۹ فروردین ۱۴۰۰، ۱۶:۳۲

یادداشت مهر؛

بازگشت تنش به شبه جزیره کره

بازگشت تنش به شبه جزیره کره

در هفته های اخیر شاهد اوج گیری تنش ها در شبه جزیره کره بوده ایم و در این میان کارشناسان می گویند: آمریکا در حال حاضر بر برنامه هایی مانند گفتگو با کره شمالی و تشدیدتحریم های آن متمرکز است.

خبرگزاری مهر، گروه بین الملل - فرهاد همتی: تنش میان آمریکا و کره شمالی از دو هفته پیش به تدریج شدت گرفته است. برگزاری رزمایش بین آمریکا و کره جنوبی و سفر همزمان وزاری خارجه و وزرای دفاع آمریکا به شرق آسیا و تلاش بر تقویت اتحاد میان آمریکا و دو ژاپن وکره جنوبی و همچنین استرداد یک تبعه کره شمالی توسط مالزی به آمریکا در جمعه گذشته به اتهام نقض تحریم‌های بین المللی و پولشویی از عواملی بوده‌اند که به افزایش این تنش دامن زده است.

به موازات این تحولات کره شمالی چند آزمایش موشکی که مهمترین آن، آزمایش موشک هدایت شونده تاکتیکی بود، ازمایش کرد. کره شمالی هدف از این آزمایش‌ها را دفاع از خود در برابر تهدیدات و رزمایش‌های کره جنوبی و آمریکا عنوان کرده است. هدف کره شمالی از سرگیری آزمایش‌های موشکی جدید چیست؟ ماجرا جویی های آمریکا در شرق اسیا چقدر در از سرگیری ازمایش های موشکی پیونگ یانگ مؤثر بوده است؟ درباره علل تنش اخیر در شبه جزیره کره و چشم اندازه انداز اینده این منطقه می‌توان به چند نکته اشاره کرد:

اولین نکته اینکه، کره شمالی روز جمعه اعلام کرد که یک موشک هدایت شونده جدید آزمایش کرده که با موفقیت و با دقت پرتاب بالا به هدف خود در سواحل شرقی این کشور برخورد کرده است. این در واقع نخستین آزمایش موشکی کره شمالی از زمان به قدرت رسیدن جو بایدن در آمریکا به شمار می‌رود.

نکته دوم، کره شمالی هدف از آزمایش‌ها اخیر را دفاع از خود در برابر تهدیدات و رزمایش‌های کره جنوبی و آمریکا عنوان کرده است. این آزمایش موشکی چند روز پس از رزمایش مشترک آمریکا و کره جنوبی انجام شده است. در این میات «کیم یو جونگ» خواهر رهبر کره شمالی که در امور مربوط به آمریکا وکره جنوبی عملاً سخنگوی برادر خود کیم جونگ اون محسوب می‌شود هفته گذشته آمریکا را متهم کرد که با انجام مانور نظامی مشترک با کره جنوبی قصد دارد شبه جزیره کره را به آشوب بکشد. خواهر رهبر کره شمالی همچنین گفت اگر بایدن قصد دارد ۴ سال ریاست جمهوری خود را با آرامش سپری کند می‌بایست از آشفته کردن شبه جزیره اجتناب نماید.

نکته بعدی اینکه، بایدن رئیس جمهور آمریکا در واکنش به آزمایش موشکی کره شمالی، پیونگ‌یانگ را به نقض قطعنامه شورای امنیت متهم کرده و هشدار داده در صورتی که کره شمالی به پرتاب موشک‌های بالستیک ادامه دهد با پاسخ متناسب مواجه خواهد شد. البته بایدن در واکنش به ازمایش موشکی به یک نکته دیگر هم اشاره کرد و گفت: وی با نظر باراک اوباما رئیس جمهوری اسبق آمریکا موافق است که در سال ۲۰۱۶ به هنگام ترک کاخ سفید گفته بود کره شمالی بزرگترین تهدید و مهمترین موضوع سیاست خارجی آمریکا است. افزون بر این بایدن اظهار داشت که آماده انجام دیپلماسی با کره شمالی نیز هست اما مشروط بر آنکه هدف نهایی این مذاکرات خلع سلاح هسته‌ای این کشور باشد. البته انچه روشن است، پیونگ یانگ از تماس‌های دیپلمات پشت صحنه با دولت جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا خودداری کرده است.

در مجموع باید گفت، تنش میان آمریکا و کره شمالی از دو هفته پیش به تدریج شدت گرفته است. برگزاری رزمایش بین آمریکا و کره جنوبی و سفر همزمان وزاری خارجه و وزرای دفاع آمریکا به شرق آسیا و تلاش بر تقویت اتحاد میان آمریکا و دو ژاپن وکره جنوبی و همچنین استرداد یک تبعه کره شمالی توسط مالزی به آمریکا در جمعه گذشته به اتهام نقض تحریم‌های بین المللی و پولشویی از عواملی بوده‌اند که به افزایش این تنش دامن زده است.

از منظر برخی ناظران سیاسی، آمریکا در حال حاضر بر برنامه‌هایی مانند گفتگو با کره شمالی و تشدیدتحریم های این کشور متمرکز است، اما نگران است که هر گونه مذاکره با کره شمالی تنها به منزله دادن فرصت بیشتر به این کشور برای تکمیل برنامه‌های هسته‌ای و موشکی این کشور باشد.

از سوی دیگر اتخاذ اقدامات تند علیه کره شمالی نیز این خطر را برای آمریکا در پی دارد که کره شمالی همانند سال ۲۰۱۷ با آزمایشات متعدد هسته‌ای و موشکی منافع حیاتی آمریکا در شبه جزیره را تهدید نماید. افزون بر این، امریکایی‌ها همواره برای کاهش تنش شبه جزیره کره روی همکاری‌های چین نیز حساب ویزه ای باز می‌کنند که در حال حاضر تشدید تنش میان واشنگتن و پکن در حوزه‌های مختلف باعث شده واشنگتن در این باره نتواند به همکاری‌های منطقه‌ای دولتمردان چینی حساب باز کنند. البته در این میان، برخی کارشناسان سیاسی معتقدند اساساً افزایش تنش‌ها در منطقه پیرامونی چین، یکی از سیاستهای امریکایی‌ها به منظور مقابله با چین در منطقه دنبال می‌شود.

به هر تقدیر انچه مسلم است دولت بایدن طی هفته جاری در مشورت با متحدین شرقی خود یعنی کره جنوبی و ژاپن سیاست راهبردی خود در قبال کره شمالی را تدوین و منتشر خواهد کرد. البته بایدن نیک می‌داند اگر از تجربیات اسلاف خود استفاده نکند و تغییری در رویکرد کاخ سفید در قبال پیونگ یانک ایجاد نکند، بعید به نظر می‌رسد گشایشی در شبه جزیره کره روی دهد. تجربه مذاکرات سران آمریکا و کره شمالی در سال ۲۰۱۸ و حتی دوستی دوطرفه کیم جونگ اون و ترامپ نشان می‌دهد، اگر امریکایی‌ها به تعهدات خود عمل نکند و به تعبیری بدعهدی نماید، مذکرات احتمالی دو کشور همچنان در مسیر نافرجام باقی خواهد ماند. البته با توجه به پالس منفی پیونگ یانگ به تلاش‌های اخیر دولت بایدن برای مذاکرات ، دور از انتظار نیست که کره شمالی همچنان یک معمای لاینحل برای دولت بایدن باقی بماند.

کد خبر 5177610

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha