با اشاره به وخامت اوضاع؛

حسان دیاب زنگ خطر را به صدا درآورد/ لبنان حال و روز خوشی ندارد

حسان دیاب زنگ خطر را به صدا درآورد/ لبنان حال و روز خوشی ندارد

نخست وزیر پیشبرد امور لبنان ضمن هشدار درباره وخامت اوضاع مالی، اجتماعی و سیاسی این کشور، خواستار تشکیل سریع دولت برای مقابله با بحرانی که لبنان را به سوی پرتگاه سوق می دهد، شد.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از الجزیره، حسان دیاب نخست وزیر پیشبرد امور لبنان به موضع گیری درباره شرایط دشوار این کشور پرداخت.

وی افزود: راهکاری برای بحران لبنان بدون مذاکره با صندوق بین المللی پول وجود ندارد.لبنانی ها بیش از این تحمل فشار را ندارند. بدون دولت جدید اصلاحاتی در کار نخواهد بود.

نخست وزیر پیشبرد امور لبنان بیان کرد: لبنان به مرحله انفجار پس از فروپاشی رسیده است و ترس از این وجود دارد که نتوان از آن در برابر خطرات حمایت کرد.

وی گفت: لبنانی ها از بحران اجتماعی خطرناک رنج می برند که اگر دولت جدید تشکیل نشود، به مرز خطرناکی خواهد رسیدلبنانی ها از بحران اجتماعی خطرناک رنج می برند که اگر دولت جدید تشکیل نشود، به مرز خطرناکی خواهد رسید.

دیاب افزود: شرایط اجتماعی بحرانی تر می شود و شرایط سیاسی پیچیده تر و یک دولت عادی توان مقابله با آنرا بدون توافق سیاسی ندارد چه رسد به دولت پیشبرد امور. ما هر آنچه از دستمان می آمد در قالب دولت پیشبرد امور طبق قانون اساسی انجام دادیم و باید دولت جدید تشکیل شود تا روند اصلاحاتی که دولت ما شروع کرده است را تکمیل کند.

وی اعلام کرد: برخی خواستار این هستند که دولت پیشبرد امور به شکل عادی فعالیت کند و برخی دیگر خواهان این هستند که فقط در راستای پیشبرد امور حرکت کند. دولت به پیش بردن امور پایبند خواهد بود.

نخست وزیر پیشبرد امور لبنان تاکید کرد: هیچ راهکاری جز تشکیل دولت جدید نیست. هیچ راه حلی برای بحران اجتماعی به جز حل بحران مالی وجود ندارد. راه حلی برای بحران مالی بدون از سرگیری مذاکرات با صندوق بین المللی پول وجود ندارد. هیج مذاکره ای با صندوق بین المللی پول بدون اصلاحات نیست و هیچ اصلاحاتی بدون دولت جدید میسر نمی شود.

وی مجددا ضمن بی ثمر دانستن کشمکش بر سر تشکیل کابینه، هشدار داد: لبنان در خطر است و تنها راه تشکیل دولت جدید است.

روز پنجشنبه ۲۲ اکتبر ۲۰۲۰، میشل عون، رئیس جمهور لبنان، پس از دیدار و رایزنی با جریان‌های مختلف مجلس، سعد حریری را مأمور تشکیل کابینه جدید لبنان کرد. با این تصمیم، وظیفه بسیار دشواری به حریری محول شده است. این سیاستمدار ۵۰ ساله که از سال ۲۰۱۶ رئیس دولت لبنان بود، در ژانویه ۲۰۲۰ زیر فشار افکار عمومی و اعتراضات سراسری علیه فساد و ناکارآمدی، از مقام خود کناره گرفت.

«حسان دیاب»، جانشین حریری، ماه اوت همین سال و پس از انفجار بندر بیروت، استعفا کرد. سپس «مصطفی ادیب»، سفیر سابق لبنان در آلمان مأمور تشکیل کابینه شد؛ اما او نیز چند هفته بعد به دلیل اختلافات و رقابت‌های درون جناحی، از وظیفه تشکیل دولت عذرخواست.

