به گزارش خبرگزاری مهر، رویترز به نقل از سه منبع آگاه، مدعی شد که دولت جو بایدن رئیس جمهور جدید آمریکا، درحال بررسی گسترهای از ایدهها درباره چگونگی احیای برجام است حال آنکه یکی از گزینههای موجود شامل برداشتن گامهای کوچک از سوی هر دو طرف میشود که اگرچه با پایبندی کامل به توافق فاصله دارد؛ اما به خرید زمان منجر خواهد شد.
به ادعای رویترز، این رویکرد محتاطانه میتواند روند وخامت رابطه آمریکا-ایران را که در دوره ریاست جمهوری ترامپ شدت بیشتری به خود گرفت؛ آهسته کند.
با توسل به این گزینه، واشنگتن به دنبال آن است تا به ازای برخورداری از مزایای اقتصادی که به اندازه رفع تحریمها ارزشمند نیست؛ ایران به مسیر اجرای تعهدات هستهای بازگردد.
به ادعای منابع آگاه، بایدن هنوز درباره سیاست (برجامی) خود تصمیم نگرفته حال آنکه موضع اعلامی اش این است که قبل از آمریکا، ایران قدم اول را برای بازگشت کامل به تعهدات هستهای بردارد.
اما یکی از منابع طرف صحبت با رویترز مدعی شد: آمریکاییها با جدیت به این موضوع فکر میکنند و ایدههای مد نظرشان شامل بازگشت مستقیم به توافق هستهای ۲۰۱۵ از راه «تعهد کم» در ازای «تعهد کم» به عنوان گامی موقت است.
یک منبع دیگر مدعی شد: چنانچه دولت بایدن به این نتیجه برسد که مذاکره برای بازگشت کامل به برجام زمان بر خواهد بود، رویکرد معتدلتری را در پیش خواهد گرفت به این ترتیب که به ازای توافق ایران برای توقف یا عقب نشینی از برخی اقداماتش، برخی تحریمها علیه این کشور لغو میشود.
این ادعاها در حالی مطرح میشود که ایران پیشتر گفته بود که یک بار برای همیشه درباره برجام مذاکره کرده و این آمریکا است که به طور یک جانبه از توافق هستهای خارج شده است و مسئولیت بازگشت نیز بر عهده دولت جدید واشنگتن است.
در عین حال، کاخ سفید که ظاهراً هیچ رویکرد مشخصی در قبال ایران ندارد؛ با پیشنهاد تهران برای میانجیگری اتحادیه اروپا در راستای هماهنگ کردن گامهای لازم در مسیر بازگشت به برجام، مخالفت کرده است.
همزمان، آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی، طی سخنانی تصریح کردند که اگر میخواهند ایران به تعهدات برجامی خود برگردد، آمریکا باید تحریمها را به صورت کامل و در عمل لغو کند.
نظر شما