خبرگزاری مهر، گروه استانها: امروزه گرانی و مشکلات اقتصادی مسئله جدیدی نیست بلکه مردم در اقصی نقاط کشور از یک سال گذشته گرفتار موج گرانی شده و روزهای پر دغدغهای را سپری میکنند.
در کنار ضربه کرونا به اقتصاد خانوارها، گرانی در بسیاری از کالاهای اساسی که باید در سبد مصرف خانواده باشد، رنج جامعه به ویژه سرپرست خانوارها را دوچندان کرده است.
چه نیکو گفتهاند رهبر عظیم الشان انقلاب که گرانیها و مشکلات معیشتی در آستانه عید «غُصه بزرگی» ایجاد کرده است.
این روزها کمبود برخی کالاها از یک سو و گرانی اجناس از سویی دیگر تعادل بازار را بر هم زده و پای معیشت خانوادهها را هم لنگ کرده است.
بازار این روزهای خراسان جنوبی نیز همانند دیگر نقاط کشور از بسیاری از نا بسامانیها رنج میبرد. گرانی در کالاهایی مانند برنج، پوشاک، کفش و حتی میوه بیداد میکند و دست شهروندان را از خریدن به این اقلام مورد نیاز کوتاه کرده است.
بازاریان علت این آشفته بازار را گرانی مواد اولیه، هزینههای جانبی اعم از حمل و عدم حمایت مسئولان از تولید کنندگان و اصناف و به خصوص دلال بازی میدانند و کارشناسان هم عدم نظارت مؤثر را مقصر ماجرا میدانند.
تورم ناباورانه در بازار پوشاک
یکی از شهروندان با گلایه از گرانیهای پیش رو در گفتگو با مهر بیان کرد: تمام کالاها اعم از میوه، روغن، برنج، گوشت و غیره گران است.
رضا موسوی با بیان اینکه رشد قیمت در پوشاک غیر قابل باور است، اظهار کرد: در حال حاضر یک پیراهن مردانه زیر ۹۰ هزار تومان پیدا نمیشود.
وی با گلایه از رشد نرخ پوشاک بچگانه بیان کرد: همچنین یک جفت کفش حتی بچگانه زیر ۱۰۰ هزار تومان یافت نمیشود.
موسوی با بیان اینکه مردم از شرایط فعلی بازار به شدت رنج میبرند، گفت: این روزها توان خرید مردم بسیار کم شده و شایسته نیست که اجناس روز به روز افزایش قیمت داشته باشد.
وی خواستار تشدید نظارتها شد و گفت: مسئولان باید چارهای جدی بیاندیشند در غیر این صورت بسیاری از خانوادهها دچار سو تغذیه میشوند.
گرانی کالاها کنترل شود
یکی دیگر از شهروندان در گفت و گو با مهر با گلایه از وضعیت بازار بیان کرد: متأسفانه بسیاری از کالاهای تولید داخلی نیز تورم بالایی داشته است.
مهدی دلاکه به بیان اینکه از مسئولان خواستاریم در راستای کنترل گرانیها چاره اندیشی کنند، گفت: حمایت از تولید کنندگان و نظارتهای جدی میتواند روند فعلی بازار را متعادل کند.
وی با بیان اینکه عید سال جاری برای بسیاری از خانوادهها دغدغه ایجاد کرده است، گفت: نمیتوان از خرید کالاهایی مانند میوه، برنج و گوشت صرف نظر کرد چراکه از جمله ضروریات زندگی به شمار میروند.
دلاکه با بیان اینکه کشت برخی از میوهها مانند خیار را میتوان به راحتی در گلخانههای استانی توسعه داد، گفت: همچنین نیاز است تولید کنندگان برای تأمین هزینههای جانبی حمایت شوند.
وی اظهار کرد: در برخی اقلام مانند سیب و پرتقال کمبودی وجود ندارد اما قیمتها به گونهای بوده که از دسترس مردم خارج میشود.
دلاکه خواستار تزریق اجناس تنظیم بازار شد و ادامه داد: هرچند اجناس تنظیم بازار هم تفاوتی با اقلام کنونی ندارد اما باز هم میتواند مرهمی برای برخی از دردها باشد.
کارخانهها حمایت شوند
رئیس اتحادیه خواروبار فروشی بیرجند در گفتگو با مهر با انتقاد از کمبود کالاهایی مانند روغن گفت: در حال حاضر روغن مایع معمولی اصلاً یافت نمیشود و روغن جامد را هم تنها باید در فیلم و عکسهای تلویزیون مشاهده کرد.
محمد رضا شریف با اشاره به در پیش رو بودن ایام عید بیان کرد: متأسفانه در ایام پایانی سال بسیاری از کالاهای اساسی رشد قیمت داشته و شهروندان را گلایه مند کرده است.
وی بیان کرد: یک کیسه برنج در مدت مشابه سال گذشته ۹۰ هزار تومان بوده که امسال به ۲۷۰ هزار تومان رسیده است.
رئیس اتحادیه خوار و بار فروشی بیرجند با اشاره به علت این آشفته بازار، بیان کرد: مسئولان در حمایت از کارخانهها و بازاریان ضعیف عمل کردهاند.
وی ادامه داد: اگر مشکل کارخانهها رفع شود این گرانیها و کمبودها هم برطرف میشود که این امر نیازمند توجه سازمان صنعت، معدن و تجارت استان است.
هزینههای جانبی علت افزایش نرخ میوه
رئیس اتحادیه میوه و تره بار بیرجند هم در گفتگو با مهر با اشاره به وضعیت قیمت میوه بیان کرد: قیمت میوه نسبت به سال گذشته از افزایش زیادی برخوردار بوده اما طی هفتههای اخیر رشدی نداشته است.
محمد حیدری با اشاره به میوه تنظیم بازار گفت: اگرچه این میوههای تنظیم بازار نسبت به میوههای کنونی عرضه شده در بازار اندکی کاهش قیمت دارد اما نسبت به سال گذشته گران شده است.
وی افزایش هزینههای جانبی را علت رشد قیمت میوه دانست و گفت: یک کامیون سیب درختی از ارومیه با نرخ ۲۰ میلیون تومان حمل میشود که این امر بر قیمت تمام شده محصول تأثیر بسزایی دارد.
حیدری در پاسخ به سوالی مبنی بر علت افزایش قیمت میوههایی مانند خیار که در داخل استان تولید میشود، گفت: هزینههای جانبی مانند سم، کود و دستمزد کارگر گران هم بالا رفته است.
گلایه از عملکرد مالیات
رئیس اتحادیه میوه و تره بار بیرجند ادامه داد: هر کیلو پلاستیک سال گذشته ۱۸ هزار تومان بوده که امسال به ۳۲ هزار تومان افزایش یافته و این باعث رشد قیمت محصولات گلخانهای شده است.
حیدری با بیان اینکه حقوق یک کارگر از دو میلیون تومان به چهار میلیون تومان افزایش یافته است، افزود: همچنین سهم بیمه از ۵۳۰ هزار تومان به ۸۰۰ هزار تومان افزایش داشته است.
وی با بیان اینکه کرونا اصناف و بازاریان را به مرز ورشکستگی کشانده اما سازمان دارایی و مالیات همچنان فعال هستند، گفت: مالیات یکی از مشکلات پیش روی تولید کنندگان و بازاریان بوده که خواستار رسیدگی به این امر هستیم.
حیدری خواستار حمایت از تولیدکنندگان شد و گفت: در حال حاضر چوب ندانم کاری برخی مسئولان را مردم میخورند که باید مورد توجه قرار گیرد.
حکایت تورم ناگهانی در بازار پوشاک
رئیس اتحادیه پوشاک هم در گفت و گو با مهر با اشاره به نرخ بالای پوشاک بیان کرد: با توجه به اینکه سال گذشته واحدهای صنفی پوشاک به دلیل کرونا تعطیل شد، مقداری از اجناس در انبارها مانده بود.
سید علی اسماعیل زاده با بیان اینکه واحدهای صنفی در هشت ماه اخیر به دلیل نبود متقاضی خرید نداشتهاند، اظهار کرد: با توجه به استقبال شب عید، واحدهای صنفی برای خرید اجناس جدید اقدام کرده و با تورم روبه رو شدند.
وی با بیان اینکه قیمت جدید پوشاک نسبت به سال گذشته ۵۰ تا ۶۰ درصد افزایش یافته است، گفت: این تورم در طول سال وجود داشته اما به دلیل نبود مشتری، به صورت ناگهانی احساس شد.
اسماعیل زاده با بیان اینکه قیمت یک پیراهن ۸۵ هزار تومانی به ۱۲۰ هزار تومان افزایش یافته است، افزود: افزایش پارچه و مواد اولیه و رشد اجرت خیاطیها باعث افزایش قیمت پوشاک شده است.
وی ادامه داد: قیمت کالاهایی مانند خوار و بار و مواد غذایی لحظه به لحظه افزایش یافته و کمتر به چشم میآید اما رشد قیمت پوشاک به دلیل تعطیل بودن واحدهای صنفی محسوس بوده است.
تولید افزایش یابد
رئیس اتحادیه پوشاک بیرجند با اشاره به راهکارهای پیش رو اظهار کرد: در سال جاری تولید هم به دلیل تورم کاهش داشته که باید افزایش یابد.
