احمدرضا لاهیجان زاده معاون محیط زیست دریایی و تالابهای سازمان حفاظت محیط زیست در گفت و گو با خبرنگار مهر در خصوص جزئیات چهارمین ستاد ملی هماهنگی و مدیریت تالابهای کشور که به ریاست معاون اول رئیس جمهوری برگزار شد، گفت: در این جلسه پیگیری مصوبات جلسه قبل صورت گرفت و دو موضوع دیگر جهت بررسی و تصویب مطرح شد.
وی در ادامه توضیح داد: اولین موضوعی که در این جلسه به آن پرداخته شد، عملکرد وزارت نیرو در تأمین نیاز آب محیط زیستی حوضههای تالابی کشور در سال آبی ۱۳۹۸-۹۹ و نیمه اول سال آبی ۱۳۹۹-۱۴۰۰ بود.
به رسمیت شناخته شدن حقابه تالابها
معاون محیطزیست دریایی و تالابهای سازمان حفاظت محیط زیست از به رسمیت شناخته شدن حقابه تالاب و محاسبه آن در بیلان آبی کشور ابراز خرسندی کرد و گفت: وزارت نیرو باید هر سال در این زمینه ارائه گزارش داشته باشد تا بدانیم چقدر در تأمین حقابه پیشرفت داشته است.
وی با اشاره به کاهش بارندگی و کاهش میزان آورد رودخانهها نسبت به سال قبل از امضای تفاهم نامه وزارت نیرو با سازمان حفاظت محیط زیست برای تعیین حقابه تالابهای کشور خبر داد و گفت: این تفاهم نامه درباره طرح سازگاری با شرایط کم آبی برای ۳۱ استان کشور با توجه به کاهش نزولات جوی است.
معاون سازمان محیط زیست یادآور شد: معاون اول رئیس جمهور به استانداران تمام استانها دستور داده که به حقابه تخصیص یافته به تالابها توجه ویژه ای داشته باشند تا در این شرایط خشکسالی، آبهای رها شده به تالاب برسد.
لاهیجان زاده از اجرای طرح جامع احیای تالاب که از جمله طرحهای مصوب سال گذشته بود خبر داد و گفت: در جلسه امسال هم برای تهیه طرح جامع حفاظت از تالابهای انزلی و میانکاله و خلیج گرگان برنامههایی پیش بینی شد.
تعیین حدبستر و حریم خلیج گرگان، میانکاله و تالاب انزلی
وی ادامه داد: در این طرح باید راهکارهای اصلاح حد بستر و حریم خلیج گرگان و میانکاله و تالاب انزلی از سوی وزارت نیرو تهیه شود و به وزارت کشور و استانداران و سایر دستگاهها یک ماه فرصت داده شد تا نظرات خود را به این وزارتخانه ارائه کنند و در جلسه آتی ستاد ملی دوباره مطرح شود.
راهکارهای تسهیل تبادل آب میان خلیج گرگان و خزر امسال اجرایی میشود
به گفته لاهیجان زاده راهکارهای تسهیل تبادل آب بین خلیج گرگان و دریای خزر که از سوی پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی تبیین شده است؛ قرار است پس از انجام آزمایشهای زیست محیطی روی رسوب و نقشه برداری از منطقه و برآورد حجم دقیق لایروبی، اجرای مسیر تبادل آبی از تنگههای چپقلی، آشوراده به عرض ۲۰۰ متر و عمق ۱/۵ متر در دهانه خلیج گرگان امسال و در همین دولت انجام شود.
به گفته معاون سازمان محیط زیست مطالعه حدود حریم تالابهای انزلی و خلیج گرگان و همچنین میانکاله پایان یافته اما در این باره این جلسات مشترک تشکیل شده و به جمع بندی و این پیشنهاد رسیدند که با دستور شخص معاون اول این نتایج در اختیار دستگاههای دیگر قرار گیرد.
وی درباره موضوع تعیین حریم بستر رودخانهها توسط وزارت نیرو هم توضیح داد: براساس فعالیت قانونی باید محدوده بستر و حریم تالابها از سوی وزارت نیرو تعیین شود و این حدود در عمده تالابهای انجام شده است. اما این وزارتخانه در تعیین حدودش کمی با اراضی، مستحدثات و یا برخی روستاها تداخل ایجاد کرده بود.
ورود معاونت حقوقی ریاست جمهوری به چالش تهیه سند مالکیت تالابها
وی ادامه داد: از آنجایی که درباره صدور اسناد مالکیت برای تالابهای کشور اختلافاتی میان دستگاههای مرتبط به وجود آمده است قرار شد هر دستگاهی ادله اش را درباره ثبت سند به معاونت حقوقی ریاست جمهوری ارائه کند این مساله از سوی معاونت حقوقی ریاست جمهوری مورد بررسی قرار گیرد و با نظر کارشناسی این معاونت تصمیمات لازم اتخاذ شود.
موافقت دولت با اجرای طرح گردشگری در جزیره آشوراده / ارزیابی زیست محیطی ایست آخر
لاهیجان زاده در خصوص بحث گردشگری آشوراده نیز توضیح داد: اعضای این کارگروه از جمله سازمان محیط زیست و وزارت میراث فرهنگی با اجرای طرح گردشگری در محدوده این جزیره موافقت کردند. بر این اساس استانداری گلستان با هماهنگی سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نسبت به اجرایی کردن طبیعت گردی در ۲۲ هکتار از اراضی ملی جزیره آشوراده در قالب زون تفریحی متمرکز با رعایت کامل مفاد مندرج در گزارش ارزیابی و پیوست زیست محیطی طرح، اقدام لازم را انجام خواهد داد.
وی یادآور شد: برای اجرای این طرح نیازمند انجام ارزیابیهای زیست محیطی هستیم و به همین دلیل هنوز عملیات اجرایی آغاز نشده ولی با توجه به اخذ مجوزهای مربوط به استاندارد به سازمان محیط زیست و وزارت میراث فرهنگی این مجوز رسمیت یافته است.
نظر شما