به گزارش خبرنگار مهر، بهروز عاشری عصر سهشنبه در نشست بررسی وضعیت موقوفات و رقبات تحت مدیریت ادارهکل اوقاف و امور خیریه استان البرز اظهار کرد: برابر اسناد و سوابق و مدارک وقفیت و اسناد مأخوذه مالکیت موقوفات، یک هزار و ۶۹۲ موقوفه و تعداد ۱۰ هزار و ۴۰۸ رقبه متصرفی و غیرمتصرفی در این استان وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه موقوفات و رقبات تحت اداره و عملکرد ادارات اوقافی فاقد متولی را به عنوان موقوفات متصرفی و موقوفات دارای متولی را اصطلاحاً غیرمتصرفی مینامند، بیان کرد: برابر قانون تشکیلات و اختیارات سازمان اوقاف و امور خیریه ادارات اوقاف بر تمامی موقوفات نظارت استصوابی را دارد.
معاون بهرهوری اوقاف و امور خیریه البرز افزود: در یک تقسیمبندی دیگر موقوفات و رقبات به دو دسته منفعتی و انتفاعی تقسیم میشوند، به عبارتی آنها که دارای درآمد هستند منفعتی و موقوفات فاقد درآمد انتفاعی محسوب میشوند.
وی تصریح کرد: برابر رویکرد و سیاست اخیر سازمان اصلیترین مأموریت اوقاف پس از تثبیت و حفظ عین موقوفه و منبعث از قانون اوقاف و مدنی تسبیل منفعت و کمک به ارتقا بهرهوری موقوفات است.
عاشری با اشاره به اینکه در گذشته عمده تمرکز، فعالیت و توان ادارات در سیستم اجارهداری موقوفات بود، خاطرنشان کرد: از آنجا که اجاره دادن موقوفات و رقبات گرچه عمل به وظیفه شرعی و قانونی تلقی میشود، اما پرواضح است، به دلیل اجاره صرف موقوفات و رقبات موجود و بدون انجام و اعمال تغییرات و سرمایهگذاری که منجر به افزایش بهرهوری و عوائد میشود، خروجی مدل اجارهداری کسب عوائد اندک و بالطبع محدودیت در توسعه اجرای نیت واقفین خیراندیش بود.
پیگیری ایجاد اطلس جغرافیایی رقبات در البرز
وی تصریح کرد: در رویکرد اخیر موضوعمحوری، شناسایی، احصاء و تهیه بانک اطلاعات، اطلس جغرافیایی، ورود و ثبت تمامی رقبات در سامانه، پردازش و تحلیل و بهرهمندی از اطلاعات توصیفی و مکانی و امکان سرمایهگذاری در حوزههای متنوعی از جمله پروژههای دانشبنیان، زراعت، دامداری، (دام سبک و سنگین) است.
معاون بهرهوری اوقاف و امور خیریه البرز، افزود: همچنین در حوزه انرژیهای تجدید پذیر و خورشیدی، مسکونی، تجاری، اداری، جایگاه سوخت CNG، احداث کارخانه نوآوری و.... که قابلیت احیا و بهرهوری، در قالب مشارکت را دارند دستور کار قرار گرفته است.
وی با اشاره به اینکه اداره کل اوقاف و امور خیریه البرز نیز بر گرفته از رویکرد سازمانی است، خاطرنشان کرد: سیاست و تدابیر مدیرکل اوقاف از سنوات گذشته به ویژه از سال ۹۸ گام برداشتن و برنامهریزی جدی در زمینه احیا، عمران و بهرهوری موقوفات بوده است.
عاشری در ادامه با اشاره به اینکه در گام نخست تبیین موضوع رویکرد اخیر در میان مسئولان و تصمیم سازان اداری و دستگاههای استانی بوده است، عنوان کرد: در همین رابطه تعامل و تشریک مساعی مؤثر اوقاف با استانداری البرز در بخشهای معاونت اقتصادی، دفتر جذب سرمایهگذاری، سازمان مدیریت و برنامهریزی البرز و حضور و عضویت فعال در شورای اشتغال استان و تدوین و طراحی و ارائه چندین پروژه اقتصادی با مؤلفههای اقتصاد مقاومتی در قالب ستاد اقتصاد مقاومتی استان و ملی قسمتی از این اقدامات است.
وی افزود: به فضل خدا، برخی از پروژهها در مراحل طراحی و امکانسنجی، برخی منجر به عقد قرارداد و اجرای پروژه و برخی در مرحله بهرهبرداری است که قطعاً از موجبات تحقق مکانیسم شعار سال جهش تولید ایجاد اشتغال و کمک به رشد و توسعه استان و توسعه کمی و کیفی اجرای نیات واقفین خیراندیش و کاهش آثار سو تحریمها در حد توان موقوفات خواهد شد.
پروژه پنلهای خورشیدی در ۴ امامزاده شاخص البرز به بهرهبرداری رسید
معاون بهرهوری اوقاف و امور خیریه البرز، گفت: پروژههای بسیاری در حال اجرا و در دست اقدام و به بهرهبرداری رسیده که اشتغالزایی ایجاد کرده و حمایت از تولید و جهش تولید در قالب سرمایهگذاری از منابع موقوفات و بقاع متبرکه توسط این اداره کل به منصه ظهور رسیده است.
وی پروژههای اولویتدار در سال جهش تولید را پروژهترمیم ضایعات نخاعی بر اساس سلولهای بنیادی، یک مجتمع تفریحی، ورزشی و فرهنگی در کردان، احداث نیروگاههای خورشیدی کوچکمقیاس در بقاع متبرکه البرز، احداث باغ پسته در اشتهارد، احداث کارخانه نوآوری در موقوفه سید احمد میرسپاهی، استقرار شرکتهای دانشبنیان لول ۵ به بالا در موقوفه سید احمد میرسپاهی و حمایت و تعامل مؤثر از شرکتهای استارتآپی عنوان کرد.
عاشری در پایان با اشاره به اینکه پروژه پنلهای خورشیدی در ۴ امامزاده شاخص استان البرز به بهرهبرداری رسید، متذکر شد: برخی از پروژهها مانند پروژه ضایعات نخاعی و مجتمع تفریحی، ورزشی و فرهنگی در حال اجرا و پروژه باغ پسته ۱ تا ۲ سال دیگر به ثمر میرسد.
نظر شما