به گزارش خبرگزاری مهر، نشست «ایران به عنوان مقصد گردشگری مذهبی تمدن اسلامی در جهان» در باندونگ اندونزی برگزار شد.
در ابتدای نشست خانم سلسبیلا به عنوان مدیر برنامه، این نشست علمی را آغاز کرد و ضمن بیان کوتاهی از کلیات و اهداف برگزاری این نشست به معرفی سخنرانان پرداخت و از حضور رایزن فرهنگی ج. ا. ایران در اندونزی تشکر کرد.
در ادامه رخشنده به عنوان سخنران افتتاحیه ضمن تشکر از برگزار کنندگان و حاضرین در نشست مطالب خود را بیان داشت و گغت: ایران به دلیل پیشینه تاریخی، تنوع جغرافیایی، قومی و فرهنگی، دیدنیهای متنوعی دارد که بازدید از آنها میتواند حس کنجکاوی گردشگران و جهانگردان را ارضا کند و ستایش آنان را برانگیزد. هر مسافر با هر انگیزه به ایران سفر کند، میتواند مطابق اهداف، ذوق و برنامه خود، دیدنیهای مورد نظرش را در ایران بیابد. آثار تاریخی بازمانده از دورههای مختلف استقرار انسان در فلات ایران به موازات چشم اندازهای طبیعی متنوع کرانهای، کوهستانی، بیابانی و کویری، در آمیزش و ترکیبی هماهنگ با بناهای تاریخی و میراث مذهبی و فرهنگی، انگیزههای قدرتمندی برای دیدار از ایران است.
وی در ادامه اظهار داشت: آثار تاریخی و فرهنگی ایران در میان ۱۰ کشور نخست جهان جای دارد و از منظر جاذبههای اکوتوریسمی و تنوع اقلیمی هم جز ۵ کشور برتر دنیاست. بر اساس آمارهای موجود از مجموع نزدیک به ۹ هزار مکان مذهبی در نقاط مختلف کشور، ۵ هزار و ۸۰۰ بقعه متبرکه به عنوان آرامگاههای امامزادگان ثبت شده، هزار و ۲۰۰ بقعه در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده و بیش از سه هزار مکان مذهبی مقدس ثبت شده شامل حسینیهها، مساجد، مدارس مذهبی و حوزه علمیه، کلیسا، کنیسه، آتشگاه و نیایشگاه شناسایی شده است که برای جذب گردشگر از اهمیت بالایی برخوردارند.
رخشنده افزود: علاوه بر این جاذبههای طبیعی، فهرست میراث جهانی یونسکو در ایران ۲۱ مکان را در بر میگیرد که شامل ۲۰ اثر میراث فرهنگی و یک اثر میراث طبیعی است. در حال حاضر ۴۹ اثر ایران در نوبت ثبت جهانی در یونسکو قرار دارد، در حالی که به گفته کارشناسان میراث فرهنگی، ایران تا ۲۰۰۰ اثر بنایی با ظرفیت ثبت جهانی دارد.
رایزن فرهنگی ج. ا. ایران در اندونزی در پایان سخنان خود گفت: جهانیان اصولاً" شناخت بهتری از ایران باستان دارند ولی آنچه که امروز باید به آن توجه کرد پیشرفتهایی است که پس از انقلاب اسلامی در ایران علیرغم همه سختیها و تحریمهای ناجوانمردانه صورت پذیرفته است و ایران امروز را نیز باید دید و آن را به دیگران معرفی کرد. امروز ایران نه تنها در گردشگری منابع تاریخی و طبیعی مورد توجه گردشگران است بلکه گردشگری سلامت با توجه به پیشرفتهای زیادی که در حوزه علوم و تکنولوژی انجام شده است مورد توجه گردشگران میباشد و همچنین گردشگران مذهبی.
علی مسرور، معاون دانشکده اصولالدین در امور دانشجویی دانشگاه سونان گونونگ جاتی، باندونگ دیگر سخنران این نشست بود که ایشان هم به محورهای ذیل از طریق پاورپوینت پرداخت:
وی در ادامه خاطرنشان ساخت: ایران یکی از تمدنهای کهن جهان بوده است و محمد بن موسی الخوارزمی (متوفای ۲۳۲ قمری)، محمد بن اسماعیل البخاری (متوفای ۲۵۶ قمری)، مسلم بن الحجاج النیشابوری (متوفای ۲۶۵ قمری)، محمد بن جریر الطبری (متوفای ۳۱۰ قمری)، ابن سینا (متوفای ۴۲۸ قمری)، ابوحامد غزالی (متوفای ۵۰۵ قمری)، فخرالدین الرازی (متوفای ۶۰۶ قمری) برخی از دانشمندان ایرانی بوده اند که نقش بسزایی در شکلگیری علوم در جهان اسلام داشتهاند. امروز هم شهرهای قم و مشهد و ری از مهمترین شهرها و مراکز فرهنگ، تمدن و آموزش علوم اسلامی در ایران است که بسیاری از دانشمندان برجسته مسلمان در این شهرها متولد شدهاند و در دل خود آرامگاه امام رضا (ع) و حضرت معصومه (ع) را جایی دادهاند که مورد بازدید گردشگران فراوانی میباشند. مازاد بر این کتابخانه نسخههای خطی آیت الله مرعشی نجفی در قم که بزرگترین کتابخانه نسخه خطی در جهان و کتابخانه ملی ایران در تهران، بزرگترین کتابخانه در خاورمیانه که نشان از توجه و اهمیت علم در نگاه ایرانیان است و هر بینندهای از دیدن آن لذت میبرد.
