۲۵ اسفند ۱۳۹۹، ۷:۵۹

پیگیری «غصه بزرگ»؛

شیرازی‌ها در تنگنای مالی خرید شب عید/ موانع تولید باعث گرانی شد

شیرازی‌ها در تنگنای مالی خرید شب عید/ موانع تولید باعث گرانی شد

شیراز - گرانی کالاهای اساسی دغدغه و غصه بزرگ شب عید مردم شیراز است، چالشی که برخی کارشناسان معتقدند که محصول عدم توجه به رفع موانع تولید است.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها - هادی فتحی: با نزدیک شدن به ایام نوروز بازار شیراز بازهم دچار دگرگونی‌های مختلف از لحاظ کمبود کالا و گرانی اجناس شده که این موضوع باعث بروز مشکلات فراوانی برای خانواده‌ها شده است.

در حال حاضر به گفته مسئولان تیم‌های بازرسی اصناف بر روند قیمت گذاری کالا نظارت دارند اما آنچه در بازار و در واقعیت به چشم می‌آید به گونه‌ای است که حتی تیم‌های نظارتی نیز نمی‌توانند به طور همزمان بر وضعیت قیمت گذاری مغازه‌ها بر روی پوشاک و اقلام خوراکی نظارت داشته باشند و هر روز شاهد یک نوع کمبود و یا افزایش نرخ در بازار شیراز هستیم.

در این میان حتی تولیدات داخلی نیز با افزایش قیمت چشمگیر مواجه شده و حتی در برخی از کالاها مانند پوشاک و کفش نرخ تولیدات داخلی از وارداتی قاچاق هم در مغازه‌ها گران‌تر است.

موانع تولید باعث گرانی در بازار شد

اما جعفر قادری نماینده شیراز در مجلس شورای اسلامی و استاد اقتصاد در گفت و گو با خبرنگار مهر، با اشاره به اینکه از جمله راه‌های برون رفت از وضعیت کنونی اقتصاد توجه به تولیدات داخلی و رفع موانع تولید است، گفت: دولت تا به امروز فقط در حد حرف زدن رفتار کرده در حالی که باید موانع تولید از جمله مشکلات بانکی برای تولیدکنندگان برداشته شود.

وی ادامه داد: ما باید با مدیریت نقدینگی فعلی به‌سمت تولید برویم و کمک کنیم که اضطراب و التهاب حاکم در بازار به‌سمت ثبات آرامش پیش برود و از طرفی باید به فکر صادرات غیر نفتی باشیم.

این کارشناس مسائل اقتصادی با بیان اینکه مردم گرفتار دعواهای سیاسی شدند، گفت: امروز مردم با مشکلات معیشتی درگیر هستند و از طرفی وضعیت بازار نیز به گونه‌ای است که رضایت مردم را به همراه ندارد.

قادری تاکید کرد: عدم هماهنگی تیم اقتصادی دولت باعث بروز گرانی در بازار شده است در حالی که جهاد کشاورزی و صمت باید بیش از این هماهنگ باشند زیرا بسیاری از مواد مورد نیاز زندگی مردم مانند گوشت و میوه در میان این دو وزارتخانه مباحث مشترکی دارند.

نماینده شیراز در مجلس شورای اسلامی یادآور شد: اگر ارز برگشتی از صادرات به خوبی مدیریت شده بود امروز مشکلات بسیار کمتری در بازار داخلی داشتیم و به طور حتم قیمت اجناس مورد نیاز مردم نیز تا این اندازه افزایش نداشت.

گرانی با گران فروشی متفاوت است

اما عبدالله رزاق منش نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه گرانی با گران فروشی تفاوت دارد گفت: پدیده گرانی مربوط به سالهای اخیر نیست و از دهه ۵۰ تا کنون با گرانی روبرو هستیم.

