۲۶ آذر ۱۳۹۹، ۸:۱۵

در اندونزی برگزار شد؛

نشست «تبدیل ارزش‌های آیینی به تقوای اجتماعی از دیدگاه قرآن»

نشست «تبدیل ارزش‌های آیینی به تقوای اجتماعی از دیدگاه قرآن»

به همت رایزن فرهنگی ایران در اندونزی، نشست «تفسیر عبودیت: تبدیل ارزش‌های آئینی به تقوای اجتماعی از دیدگاه قرآن» با همکاری دانشگاه قرآن جاکارتا برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، به همت رایزن فرهنگی ایران در اندونزی، نشست «تفسیر عبودیت: تبدیل ارزش‌های آئینی به تقوای اجتماعی از دیدگاه قرآن» با همکاری دانشگاه قرآن جاکارتا اندونزی و مرکز علمی اکورات برگزار و از تقوا در رأس همه ارزش‌های اخلاقی یاد شد.

مهرداد رخشنده، رایزن فرهنگی کشورمان در اندونزی در سخنانی در این نشست علمی، مطرح کرد: بسیار خوشحال هستم که امروز هم این توفیق را دارم که در نشستی با موضوع قرآن کریم کتابی که منشأ همه خوبی‌ها، صلح، دوستی، اخلاق نیکو و هزاران مطلب حیات بخش جهانی است در خدمت حاضران در نشست باشم تا بتوانیم به بحث و تبادل نظر بپردازیم.

وی در ادامه، افزود: قرآن کریم دریایی عمیق، موّاج و سرشار از دُرّ و گوهرهای دست یافتنی است، از آن جهت که هر کسی به فراخور حالش می‌تواند، از آن بهره مند شود، ولی تا به حال اندکی از این گوهرهای ناب به دست انسان‌ها رسیده است، خصیصه دیگر قرآن کریم سنگینی استدلال‌های آن است اما چرا با وجود آسانی فهم و برخورداری از استدلال‌های محکم و غیر قابل خدشه آن، تعداد محدودی از این مائده آسمانی بهره‌مند شده‌اند؟ زیرا شرط اساسی فهم، درک و دستیابی به قرآن کریم «جز پاکیزگان به آن دست نزنند» است بنابراین تا مسلمانان نتوانند چهره دل را، با آب پاکی و صفا بشویند، نمی‌توانند غبار مهجوریت را از چهره این گوهر آسمانی بزدایند و به معانی بلند و نورانی آن دست یابند و از گوهرهای نهفته در آن بهره گیرند.

رخشنده تأکید کرد: یکی از مهمترین مؤلفه‌های ارزش در قرآن کریم تقواست. تقوا لازمه زندگی هر فردی است که می‌خواهد انسان باشد و تحت فرمان عقل زندگی کند و از اصول معینی پیروی کند.

رایزن فرهنگی کشورمان اظهار کرد: در جهان معاصر، اخلاق، هویت و وضع روحی و روانی انسان را با چالش‌های بنیان افکن رو به رو ساخته است و او را به سمت ارزش‌های ناشناخته کشانده است که جز گمراهی آشکار چیز دیگری نیست، رویارویی با چنین بحران‌‎هایی به شالوده‌های بسیار عمیق و دقیق نظری و معرفتی وابسته است، به گونه‌ای که بر اساس آن می‌توان مواضع و راهکارهایی منطقی و مناسب در پیش گرفت.

وی همچنین، به بیان مؤلفه‌های تسهیل‏ کننده تقوا پرداخت و گفت: تقوا و پرهیز از محارم الهی از اهمیت والایی برخوردار است و آثار و برکات فراوانی در زندگی دنیوی و مقامات اخروی شخص متقی دارد، همچنین با توجه به آیات قرآن کریم، دیدگاه‌های نظری و همچنین تحقیقات مرتبط با نقش ایمان به خدا، داشتن تقوا و به کار بردن آن در سبک زندگی، اعتقادات مذهبی و انجام فرایض دینی، می‌توان به این نتیجه رسید که تقوا و ایمان به خدا نقش بسیاری در آرامش افراد، داشتن یک اجتماع سالم و کاهش اضطراب دارد.

رخشنده تقوا را یکی از مهمترین ارزش‌های اخلاقی دانست و گفت: تأثیر فراوانی در اخلاق فردی و اجتماعی انسان خواهد داشت. در نتیجه در عصر حاضر با توجه به تهدیدهای رو به فزون برای جامعه اسلامی تقوا به عنوان یک ابزار درهم شکننده تهدیدها باید در سبک زندگی مسلمانان نهادینه شود.

سخنران بعدی نشست مفتاح فوزی رحمت، عضو شورای جماعت اهل بیت اندونزی (ایجابی) و مدیر مؤسسه شهید مطهری باندونگ و سرپرست مطالعات تفسیری (دقایق قرآن) در باندونگ بود.

وی در سخنرانی خود، گفت: تقوای فردی و اجتماعی از هم دیگر جدایی ناپذیر است. آیۀ "فَمَنْ فَرَضَ فِیهِنَّ الْحَجَّ فَلَا رَفَثَ وَلَا فُسُوقَ وَلَا جِدَالَ فِی الْحَجِّ"؛ پس هر کس در این [ماه] ها حج را [برخود] واجب گرداند [بداند که] در اثنای حج همبستری و گناه و جدال [روا] نیست، نیز از این قبیل است که حج آئین عبادی است و "لا رفث و لا فسوق و لا جدال" جنبه عبادت اجتماعی است. با اینکه شاید انجام این امور در حج دیه نداشته باشد، اما در مبرور بودن حج تأثیر می‌گذارد.

محمود سیوطی، استاد دانشگاه اسلام ماکاسار و کاتب عام جماعت طریقت خلوتیه هم در این نشست، اظهار کرد: همه تعالیم و آموزه‌های اسلامی مانند صیام، نماز، زکات و … از عنصر معنوی و تقوای اجتماعی برخوردار است.

وی در ادامه، افزود: آموزه‌های طریقت نیز پُر از آئینی است که جنبه اجتماعی دارد و حتی نه تنها به اجتماع و مردم توجه می‌کند، بلکه به سایر مخلوقات نیز اهمیت می‌دهد.

کد خبر 5097047

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha