خبرگزاری مهر، گروه بین الملل - سمیه خمارباقی: بامداد پنجشنبه دوم اردیبهشت ماه جاری رسانهها از اصابت یک فروند موشک به نزدیکی دیمونا در اراضی اشغالی خبر دادند. ماجرا از این قرار بود که سامانه دفاع هوایی سوریه در رهگیری موشکهای شلیک شده از جنگندههای اسرائیلی، اقدام به شلیک موشک کرد و یکی از این موشکها به عمق فلسطین اشغالی اصابت کرد و در نزدیکی دیمونا فرود آمد.
این تحول مهمی بود زیرا برای اولین بار که سامانه دفاع هوایی سوریه موشکی شلیک کرده که تا عمق سرزمینهای اشغالی رسیده است. سامانه پدافندی رژیم صهیونیستی در شناسایی و رهگیری این موشک کاملاً ناتوان عمل کرد. موشکی که صهیونیستها را از خواب پراند و آشفته کرد و اگر این موشک به تاسیسات هستهای رژیم صهیونیستی اصابت میکرد، جهنمی برای صهیونیستها ایجاد میکرد.
اصابت موشک سوری به عمق فلسطین اشغالی یک بار دیگر ناتوانی سامانه پدافندی رژیم صهیونیستی را آشکار کرد. «یوسی لانگوتسکی» ژنرال صهیونیست اذعان کرد: تهدید موشکی تهدیدی واقعی و فاجعه بار برای اسرائیل است و باید راهکاری برای آن اندیشیده شود زیرا شرایط سخت قبلی نشان داد که سامانه گنبد آهنین کارایی لازم را ندارد. به همین مناسبت گفتگویی را با «طلال عتریسی» تحلیلگر سیاسی و رئیس مرکز مطالعات سیاسی دانشگاه لبنان انجام داده است که از نظر میگذرد:
*اخیراً شاهد حوادث امنیتی در رژیم صهیونیستی بودهایم، حوادثی همچون انفجار در کارخانه اسلحهسازی و حمله موشکی به اطراف تاسیسات هستهای دیمونا، این رخدادها را چطور ارزیابی میکنید؟
حوادث امنیتی که اخیراً در رژیم صهیونیستی رخ داد همچون انفجار در کارخانه تولید تسلیحات نظامی و اصابت موشک به نزدیکی تاسیسات هستهای دیمونا همگی این بحث و مناقشه را در محافل داخلی رژیم صهیونیستی ایجاد کرده است که دلایل این رخدادهای امنیتی چیست، آیا بر اثر اشتباه به وقوع پیوستهاند یا خیر. اما در مورد حمله موشکی به اطراف تاسیسات هستهای دیمونا پر واضح است که این موشک از سوریه شلیک شده است و چه این موشک توسط خود سوریها یا از طرف ایرانی در سوریه شلیک شده باشد در هر دو حالت خطر بسیار بزرگی برای رژیم صهیونیستی محسوب میشود، خطری که قدرت بازدارندگی اسرائیل را زیر سوال میبرد و این بدین معنی است که سامانه گنبد آهنین که ادعا میشد یک سامانه ضد موشکی و حافظ حریم هوایی رژیم صهیونیستی است دیگر فعال و کارآمد نیست.
این حمله موشکی ثابت کرد که تمامی اقدامات امنیتی پیشگیرانه تلآویو ناکارآمد است و این موشک میتوانست دقیقاً به تاسیسات هستهای دیمونا اصابت کند و یک فاجعه واقعی در داخل فلسطین اشغالی رخ دهد. حوادث امنیتی اخیر در اسرائیل ثابت کرد که قدرت بازدارندگی تلآویو دیگر مثل قبل نیست و هر جنگی میتواند باعث اصابت هزاران موشک این چنینی به سوی اراضی فلسطین اشغالی شود.
*چنین حوادثی برای رژیم صهیونیستی حامل چه پیامهایی بوده است؟
پیامی که این حمله موشکی برای اسرائیل داشت، صرفنظر از اینکه عامدانه به اطراف تاسیسات هستهای دیمونا اصابت شده است یا خیر، میتواند این باشد که اسرائیل در تیررس موشکهای اینچنینی قرار دارد و مهم این است که این موشک به داخل اراضی اشغالی فلسطین اصابت کرد و هر جنگی که در آینده رخ دهد میتواند باعث هدف قرار گرفتن تاسیسات هستهای دیمونا یا نیروگاهها و مناطق دیگر اسرائیل شود.