وی در ادامه تصریح کرد: تهران، شیراز، اصفهان، خراسان، نیشابور، ری، یزد برخی از شهرهای تاریخی و دارای اماکن زیبایی است که گردشگران خارجی بسیاری را به خود جلب کرده است.
در پایان باید در یک کلام گفت: آنچه که ایران را از سایر سرزمینها و کشورها متفاوت میکند، این است که ایران به اندیشهها، علوم، قرآن احترام قائل است که نمیتوان در کشورهای دیگر مشاهده کرد.
خانم عفیفه احمد، گردشگر و سیاح، نویسنده کتاب "The Road to Persia" و عضو جامعه علاقه مندان به عبدالرحمن وحید سخنران بعدی نشست بود که ایشان هم در بخشی از سخنان خود از طریق پاورپوینت ضمن بیان اجمالی به کلیات ایران گفت: ایران دارای تنوع فرهنگهاست و پایتخت مرکز حکومتی از سلسلههای مختلف است و ایران میراث فرهنگی مصنوعی و غیر مصنوعی خود را بخوبی حفظ کرده است.
ایران و اندونزی در ارتباط با زیارت مشترکات زیادی با هم دارند و زیارت معانی گسترده دارد، یعنی انجام تأمل حوادث یا تاریخ رخ داده.
خانم عفیفه احمد در ادامه افزود: در ایران بسیاری از (مقبره) امام زادگان وجود دارد که به گسترش اسلام در سرزمین ایران تا به مناطق دور افتاده، میپرداختند و امروزه نیز مورد احترام و توجه گردشگران داخلی و خارجی است. ایران همچنین مرکز مفاخر فرهنگ و ادب، مانند حافظ، سعدی، خیام و غیره است که مورد احترام است و محفوظ مانده اند.
ایشان در بخش دیگری از سخنان خود بیان داشت: ایران نه تنها میراث فرهنگی خود را نگه میدارد، بلکه آن را هم به صورت جدی با ایجاد مراکز تحقیقاتی که در سایتهای تاریخی وجود دارد، حفظ میکند. ایران در انجام روند سازگاری فرهنگی محلی ایرانی با فرهنگ اسلامی بسیار موفق بوده است
پایان بخش سخنان ایشان قرائت بیتی از مثنوی بود:
از سفر بَیدَق شود فرزینِ راد
سفر یابید یوسف صد مراد
دودو ویدردا، استاد فلسفه دانشکده اصولالدین دانشگاه سونان گونونگ جاتی باندونگ، عضو انجمن هنرمندان و فرهنگیان مسلمان اندونزی نهضت العلما شهر باندونگ و مسئول اتاق ایران هم در این نشست سخنرانی کرد و گفت: این برنامه مهم تلاشی است برای آشنایی با یکدیگر، از جمله آشنایی فرهنگی. اختلافات و تفاوتها اجتناب ناپذیر است که در آن حکمتها و اشتراکاتی وجود دارد که باید به خوبی استفاده شود و به تفاهم هم دیگر برسد. ابعاد فراوانی از ایران وجود دارد که یکی از آن سنت تفکر و فلسفه قوی است که حتی برای گسترش اسلام نقش مهمی ایفا کرده و میکند. ایرانیان سهم بسزایی در تمدن جهان و اسلام از دوره کلاسیک تا به امروز دارند که قابل انکار نیست و روابط فرهنگی ایران و مجمع الجزایر اندونزی بیش از هزار سال قدمت دارد و آداب و رسوم و فرهنگهای ایرانی در تشکیل شخصیت این ملت هم نقش دارند، اما متأسفانه، برخی ایران را با نگاه مذهبی نگاه میکنند و سنی و شیعه بلافاصله در ذهن تصور میشود، در حالی که اشتراکات فراوانی هم دارند که در آن میتوانند بنشینند و فضای گفتگویی باز کنند با محوریت مباحث کلی و اصولی
ایشان در بخش دیگری از سخنان خود بیان داشت: اندونزی در زمینه مدیریت آرامگاه باید از ایران یاد بگیرد، مانند وجود پژوهشگاه و مراکز تحقیقات در آن آرامگاه که برای غنی سازی علمی و تاریخی استفاده میشود. اندونزی از آرامگاههای اولیا مانند اولیای نه گاه برخوردار است، اما کمتر در آن مراکز تحقیقاتی وجود دارد.
استاد فلسفه دانشکده اصولالدین دانشگاه سونان گونونگ جاتی باندونگ درادامه گفت: سنت علمی به ویژه فلسفی در ایران بسیار محسوس است و فلاسفه اسلامی، به جز الکندی همه از ایران بودند و حتی در روایت آمده است که اگر علم و دانش در ثریا است، مردم از فارس (ایران) به آن میرسند.
وی در ادامه تاکید کرد: اندیشمندان ایران تا به امروز تأثیر گذار بوده و علوم شأن مورد استفاده قرار میگیرد، مانند ابن سینا در روش پزشکی، جابر بن حیان کیمیا دان شاگرد امام صادق، البیرونی با روش آزمایش یا تجربه علمی خود.
وی در پایان افزود: ایران و اندونزی، به ویژه در جزیره جاوه اشتراکاتی در سنت معنویت و زیارت دارند. اگر ما جرأت آن را داریم که سنتهای معنوی و علمی ایران را بپذیریم که صرفاً شیعه نیست، بلکه اهل سنت هم آن را تشکیل میدهد، معلوم خواهد شد که ایران مختص سنت شیعه نیست، بلکه به سنتهای اهل سنت نیز توجه ویژه قائل است و این را باید جهان بداند که بسیار مهم است.
نظر شما