۱۶ فروردین ۱۴۰۰، ۱۲:۲۹

سعادتی خبر داد؛

تملک باغ علاء‌الدوله و احیا و مرمت خانه حاکم تهران

تملک باغ علاء‌الدوله و احیا و مرمت خانه حاکم تهران

شهردار منطقه ۱۲ اعلام کرد: تنها بخش به‌جامانده از خانه-باغ علاءالدوله، حاکم تهران در دوره ناصرالدین‌شاه و انقلاب مشروطه، واقع در حد فاصل خیابان لاله‌زار و خیابان فردوسی خریداری شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، علی‌محمد سعادتی، شهردار منطقه ضمن اعلام این خبر گفت: این باغ با مساحت ۲۱۰۰ مترمربع با هدف احیای باغات قدیمی به منظور ارتقای سطح کیفی خدمات عمومی شهری، ایجاد فضای باز همگانی، افزایش سرانه فضای سبز در محلات کم‌برخوردار، همچنین حفظ و صیانت از ابنیه و آثار تاریخی و فرهنگی تملک شد و احیا و مرمت آن در دستور کار قرار گرفت.

وی با بیان اینکه این خانه-باغ، یکی از سه باغ واجد اهمیت واقع در غرب لاله‌زار، در کنار باغ اتحادیه (خانه طهران) و باغ ناصر الملک قره گزلو (باشگاه بانک تجارت) است، به ارزش بالای این پلاک و اهمیت تملک آن به منظور استفاده عموم در پهنه فرهنگی تاریخی تهران اشاره کرد.

سعادتی با اشاره به نگرانی‌های پیشین کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران در مورد این باغ افزود: همواره این نگرانی وجود داشت که با تجاری‌سازی در این پلاک و بدون رعایت حریم‌های ارتفاعی در محدوده‌های ارزشمند تاریخی، موقعیت حصار ناصری و صفوی به خطر بیفتد.

وی افزود: احیای باغ و عمارت علاء الدوله که موقعیت مهمی در دوره مشروطه داشته، علاوه بر حفظ تاریخ گذشته، می‌تواند دانه تسبیح دیگری برای بازیابی تاریخ تهران قدیم باشد.

شهردار منطقه ۱۲ از وجود یک تالار آینه در این خانه تاریخی سخن گفت و ادامه داد: این خانه که از ستاد اجرایی فرمان امام (ره) خریداری شده، تنها بخش اندکی از ملک تاریخی علاء الدوله است که در حد یک تالار آینه در آن باقی مانده که این تالار آینه متراژی کمتر از ۱۵۰ متر دارد و بقیه زمین، هم‌اکنون بایر است.

وی همچنین تأکید کرد: با توجه به کاربری پیشین این بنا که قسمت زیادی از آن به زمین‌های باغ اختصاص داشته، در شرایط کنونی نیز بازسازی و احیای آن با رویکرد ایجاد فضای سبز و فضای باز همگانی به ساکنان شریف منطقه ۱۲ و فراتر از آن به مردم تهران تقدیم می‌شود.

میرزا محمدرحیم خان علاء الدوله، باغ و خانه را از میرزا عیسی وزیر که وزارت تهران را به عهده داشت، خریداری و در آن ساختمان‌هایی بنا کرد. این بنا پس از او میان فرزندانش تقسیم شد و طبق نقشه سال ۱۲۷۰ خورشیدی دو تن از پسران و داماد او در این محدوده خانه داشتند. باغ علاءالدوله در دوره پهلوی به یکی از کانون‌های مهم اشاعه فرهنگ و هنر در ایران، شامل هنرستان هنرپیشگی و تئاتر دهقان تبدیل شد که هم‌اکنون کوچه پشت این ملک با نام کوچه دهقان خوانده می‌شود.

کد خبر 5181742

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha