به گزارش خبرنگار مهر، کشور لبنان کوچکترین سرزمین خاورمیانه پس از بحرین بوده و مساحت آن در حدود 10452 کیلومتر مربع است. لبنان در غرب آسیا و در سواحل شرقی دریای مدیترانه قرار دارد . آب و هوای لبنان به طور کلی مدیترانه ای می باشد و مناطق ساحلی آن آب و هوای نیمه معتدل و مرطوب دارد و مناطق بلند آب و هوایی کوهستانی دارد. فصول باران خیز زمستان و بهار است. دره بقاع زمستان هایی به نسبت سرد همراه با مقداری برف و تابستان هایی گرم دارد و قسمتهایی از این دره نیز پوشیده از جنگل است.
پایتخت جمهوری لبنان بندر بیروت با 34 متر ارتفاع از سطح دریا و با جمعیتی معادل یک و نیم میلیون نفر است . فعالیتهای عمده اقتصادی، مؤسسات اداری و دانشگاههای بزرگ کشور در آن مستقر شده اند.
جغرافیای انسانی
لبنان پرجمعیت ترین کشور نسبت به وسعت خاکی خود در خاور میانه می باشد و ساختار سیاسی و جمعیتی آن به قدری متنوع است که بسیاری از مشکلات فعلی این کشور ناشی از این ساختار منطقه ای و ناهمگر است.
براساس آمار سال 1994 جمعیت لبنان به طور تقریبی حدود 000/520/3 نفر استو تراکم جمعیتی در هر کیلومتر مربع 843 نفر برآورد می شود .
لبنان از نظر عوامل انسانی کشوری نامتناهی است . جمعیت لبنان متشکل از طوایف و فرقه های بسیار متنوع و گوناگون بوده و از لحاظ سیاسی، لبنان مانند یک گروه خانواده گسترده می باشد که هر کدام از اعضای آن در جستجو منافع و مسائل مورد علاقه خود است.
توزیع جمعیت در کشور لبنان از رویه متوازنی برخوردار نیست. روی هم رفته 65 درصد مردم لبنان در شهرها و بقیه در نواحی روستایی زندگی می کنند. مقایسه بین جمعیت شهری و روستایی نشان می دهد که روز به روز جمعیت روستاها کاهش یافته و بر جمعیت شهرها افزوده می شود.
به دلیل تنوع نژادها و تأثیر پذیری از عوامل مربوط به مهاجرت در این کشور اختلاط زبانها به چشم می خورد ولی زبان رسمی مردم لبنان عربی است و خط رسمی نیز رسم الخط عربی می باشد. سال رسمی در لبنان سال میلادی است .
ادیان و مذاهب
کشور لبنان با همه کوچکی خود از حیث تعدد و تنوع مذاهب موجود در آن یکی از متنوع ترین کشورهای دنیا و از این نظر از وضعیت پیچیده ای برخوردار است. به طوری که بیش از 18 مذهب رسمی در لبنان وجود دارد که این مذاهب با مسائل طایفه ای نیز پیوند تناتنگی دارد و تفکیک طوایف مختلف از یکدیگر به واسطه نوع وابستگی دینی و مذهبی آنها است.
شدت تأثیر این مذاهب در صحنه لبنان به گونه ای است که حتی ساختار سیاسی این کشور از گذشته تا حال را نیز تحت تأثیر قرار داده و تقسیم قدرت سیاسی نیز براساس تعداد جمعیت طوایف مختلف که تمایز آنها براساس مذاهب می باشد، صورت گرفته است.
مذاهب رسمی عمده در لبنان هر کدام تشکیلات مذهبی خاص خودشان را دارند که به موازات تشکیلات دولتی، مسائل دینی و امور مربوط به احوال شخصیه مذاهب مختلف را تحت پوشش قرار داده و سامان دهی می کنند.
از حدود 18 مذهب موجود در این کشور، 12 مذهب مسیحی، 5 مذهب اسلامی و یک مذهب یهودی هستند .
اوضاع اجتماعی، فرهنگی و آموزشی
این کشور هنوز جنبه های جامعه فرقه ای، طایفه ای و فئودالی سنتی در هم شکسته خود را حفظ کرده است و به لحاظ سیاسی، لبنان به مثابه یک گروه خانواده گسترده می باشد که هر کدام در جستجوی منافع مورد علاقه خود هستند .
جامعه لبنان یک جامعه سنت گرا است .
خانواده نه تنها در روستا بلکه در شهرها نیز قویترین واحد اولیه است.
به رغم شهری شدن سریع، حدود نیمی از جمعیت لبنان هنوز در نواحی روستایی یا نیمه روستایی شهری زندگی می کنند.
به گزارش مهر، بدون تردید کشور لبنان از نیمه اول دهه پنجاه تا شروع جنگ های داخلی، پایتخت و بازار بی رقیب محصولات فرهنگی در سطح کشورهای عربی بوده و اینک نیز پس از خاموش شدن شعله های جنگ و استقرار نهادهای قانونی، در صدد به دست آوردن جایگاه گذشته است.
تعلیم و تربیت در لبنان اجباری نیست، ولی آموزش رایگان توسط دولت ارائه می شود میزان با سوادی در لبنان بیش از 80 درصد بوده و نظام آموزشی لبنان به دو بخش دولتی و خصوصی تفکیک شده است.
لبنان دارای 15 مرکز دانشگاه و مؤسسه عالی است.
خبرگزاری داخلی در لبنان خبرگزاری ملی لبنان است و رسانه های این کشور از آزادی زیادی برخوردارند.
اوضاع اقتصادی
اقتصاد لبنان بستگی زیادی به بخش خدمات دارد که شامل بازرگانی، حمل و نقل و جهانگردی و بانکداری می شود. از سال 1943 همزمان با به استقلال رسیدن لبنان، از مهمترین سیاستهای اتخاذ شده توجه کافی به امور کشاورزی و صنعتی بوده اما تا به امروز بخش های بازرگانی و خدمات بخش اعظم و اساسی تولید نا خالص ملی را به خود اختصاص داده اند.
اقتصاد سرمایه داری پایه های اقتصادی لبنان را تشکیل می دهد. به عبارت دیگر در لبنان تمام مردم حق دارند بدون هیچگونه تحمیل و یا الزامی از سوی دولت، آزادانه هرگونه فعالیت تجاری و مالی داشته باشند.
نظر شما