به گزارش خبرنگار مهر، ۲۸ صفر همچون روزهای تاسوعا و عاشورا، نقطه عطفی در برابر زیادهخواهیهای رژیم پهلوی بود. مردم شهرهای مختلف از این فرصت استفاده می کردند و با برپایی مجالس وعظ و راهپیمایی اعتراض خود را به سیاستهای رژیم نشان میدادند. در این راستا شهرهای مختلف استان گلستان هم با برپایی تظاهرات مراتب مخالف خود را نشان دادند. در این زمینه در کتاب «انقلاب اسلامی در گرگان و دشت» که توسط مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر شده آمده است:
در روز هفت بهمن ۱۳۵۷ (۲۸ صفر) گروه زیادی از مردم گرگان، علیآباد، مینودشت، بندرشاه و گالیکش دست به تظاهرات زدند و خواستههای خود را که در تظاهرات عاشورا و تاسوعا اظهار کردهبودند، تکرار کردند. پلیس با تظاهرکنندگان گرگان به مقابله برخاست و به سوی آنها تیراندازی کرد. در این درگیری دو نفر بهنامهای محمدحسن درویش و ولی خاندوزی به شهادت رسیدند و بیش از سی نفر مجروح شدند که به بیمارستان پهلوی و فلسفی منتقل شدند. بهدنبال وقوع این حادثه مردم تظاهرات پراکندهای انجام دادند و تا آخرین ساعات روز صدای تیراندازی به گوش میرسید.
مردم گرگان هنگام تشییع جنازه ولیالله خاندوزی با ممانعت مأمورین روبهرو شدند. مأمورین اقدام به تیراندازی کردند و در نتیجه پنج نفر مجروح شدند و به بیمارستان انتقال یافتند. «… جنازه شهید ۱۷ ساله تظاهرات روز شنبه گرگان بهوسیله آمبولانس شهرداری به گورستان شهر بردهشد و مردم پس از رفتن به آنجا بار دیگر دست به تظاهرات زدند».
در تظاهرات ۲۸ صفر پس از ممانعت مأموران از تظاهرات، جامعه فرهنگیان گرگان طی اعلامیهای از مردم خواست در دبیرستان واثقی گرد آیند و راهپیمایی خود را انجام دهند. اما مأموران به مخالفت پرداختند و در شهر مبادرت به تیراندازی کردند. مجلس ترحیم شهدای گرگان در روز ۲۸ در مسجد گلشن برگزار شد. عده بسیاری از روحانیون در این مجلس شرکت داشتند و بازار گرگان بههمین مناسبت دو روز تعطیل بود. محمدهاشم مهیمنی که یکی از مجروحان این حادثه است، خاطرات خود را اینگونه بازگو میکند:
«… روز ۲۸ صفر ما جلوی مسجد جامع جمع شدهبودیم. دیدیم مأموران حمله کردند و گاز اشکآورد زدند. بچهها نیز به مقابله پرداختند و درگیری شروع شد. خیلی صحنه شلوغ و خطرناکی شدهبود. چنین ماجرایی که مستقیم با پلیس درگیر شویم کمتر در گرگان اتفاق افتادهبود. پس از نیمساعت دیدیم درگیری فایده ندارد و مأموران دست از تیراندازی و پرتاب گاز اشکآور نمیکشند. برگشتیم و خیابان فرح سابق و شهید رجایی فعلی را بستیم. ناگهان مأموران سر رسیدند و در تیراندازی آنها من مجروح شدم، خودم را به بیمارستان فلسفی رساندم و تحت عمل جراحی قرار گرفتم».
همزمان تظاهراتهای وسیعی در علیآباد، گنبد، مینودشت و… برضد دولت برگزار شد. اگرچه ایجاد حریق در چند نقطه از شهر گرگان و درگیری مأمورین با مردمی که برای تهیه سوخت در پمپبنزین غرب گرگان صف کشیدهبودند از رخدادهای شهر گرگان در ۲۸ صفر بود. اما از مهمترین حوادث این روز کشتهشدن یک پاسبان بود. خبرگزاریپارس گزارش داد که پاسبان شهربانی شعبان رحیمینژاد مورد اصابت گلوله و نارنجک افراد ناشناس قرار گرفتهاست اما ساواک معتقد است که عدهای از تظاهرکنندگان او را مورد ضرب و جرح قرار دادند و او کشته شد.
در روزهای بعد نیز در گرگان تظاهرات بهوقوع پیوست و در یک مورد فردی بهنام حیدر امیرخانی ۲۴ ساله هنگامی که از تاکسی پیاده میشد، مورد اصابت گلوله مأموران قرار گرفت و کشته شد.در همین روزها بهدستور کمیته همبستگی، بازار گرگان بهمدت یک هفته تعطیل شد. مغازهها نیز از ساعت ۸ شب تا ۶ صبح باز بود و مردم شبها خرید میکردند. خبرنگار کیهان دلیل این اقدام را ترس مردم گرگان از ایجاد حریق در مغازههای خود عنوان کرد و نوشت: «… این عمل بهعلت آتشزدن مغازههای مردم بهوسیله عدهای ناشناس صورت میگیرد».
همزمان در شهرهای دیگر منطقه گرگانودشت کمیتههایی برای انتظام امور شهر ایجاد شد. اعضای «کمیته انتظامات مجاهدین مینودشت» در حین کشیک با چند سارق مسلح روبهرو شدند و توانستند اموال مسروقه را از آنها بگیرند و تحویل صاحبش بدهند. جوانان رامیان در پایان سخنرانی حاج سیدحسین رامیانی متعهد شدند حفاظت از شهر را بهعهده بگیرند. این تصمیم به پیروی از دستورات آیات عظام در جلوگیری از هرگونه بینظمی، گرانفروشی و حفاظت از منابع طبیعی اتخاذ شد. مجاهدین گنبدکاووس نیز برای حفظ شهر جوانان را مأمور کشیک شبانه کردند.
نظر شما