است برای اینکه شخصیت خودش را برای انتخابات این دور محکمتر کند و بگوید حتی با اینکه او هم به این ویروس مبتلا شد و مردم هم معتقدند که او به خوبی این بحران را مهار نکرده، آمریکا بهترین سیستم درمانی را دارد و او هم درمان شده و به شدت تلاش میکند که روی این دروغ مانور بدهد که توانسته موقعیتی را که هیچ کنترلی رویش ندارد، مهار کند.
*تمام نظرسنجیهایی که در آمریکا انجام شده نشان میدهد که بایدن شانس بیشتری برای پیروزی در این انتخابات دارد. اما به اعتقاد بسیاری، ترامپ شخص غیرقابل پیش بینی است و در سرش برنامههایی دارد تا نتیجه بازی را به نفع خود تغییر دهد. نظر شما چیست و اگر فکر میکنید این توصیف از ترامپ درست است، این برنامهها که او ممکن است طی چند روز آینده آنها را رو کند، چه میتوانند باشند؟
ما اصلاً فکر نمیکنیم که ترامپ غیرقابل پیش بینی است. واقعیت این است که ترامپ تظاهر میکند که غیرقابل پیش بینی است. او دستش را رو کرده و گفته که رأی گیری پُستی جعلی است و با آن مخالف است. او به چندین گروه نظامی از جمله گروه Proud Boys (پسران افتخار) گفته که در حالت آماده باش باشند و این گروهها آمادهاند و صحبت از جنگ داخلی میکنند. به نظر من برنامهای که ترامپ در جیب عقبش دارد این است که فقط به انداختن ترس و نگرانی در دل آمریکاییها نسبت به جعلی بودن رأی گیری بسنده نکند بلکه آنها را از عواقب پیروز نشدنش در انتخابات بترساند. با یک چنین گفتمانی از خشونت علنی، به اعتقاد من دونالد ترامپ بازی خطرناکی را شروع کرده است. وی در حال حاضر فرایند رأی گیری را طوری محدود کرده که افراد در مناطقی که احتمال رأی دادن به او را دارند دسترسی آسانتری به دستگاههای رأی گیری دارند درحالی که مناطق دیگر زودتر بسته میشوند و صفهای طولانیتری دارند. بنابراین، ترامپ برای محدود کردن رأی گیری علیه خودش استراتژیهای مختلفی دارد. حتی اگر افراد از طریق پستی رأی بدهند ترامپ این رایها را باطل اعلام میکند و بعد از انتخابات نیز تهدید به خشونت میکند. هیچکدام از این استراتژیها به نفع مردمی که به دولت و ثبات مخصوصاً در شرایط بحران کرونا نیاز دارند، نخواهد بود. ترامپ با این کار وجهه خوبی هم در سطح دنیا نخواهد داشت.
*سوال آخر در مورد تبعیض نژادی در آمریکا است. همانطور که در چندین مصاحبه از شما خواندهام، به اعتقاد شما تبعیض نژادی در آمریکا امری نهادینه شده است. در کل، به نظر شما بین دموکراتها و جمهوریخواهان آیا تفاوتی در خصوص رسیدگی و رفع این مشکل اجتماعی وجود دارد؟ گفته میشود که ترامپ هم مانند اوباما حتی اگر میخواست این موضوع را برطرف کند قادر به انجام آن نبود چرا که این مشکل نهادینه شده و ساختاری است. شما سیاستهای این دو حزب اصلی را در خصوص اهتمام آنها به رفع مشکلات تبغیض نژادی در جامعه آمریکا، چطور ارزیابی و مقایسه میکنید؟
به اعتقاد من، ما نباید فقط به نقش رئیس جمهور آمریکا بلکه به نقش کنگره نیز در این خصوص توجه کنیم. حتی اگر برای این موضوع، در کنگره، طرحهای ابتکاری مهمی از سوی دموکراتها مطرح شود، این طرحها از سمت جمهوریخواهان کنگره کنار زده خواهند شد. در دوره اوباما هم دیدیم که هر قدمی که او برای رفاه مردم آمریکا برمی داشت با مانعی از سمت کنگره مواجه میشد. کنگره مانع به تحقق رسیدن طرحهای ابتکاری بسیاری شد، مثل لایحه مراقبت مقرون به صرفه که منافع بسیاری برای اقلیتها و رنگین پوستان داشت و با مخالفت شدید جمهوریخواهان رو به روشد. اعضای کنگره به جای اینکه اولویت خود را تأمین نیازهای مردم آمریکا قرار دهند در برابر این طرحها مقاومت نشان میدهند. وقتی به تلاشهای این دو حزب برای تحقق طرحی نگاه میکنیم؛ میبینیم که از سمت هر دو آنها مقاومت وجود دارد. مثالهای زیادی از طرحهای خوبی وجود دارد که به خاطر همین مقاومت و مخالفت در کنگره کنار زده شد و در مقابل طرحهای بدی که در روند به تصویب رسیدن، از حمایت شدید برخوردار بودند. به نظر من این کنگره است که مانع به تحقق رسیدن طرحهای مطلوب برای مردم آمریکا است.
نظر شما