از آن زمان تاکنون توفیقی درباره تشکیل دولت جدید لبنان حاصل نشده است و اختلاف نظر میان میشل عون رئیس جمهور و سعد حریری نخست وزیر مأمور تشکیل کابینه لبنان وجود داردتاکنون توفیقی درباره تشکیل دولت جدید لبنان حاصل نشده است و اختلاف نظر میان میشل عون رئیس جمهور و سعد حریری نخست وزیر مأمور تشکیل کابینه لبنان وجود دارد. تلاش‌های موازی از سوی اسقف مارونی های لبنان «بشاره الراعی» برای از سرگیری جلسات میان میشل عون و حریری انجام گرفته؛ اما تاکنون نتایج مثبتی به دنبال نداشته است. هدف از این رایزنی‌ها؛ خنثی کردن تلاش‌ها برای کشاندن لبنان به سمت فروپاشی و ممانعت از شعله ور کردن اختلافات فرقه‌ای، مذهبی و هرج و مرج سیاسی است.

اینکه چرا تحول مثتبی در زمینه تشکیل کابینه جدید لبنان رخ نمی‌دهد و دولت جدید متولد نمی‌شود باید گفت که شرایط کنونی لبنان بسیار متشنج است. دو عامل این را تقویت می‌کند: نخست: تشکیل کابینه به مرحله بن بست رسیده است؛ زیرا عون و حریری بر همان مسیری که از زمان انتصاب حریری برای تشکیل کابینه معین کرده اند اصرار دارند و هردو از امتیاز دادن و یا عقب نشینی از مطالب خود امتناع می‌کنند.

دوم: برخی از افراد با نفوذ خواهان گام‌ها و اقدامات شتابزده هستند، با این فرض که این اقدامات عامل فشاری بر نخست وزیر مأمور تشکیل کابینه ایجاد می‌کند و باعث می‌شود وی از تشکیل کابینه انصراف دهد و راه را برای یک شخصیت سنی دیگر به جای حریری باز کند که تفاهم میان آن دو برای تشکیل حکومت با توجه به معیارهایی که تعیین می‌کنند راحت تر باشد؛ اما حریری به هیچ وجه حاضر به انصراف دادن نیست.

آنچه می‌توان گفت این است که پیشرفتی در پرونده تشکیل کابینه حاصل نشده است. سعد حریری نخست وزیر مأمور تشکیل کابینه لبنان بر موضع خود درباره نحوه تشکیل کابینه و سازوکارهای آن اصرار دارد و در مقابل موضع میشل عون رئیس جمهور لبنان و جریان ملی آزاد لبنان متفاوت از نخست وزیر مأمور تشکیل کابینه است.

درباره تعداد اعضای کابینه و سازوکار تشکیل آن اختلاف نظر میان طرفین وجود دارد و کار به تنش لفظی میان طرفین هم کشیده شده است و تلاش‌های بشاره الراعی رهبر مسیحیان مارونی لبنان هم نتیجه‌ای به دنبال نداشته است. تلاش‌هایی از سوی حزب الله و عباس ابراهیم و برخی گروههای سیاسی لبنانی و حتی فرانسوی‌ها انجام شده است؛ اما تاکنون نشانه‌های مثتبی از تشکیل کابینه وجود ندارد. هر چند ممکن است برخی عوامل خارجی دخیل باشد اما مشکل لبنان اساساً داخلی است و اوضاع امنیتی بحرانی و بحران‌های اقتصادی و سیاسی، اجازه انتظار طولانی‌تر را نمی‌دهد.

آینده ارتباط میشل عون رئیس جمهور لبنان و سعد حریری نخست وزیر مکلف به تشکیل کابینه جدید در هاله‌ای از ابهام قرار دارد و به نظر می‌رسد افق آینده لبنان با توجه به شرایط موجود همچنان نامعلوم باشد.

کد خبر 5163314

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha