۷ بهمن ۱۳۹۹، ۱۶:۴۷

در کنگره بین المللی گل و گیاهان زینتی؛

آناناس ایرانی جایگزین محصول نارس وارداتی می شود

آناناس ایرانی جایگزین محصول نارس وارداتی می شود

رئیس پژوهشکده ملی گل و گیاهان زینتی از دستیابی محققان این پژوهشکده به دانش فنی کشت آناناس و آغاز تولید گلخانه ای این محصول از اوایل سال ۱۴۰۱ خبر داد.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از انجمن علمی گل و گیاهان زینتی ایران، سومین کنگره بین‌المللی و چهارمین کنگره ملی گل و گیاهان زینتی ایران توسط این انجمن و با همکاری پژوهشکده ملی گل و گیاهان زینتی و با پشتیبانی سازمان تحقیقات‌، آموزش و ترویج کشاورزی و مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، معاونت باغبانی وزارت جهاد کشاورزی، اتحادیه گل و گیاه ایران و شرکتهای پیشرو در صنعت گل و گیاهان زینتی در دانشگاه شهید چمران از هفتم تا نهم بهمن ماه به صورت برخط (آنلاین) در حال برگزاری است.

محمدرضا شفیعی رئیس پژوهشکده ملی گل و گیاهان زینتی در این مراسم حجم واردات آناناس به ایران را سالانه ۲۰ تا ۳۰ میلیون دلار عنوان کرد و گفت: این میوه به دلیل جلوگیری از خرابی محموله که از راه دور صادر می‌شود، به صورت نارس وارد کشور شده و مانند میوه موز هم قابلیت رسیدن به مرور زمان را ندارد.

وی گفت: با دستیابی محققان پژوهشکده ملی گل و گیاهان زینتی به دانش فنی کشت آناناس و آغاز تولید گلخانه‌ای این محصول از اوایل سال ۱۴۰۱، امید می‌رود که نمونه ایرانی این میوه لاکچری، جایگزین نمونه خارجی و نارس آن شود و با توجه به تولید در داخل، قیمت آن نیز کاهش پیدا کند.

شفیعی سطح زیر کشت تولید گل کشور مطابق با آمار سال ۹۸ را هشت هزار و ۱۹۴ هکتار (سه هزار و ۱۰۳ هکتار گلخانه و پنج هزار و ۹۰ هکتار فضای باز) عنوان کرد که در شرایط کنونی به ویژه با افزایش نرخ ارزهای خارجی پتانسیل صادراتی نزدیک به یک میلیارد دلار برای گل کشور متصور است و خاطرنشان کرد: مجموع سطح گلخانه‌های سبزی و صیفی و گل کشور به حدود ۱۵۰۰۰ هکتار رسیده که قرار است تا افق ۱۴۰۴ سطح گلخانه‌های کشور ۴۸ هزار و ۳۵۵ هکتار افزایش یابد.

وی افزود: با توجه به هزینه چهار تا ۱۰ میلیارد تومانی در هر هکتار گلخانه، شاهد افزایش سرمایه گذاری کلان ملی سالانه ۴۰ تا ۱۰۰ هزار میلیارد تومانی خواهیم بود و توجه به ایجاد مهارت و دانش فنی نوین، رسالتی سنگین برای مراکز علمی پژوهشی کشور است.

رشد ۵۳ درصدی توسعه گل و گیاهان زینتی در ۷ سال

ولی الله بنی عامری، رئیس سومین کنگره بین‌المللی و چهارمین کنگره ملی گل و گیاهان زینتی نیز در این مراسم اظهار داشت: روند رو به رشد توسعه گلخانه‌های کشور با رشد ۵۳ درصدی گل و گیاهان زینتی در هفت سال گذشته حاکی از اقبال عمومی به بخش گل و گیاهان زینتی است. هدف گذاری برنامه طرح توسعه گلخانه‌های کشور برای ایجاد حدود ۲۰ هزار هکتار گل و گیاهان زینتی تا پایان سال ۱۴۰۴ نیز مدنظر است که در این راستا، ایجاد و تکمیل زنجیره ارزش گل و گیاهان زینتی مبتنی بر تأمین نهاده‌ها، مدیریت تولید و عرضه گل و گیاه بسیار ضروری است. در این راستا راه‌اندازی مرکز باغبانی غرب آسیا با الگو برداری از مرکز جهانی باغبانی هلند (WHC) می‌تواند راهگشا باشد.