وی با بیان اینکه تسهیلات پرداختی به واحدهای آسیب دیده از کرونا درصد بالایی داشت و چاره ساز نبود، گفت: برخی از این تسهیلات اخذ شده، معوق مانده و باعث کاهش تولید شده است.
اسماعیل زاده با بیان اینکه برخی واحدها نیازمند حمایت جدی هستند، افزود: طی سال گذشته حدود ۱۰ واحد تعطیل شدند این در حالی است که امسال روزانه سه تعطیلی واحد صنفی داریم.
وی با بیان اینکه مردم به دلیل تورم قدرت خرید ندارند، اظهار کرد: هزینهها افزایش و درآمدها کاهش یافته بنابراین قدرت خرید پایین آمده و واحدهای صنفی یا در آستانه ورشکستگی قرار گرفتهاند و یا تعطیل کردهاند.
وی بیان کرد: واحدهای تولیدی و فروشندههای پوشاک نیازمند سرمایه در گردشی هستند که بتوانند حداقل در طول پنج ماه هزینهها را جبران کنند.
اسماعیل زاده با بیان اینکه حمایتهای مسئولان تاکنون تنها در حد صحبت بوده است، اظهار کرد: حتی تاکنون مسئولی تماس نگرفته که در جریان مشکلات واحدهای صنفی قرار گیرد.
رئیس اتحادیه پوشاک بیرجند بیان کرد: مسئولان در ردههای بالا باید مشکلات واحدهای صنفی را اساسی رفع کنند این در حالی است که تاکنون گامی برداشته نشده است.
وی با بیان اینکه مزون های عروس بعد از گذشت یک سال هنوز شامل تسهیلات کرونا نشدهاند، افزود: وقتی یک سازمان دولتی متولی رسیدگی به امور واحدهای صنفی میشود باید در مسئولیتش به خوبی عمل کند اما متأسفانه اصناف به دلیل نبود حمایتها مستاصل شدهاند.
پای احتکار در میان است
رئیس انجمن حمایت از حقوق مصرف کنندگان بیرجند در گفت و گو با مهر با اشاره به گرانی اقلام موجود در بازار بیان کرد: از یک سال گذشته ما شاهد برخی افزایشها هستیم.
علیرضا یادگاری با بیان بیان اینکه گرانی افسار گریخته برخی اقلام مربوط به تولید داخل نیست، اظهار کرد: وجود برخی واسطهها در افزایش قیمتها مؤثر است.
وی با اشاره به نرخ فعلی پوشاک بیان کرد: پوشاک نسبت به سال گذشته دو برابر افزایش قیمت داشته است.
یادگاری ادامه داد: افزایش قیمت پارچه، مواد اولیه و افزایش کرایههای حمل باعث افزایش قیمت تمام شده پوشاک شده است.
وی با اشاره به افزایش قیمت میوه در بازار بیان کرد: میوههایی مانند موز به کیلویی ۵۰ هزار تومان رسیده که نیازمند چاره اندیشی اساسی است.
رئیس انجمن حمایت از حقوق مصرف کنندگان بیرجند با بیان اینکه برخی کالاها مانند قند، شکر و روغن علی رغم اینکه تولید داخل بوده گران است، گفت: برخی از افراد کالاها را در انبارها احتکار کرده و باعث کمبود آن در بازار میشوند.
نظارتها در مرکز درست شود
یادگاری ادامه داد: اگرچه نظارتهایی از سوی مسئولان انجام میشود اما تعداد بازرسان به اندازهای نیست که بتوانند انبارهای خارج از شهر را هم نظارت کنند.
وی خواستار همکاری مردم شد و گفت: متأسفانه برخی از شهروندان هم با وجود مشاهده تخلف مانند گرانفروشی و احتکار مراتب را اطلاع نمیدهند.
یادگاری با اشاره به راهکارهای پیش رو برای بهبود شرایط فعلی بازار بیان کرد: گرانیها باید در مرکز درست شود و مورد نظارت قرار گیرد.
وی بیان اینکه جزئیات گرانیها را میتوان در داخل استان کنترل کرد، گفت: وقتی یک متر پارچه کرپ از سال گذشته تاکنون از ۵۰ هزار تومان به ۱۵۰ هزار تومان افزایش یابد نمیتوان رشد قیمت در استان را کنترل کرد.
یادگاری با اشاره به افزایش قیمت گوشت مانند مرغ بیان کرد: وقتی مواد اولیه مانند دان گران شود نرخ جوجه ریزی و در نهایت مرغ هم افزایش مییابد.
بدیهی است در چنین شرایطی که وضعیت پیش رو رهبر فرزانه انقلاب را هم بیش از همه آزرده خاطر ساخته، نباید به دنبال مقصر باشیم بلکه میطلبد با همتی همه جانبه و رفع نواقص پیش رو، راهکاریی مؤثر را دنبال کنیم.
نظر شما