حمله موشکی اخیر حامل این پیام بود که طبق یک اصل اساسی، حمله در مقابل حمله و بمباران در مقابل بمباران قرار دارد و اسرائیل دیگر نمیتواند همچون گذشته حمله کند و انتظار واکنش نداشته باشد. طبیعتاً این امر بر بحران سیاسی داخلی رژیم صهیونیستی نیز تاثیر میگذارد و موج انتقادات علیه بنیامین نتانیاهو نخست وزیر این رژیم را افزایش میدهد.
*این حملات چه تاثیری بر معادله و توازن قوا در منطقه خواهد داشت و آیا قدرت بازدارندگی رژیم صهیونیستی که همواره بر آن ادعا داشته است را از بین خواهد برد؟
این بمباران طبعاً قدرت بازدارندگی اسرائیل را هدف قرار داده است و این یعنی اینکه اسرائیل در این زمینه بازنگریهای لازم را انجام خواهد داد. درست است که حمله موشکی اخیر قوای بازدارندگی اسرائیل را هدف قرار داد اما این بدین معنی نیست که تا ابد این توان بازدارندگی تلآویو به پایان رسیده است، اسرائیل بار دیگر تلاش خواهد کرد هیبت خود را احیا کند و در این رابطه مناطق معینی را در مناسبتهای مختلف بمباران کند اما آن چیزی که اهمیت دارد این است که قدرت بازدارندگی اسرائیل به آن شکلی که در گذشته بود یعنی حملات بدون پاسخ دیگر تمام شده است و فرماندهان نظامی اسرائیل اکنون در این فکر هستند که اگر جنگی رخ دهد چگونه با چنین موشکهایی که به اطراف دیمونا شلیک شده است مقابله کنند و هر گونه جنگی در آینده در بیش از یک جبهه رخ خواهد داد یعنی از سوی لبنان، سوریه، فلسطین و … خواهد بود و اگر از طرف تمامی این جبههها موشکهایی شلیک شد چه باید کرد فلذا این یک تفکر جدید در توان بازدارندگی اسرائیل است.
*آینده رژیم صهیونیستی را در سایه چالشهای امنیتی و سیاسی موجود چگونه میبینید؟
این سوالی است که در محافل داخلی رژیم صهیونیستی نیز مطرح میشود یعنی سخن بسیاری از فرماندهان سیاسی، امنیتی و نظامی تلآویو این است که آینده اسرائیل پیچیده و مبهم است. موضوعی که مطرح است این است که رژیم صهیونیستی نمیتواند با روش کنونی ادامه [حیات] دهد و دیگر نمیتواند به توسعه طلبی خود بپردازد. این رژیم غرق در مشکلات و بحرانهای سیاسی پی در پی است. تاکنون ۴ دور انتخابات کنیست (پارلمانی) برگزار شده و تلآویو در آستانه پنجمین دور برگزاری قرار دارد اما همچنان از تشکیل کابینه عاجز است. علاوه بر بحرانهای داخلی، این رژیم با تهدیداتی همچون جنبشهای مقاومت مواجه است، با تهدیدی مثل ایران روبرو است که تلآویو آن را تهدیدی علیه موجودیت خود میداند. به خاطر این موارد، رژیم صهیونیستی با آیندهای نامطمئن مواجه است، بنابراین تلاش میکند با ایجاد تهدیدات و مشکلات، نوعی وحدت داخلی ترتیب دهد به ویژه اینکه مهاجرت از خارج به فلسطین اشغالی متوقف شده و بالعکس مهاجرت از داخل اسرائیل به خارج افزایش یافته است. همچنین ساکنان فلسطین اشغالی دیگر تمایلی به پیوستن به ارتش رژیم صهیونیستی ندارند. ما به خوبی میدانیم که اسرائیل در درجه نخست یک رژیم نظامی است و در نتیجه باید بگوییم به اذعان مسئولان رده بالای امنیتی و سیاسی و خاخامهای بلندپایه، افق بسیاری فرا روی آینده این رژیم قرار ندارد.
نظر شما