وی با تاکید بر ضرورت توجه به آموزش و تحقیق و توسعه با ایجاد مراکز خدمات رسان و مهارت آموزی برای تربیت نیروی کار ماهر با بهره گیری از تولیدکنندگان با تجربه و کارشناسان در قالب کانون‌های یادگیری واحدهای تولیدی گفت: ارتقا مشارکت بخش خصوصی از طریق واگذاری شرح وظایف بخش دولتی به بخش خصوصی بر پایه Agri ppp’s و خصوصی سازی پژوهش و تحقیقات با استفاده از ساز وکار مشارکت عمومی و خصوصی توسعه محقق می‌شود.

بنی عامری بر ضرورت آمادگی برای مواجهه با تهدیدهایی چون بروز پدیده مقاومت آفات به آفت کش‌ها در نتیجه مصرف بی رویه آفت کش‌ها درگلخانه ها، عدم عضویت در WHO و اعمال موانع تعرفه‌ای، عدم عضویت در upov (پروتکل جهانی حفظ ارقام جدید گیاهی)، تحریم‌های اقتصادی کشور، حذف یارانه‌های پنهان انرژی و سوخت و خطر واردات گل و گیاهان زینتی ارزان قیمت تاکید کرد.

مطالبه از جامعه علمی و پژوهشی گل و گیاهان زینتی کشور

غلامرضا تقوی، مدیرکل دفتر امور گلخانه‌ها، گیاهان زینتی و قارچ خوراکی نیز با بیان این که سالهای ۹۹ و ۹۸ به واسطه شیوع کرونا و مشکلات مختلف از قبیل تحریم‌ها روزهای بسیار سختی را برای صنعت گل و گیاهان زینتی ایران رقم زده است اظهار داشت: با وجود این که به رغم همه مشکلات از لحاظ میزان تولید گل، پتانسیل لازم برای صادرات وجود داشت ولی به دلیل شیوه کرونا و تحریم‌ها نتوانستیم از این ظرفیت استفاده کنیم.

وی خاطرنشان کرد: مطالبه ما از کنگره و جامعه علمی و پژوهشی گل و گیاهان زینتی کشور این است که در زمینه‌هایی مثل زنجیره‌های اقتصادی این صنعت، تأمین نهاده‌ها نظیر بذر و اندام‌های تکثیری و نهاده‌های بستری که به شدت وابسته به واردات هستیم کار کنند. توجه به ژرم پلاسم بومی و افزایش تنوع گونه‌های گل و گیاه از دیگر انتظارات ما است.

تقوی با اشاره به حمایت‌های صورت گرفته از فعالان صنعت گل و گیاه در شرایط کرونا مثل قرار دادن آن در زمره ۱۴ گروه آسیب دیده و در ادامه اعلام این صنعت به عنوان یکی از مشاغل گروه اول که باید در شرایط کرونا فعال بمانند گفت: بالا بردن سرانه مصرف گل و مبارزه با قاچاق از جمله چالش‌های پیش روی صنعت گل و گیاه است که امیدواریم در کنگره به چنین مسائلی هم توجه شود.

لزوم برنامه‌ریزی علمی برای بهره‌گیری از ظرفیت‌های کشور در حوزه گیاهان زینتی

پژمان آزادی، دبیر علمی سومین کنگره بین المللی و چهارمین کنگره ملی گل و گیاهان زینتی نیز در این مراسم گفت: با توجه به ظرفیت بالای گل و گیاهان زینتی در ارزآوری و اشتغال‌زایی، برنامه‌ریزی علمی در جهت بهره‌گیری از ظرفیت‌های کشور در این خصوص بسیار حائز اهمیت است. در همین راستا در این کنگره پنل تخصصی بخش خصوصی برگزار می‌شود که در آن راهکارهای برون رفت از چالش‌های پیش روی تولید و صادرات گل و گیاهان زینتی، با مدیریت بخش خصوصی مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

وی تصریح کرد: این کنگره با محوریت سازه و اتوماسیون گلخانه، بهنژادی و به‌باغی، ریزازدیادی و بیوتکنولوژی، تغدیه و کشت هیدروپونیک، طراحی و توسعه فضای سبز، فیزیولوژی پس از برداشت، آفات و بیماری‌ها، گیاهان بومی کم نهاده، مدیریت بهینه مصرف آب و سایر موضوعات حوزه گل و گیاهان زینتی برنامه‌ریزی شده است. با استقبال خوب محققان کشور بالغ بر ۱۴۰ مقاله به دبیرخانه کنگره واصل شده که پس از داوری، تعداد ۳۲ مقاله بصورت سخنرانی و تعداد ۱۰۸ مقاله به عنوان پوستر پذیرفته شدند. در این کنگره تعداد ۹ سخنران خارجی که شامل مسئول بخش کشاورزی سفارت هلند، رؤسای انجمن‌های بین المللی در حوزه تولید گل و گیاهان زینتی نیز حضور دارند.

کد خبر 5131527

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha