۳۰ فروردین ۱۴۰۰، ۱۰:۵۳

در پژوهشگاه رویان؛

مدل جدیدی برای تحقیقات درباره بیماری آندومتریوز ارائه شد

مدل جدیدی برای تحقیقات درباره بیماری آندومتریوز ارائه شد

محققان کشور با نگاهی به اپی‌ژنتیک اندومتریوزیس در انسان و بررسی متیلاسیون خوشه ژنی همئوباکس انسانی مدل جدیدی برای تحقیقات ارائه کردند.

به گزارش خبرنگار مهر، رحم از سه لایه داخلی (اندومتر)، لایه میانی از جنس عضله (میومتر) و لایه خارجی (سروز رحم) تشکیل شده است.

در بیماری «اندومتریوزیس»، بافت اندومتر رحم به صورت نابجا، بیرون از رحم و در نواحی مختلف مانند دیواره لگن، سطح تخمدان‌ها، سطح روده‌ها، دیافراگم و… تشکیل شده، معمولاً با آغاز سیکل قاعدگی شروع به خونریزی کرده، ایجاد درد می‌کند.

به منظور شناخت بهتر این بیماری از منظر اپی‌ژنتیک، محققان کشور پژوهشی طراحی کردند که طی آن الگوی متیلاسیون در خوشه ژنی هومئوباکس انسانی (HOX) بین بافت طبیعی و نابجای اندومتر مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفت.

بدین منظور از ۹ زن سالم فاقد اندومتریوزیس و ۱۶ زن مبتلا به اندومتریوزیس نمونه‌برداری شد؛ سپس نمونه‌ها به‌وسیله روش‌های آزمایشگاهی مورد ارزیابی قرار گرفت.

این پژوهش که در مجله بین المللی Fertility and Sterility به چاپ رسیده است، نشان‌دهنده تفاوت در الگوی متیلاسیون بافت اندودرم طبیعی و نابجا در ۲۸ ژن از ۸۴ ژن مورد بررسی در خوشه ژنی هومئوباکس انسانی و ژن‌های وابسته به آن بود.

در این پژوهش روش جدیدی برای تولید شبه بافت‌های آزمایشگاهی (ارگانوئید) از بافت اندورم ارائه شد که می‌تواند با ایجاد مدل مناسبی از بیماری اندومتریوزیس، امکان مطالعه بیشتر این بیماری در شرایط آزمایشگاهی را فراهم کند.

دکتر مریم شاه‌حسینی، دکتر فرشته اسفندیاری، دکتر حسین بهاروند و همکارانشان در پژوهشگاه رویان، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و دانشگاه تهران این تحقیقات را به نتیجه رساندند.

کد خبر 5192621

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha