به گزارش خبرگزاری مهر، نکتهی اولی که باید بدانید این است که ۵G هنوز پوشش زیادی ندارد و همچنان باید صبر کنید تا از این فناوری استفاده کنید. ۵G سرمایهگذاری برای دههی آینده است و احتمالاً با ورود آن تغییرات بسیار جدیای در اینترنت همراه، ایجاد خواهد شد.
۱G,۲G,۳G,۴G,۵G
G در ۵G به معنای تولید نسلی از فناوری بیسیم است. به طور کلی تفاوت هر نسل با نسلهای قبلی آن در سرعت انتقال دادههاست اما هر نسل نوعی تغییر در شیوهی رمزگذاری را هم تجربه میکند که با نام «air interface» شناخته میشود.
اولین نسل فناوریهای بیسیم که با نام ۱G شناخته میشد آنالوگ بود. مدتی بعد ۲G بهعنوان اولین نسل فناوریهای دیجیتال برای تلفن همراه عرضه شد. با ورود ۳G سرعت اینترنت از ۲۰۰ کیلوبیت برثانیه به چند مگابیت بر ثانیه رسید و ۴G با فناوریهایی مانند WIMAX و LTE سرعت را به صدها مگابیت و حتی گیگابیت رساند.
۵G از سه جهت با فناوریهای قبلی متفاوت است:
* کانالهای بزرگتر برای سرعت بخشیدن به دادهها
* تأخیر کمتر برای سرعت پاسخگویی بیشتر
* امکان اتصال تعداد بیشتری دستگاه
۵G چیزی کاملاً جدا از ۴G نیست. گوشیهای ۵G نیاز به شبکه و پوشش ۴G دارند. در آغاز همهی شبکههای ۵G از ۴G برای برقراری ارتباطات اولیه استفاده میکردند، اما کمکم در حال مستقل شدن هستند. البته هنوز هیچ استانداردی برای برقراری تماس صوتی با ۵G وجود ندارد، بنابراین حتی در یک محدودهی تحت پوشش ۵G هم برای برقراری تماس صوتی سیستم باید به ۴G برگردد. قابلیتهای خاص ۵G این امکان را ایجاد کرده است که کانالهای ۴G و ۵G باهم ترکیب شوند و برای کاربر یکپارچه به نظر برسند.
یکپارچگی میان ۴G و ۵G باعث شده است کم کم شرکتهای مخابراتی به سمت از دسترس خارج کردن شبکههای ۲G و ۳G و سرمایهگذاری بیشتر روی ۴G پیش بروند. امروزه کاربران با استفاده از سایتها و اپلکیشنهای پرداخت، نسبت به خرید بسته اینترنت اقدام میکنند، بستههایی در حجمها و سرعتهای متفاوت.
۵G چگونه کار میکند؟
مانند سایر شبکههای سلولی تلفن همراه، شبکههای ۵G از سیستمی از سایتهای سلولی استفاده میکنند که محدودهی آنها را به قسمتهای مختلف تقسیم کرده و دادههای رمزگذاری شده را از طریق امواج رادیویی میفرستد. هر سایت سلولی باید از طریق یک اتصال با سیم یا بی سیمِ backhaul باید به یک هستهی مرکزی شبکه متصل شود.
شبکههای ۵G از نوعی رمزگذاری به نام OFDM استفاده میکنند که به رمزگذاریای که ۴G LTE استفاده میکند نزدیک است. این سیستم به شکلی تعریفشده است که تأخیر بسیار کمتر و انعطافپذیری بیشتر نسبت به LTE داشته باشد.
۵G به خاطر داشتن رمزگذاری کارآمدتر میتواند با همان airwave ۴G، ۳۰ درصد سرعت بیشتر در اختیار کاربر قرار میدهد. ممکن است شنیده باشید که ۵G سرعتهای چندین گیگابیتی دارد. این به این دلیل است که ۵G برای کانالهای بسیار بزرگتر از ۴G طراحیشده است. اکثر کابلهای ۴G ۲۰ مگاهرتزی هستند و در کنار هم میتوانند حداکثر به ۱۴۰ مگاهرتز برسند درحالیکه کانالهای ۵G میتوانند ۱۰۰ مگاهرتزی باشند و شرکت version تا ۸۰۰ مگاهرتز را در یکزمان استفاده میکند.
این پهنای باند بسیار وسیعتری است و درنتیجه نیاز به بلوکهای airwave پاکتر و بزرگتری احتیاج دارد. این جا جایی است که موجهایی با فرکانس بالاتر از امواج میلیمتری وارد میشوند.
درحالیکه فرکانسهای پایینتر با ۴G، ایستگاههای تلویزیونی، شرکتهای ماهوارهای و … اشغال شدهاند تعداد زیادی فرکانس بالاتر بلااستفاده وجود دارد که میتواند برای سرعت بیشتر اینترنت به کار گرفته شود.
هدف این است که سرعت بالاتر، تأخیر کمتر و ظرفیت بیشتری در اختیار کاربران باشد. پیشبینیها میگوید ۵G میتواند سرعت ۲۰Gbps را در اختیار کاربر بگذارد و تنها یک میلیثانیه تأخیر داشته باشد که فوقالعاده است.
اینترنت ۵G در ایران
اینترنت ۵G در بسیاری از نقاط جهان بهصورت پایلوت در حال آزمایش است. تعداد گوشیها و ابزارهایی که میتوانند با ۵G کار کنند هم هنوز اندک است و شرکتهای مختلف در حال طراحی و عرضهی ابزارهای بیشتر هستند. در ایران نیز شرکت ایرانسل این طرح را کلید زده است و فعلاً بهصورت آزمایشی در سایتهای محدودی در حال اجراست. بر اساس گفتهها تا سال ۱۴۰۲ اینترنت ۵G کم کم در اختیار مردم قرار خواهد گرفت.
نظر شما