وی با اشاره به اینکه در حال حاضر افزایش قیمت جدیدی در مواد غذایی نداریم، تصریح کرد: اصلی ترین محصول در شب عید، رسته خشکبار است که در راستای یکسان سازی نرخ شاهد کاهش ۱۰ تا ۱۵ درصدی قیمت‌ها نسبت به عرضه شب یلدا هستیم.

رئیس اتحادیه فروشندگان مواد غذایی شیراز افزود: گرانی در کالاهای مختلف زنجیره‌ای است و هر عامل بر دیگری تأثیر می‌گذارد.

رزاق منش با بیان اینکه مقوله گرانی بسیار مفصل است افزود: این بیماری کهنه تنها به مدد راهکارهای تخصصی و با همدلی و همکاری همه جامعه قابل حل است، اینکه دستگاه‌های نظارتی به جای دخالت به نظارت مستمر بپردازند و فضای رقابت و تولیدات با کیفیت برای تولید کننده داخلی فراهم شود تا بخشی از این مشکلات حل شود.

رئیس اتحادیه فروشندگان مواد غذایی افزود: قیمت گذاری کالا مشکلی را حل نمی‌کند، باید شرایطی فراهم شود که تولید کننده حمایت شود و کالای با کیفیت تولید کند تا خود مردم با حق انتخاب از بازار اقتصادی حمایت کنند.

توسعه بخش خصوصی و کوچک کردن دولت؛ راهکار برون رفت از رکود بازار

در این رهگذر محسن اسلامی استاد اقتصاد دانشگاه شیراز نیز در گفت و گو با خبرنگار مهر، بیان کرد: از جمله راهکارهایی که در راستای برون رفت از رکود بازار می‌توان مورد استفاده قرار داد تقویت بخش خصوصی با اختصاص تسهیلات حمایتی توسط دولت است.

وی افزود: در کنار ارائه تسهیلات به بنگاه‌های بخش خصوصی می‌توان با کوچک کردن دولت و افزایش سهم بازاری بخش خصوصی در حوزه تولید شاهد خواهیم بود که بخش خصوصی تقویت شده و سرمایه‌گذاری در این بخش افزایش خواهد یافت.

اسلامی معتقد است: مهمترین راهکار در راستای حمایت از بخش خصوصی سوق دادن سرمایه گذاری ها به این بخش است تأمین سرمایه در گردش بخش خصوصی می‌تواند زمینه ساز افزایش اشتغال در بنگاه‌های کوچک و متوسط شده و سرعت گردش پول در چرخه اقتصاد افزایش می‌یابد.

این فعال اقتصادی عنوان کرد: هر چه سهم بنگاه‌های اقتصادی وابسته به دولت در تولید بیشتر باشد زمینه ساز خروج بخش خصوصی از فعالیت‌های اقتصادی خواهد شد از این رو نباید انتظار داشت که اگر بخش دولت بخش بزرگی باشد بخش خصوصی بتوانند با امکانات دولتی رقابت کند.

او افزود: با توجه به سهم اندک منابع در بخش خصوصی بایستی این موضوع را مدنظر قرار داد که هرچه دولت بزرگ‌تر باشد تولید در بخش خصوصی کاهش خواهد می‌یابد با کاهش فعالیت بخش خصوصی سرعت گردش پول در بازار نیز کاهش یافته و رکود در بازار ایجاد می‌شود.

اسلامی ادامه داد: افزایش قیمت‌ها نیز نقش مهمی در رکود بازار دارد و با توجه به نقش نظارتی دولت در بازار انتظار می‌رود در راستای ایجاد تحول در روند بازار دولت نظارت و کنترل قیمت‌ها را در صدر اولویت‌های خود قرار دهد.

اما شاید تمامی این راهکارها به وضعیت بازار شب عید امسال نرسد ولی به طور حتم می‌توان با ارائه راهکارهای قابل اجرا و حضور دولتی که بتواند به مسائل با دید کارشناسی نگاه کند در سال آینده سفره معیشت مردم بدتر از امسال نباشد.

کد خبر 5168748

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha