به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی انتشارات علمی و فرهنگی، کتاب «صد سال گرافیک در تهران» با پژوهش و نگارش معراج قنبری با شمارگان ۵۰۰ نسخه، ۳۶۰ صفحه و بهای ۲۰۵ هزار تومان منتشر شده است.
این کتاب که به دنبال دیگر کتابهای مجموعه کتب سده (یعنی صد سال نویسندگی در تهران، صد سال نقاشی در تهران و صد سال عکاسی مناظر در تهران) منتشر میشود تلاشی است برای بازنمایی آنچه در هنر گرافیک در شهر تهران اتفاق افتاده است.
مؤلف جوان صد سال گرافیک در تهران در مقدمهاش بر اینکتاب نوشته است:
«کتاب حاضر با گذر از یک مقدمه کوتاه، درباره روزگار قاجار، بر تاریخچه طراحی گرافیک یک قرن گذشته در شهر تهران تأکید دارد. این کتاب بر پایه دو فصل پژوهش و تألیف شده است. فصل نخست در یک توالی تاریخی با تأکید بر سیمای طراحی گرافیک در شهر تهران؛ به موضوعها و آثاری توجه دارد که شهر یا نام ِ تهران از منظرهای گوناگون در آنها قابل بررسی است. به مکانها، موضوعها و جریانهای مهمی چون نخستین آتلیهها و کانونهای آگهی در تهران، آموزش گرافیک در تهران و ... نیز توجه شده است.
فصل دوم؛ شناختنامه صد طراح گرافیک در تهران است. طراحانی که یا متولد تهران هستند یا تهران صحنه رشد و بالندگی حرفهای آنها بوده است.» از جمله نامهایی که در این اثر به آنها پرداخته شده است میتوان به نورالدین زرینکلک، مرتضی ممیز، عباس کیارستمی، ابراهیم حقیقی، مجید اخوان و رضا عابدینی اشاره کرد.
این کتاب که بنا بر اقتضای محتوای آن، پر از تصویر و طرحهای گرافیکی است علاوه بر اینکه میتواند برای متخصصان گرافیک و هنرمندان گرافیست کاربردی باشد، برای علاقهمندان این هنر و کسانی که قصد دارند وارد این حرفه شوند نیز راهنما و راهگشاست.»
در بخشی از اینکتاب هم که به معرفی عباس کیارستمیِ گرافیست میپردازد آمده است:
«عباس کیارستمی هنرمندی جامعالاطـراف بـود و در زمینههای مختلفی مانند گرافیک، سینما، تدوین، نقاشی، شعر و عکاسی فعالیت داشت. او در اوایـل دهـه ۱۳۴۰ در دانشکدهی هنرها زیبا (دانشگاه تهران) در رشته نقاشی پذیرفته شـد. همزمان با تحصیل در دانشکده، بـهعنـوان نقـاش تبلیغاتی در آتلیه هفت همراه با «علیاکبر صادقی»، شروع به طراحی پوستر و آگهی تبلیغاتی کرد. او پس از مدتی به «تبلی فیلم» رفت و فعالیت طراحی گرافیک را ادامه داد.
تصویرگری کتاب، عنوانبندی فیلم و طراحی پوسترهایش بخشهـای جدانشدنی از تاریخ طراحی گرافیک ایران هستند. وی در سال ۱۳۴۶ در سازمان تبلیغاتی نگاره، در کنار فیروز شیروانلو، فرشید مثقالی، نیکزاد نجومی و علیاصغر محتاج به طراحی پوستر و ساخت تیتراژ فیلم پرداخت. عنوانبندی فیلم «وسوسه شیطان» ساختهی «محمـد زریندست» نخستین تجربه طراحی و ساخت تیتراژ برای او بود. تیتراژهای دو فیلم قیصر (۱۳۴۸) و رضا موتوری (۱۳۴۹) از مسعود کیمیایی فعالیتهای بعدی او در این زمینه بود. میتوان گفت کار در سینما برای کیارستمی با طراحی گرافیک فیلم «قیصر» آغاز شد.
مدتی بعد از فعالیت در نگاره، به دعوت فیروز شیروانلو که مسئولیت امور سینمایی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان را برعهده داشت به کانون رفت و در سال ۱۳۴۹ اولین فیلمش «نان و کوچه» را ساخت. طراحی پوستر فیلمهای وسوسه شیطان (۱۳۴۶)، قیصر (۱۳۴۸)، رشید (۱۳۵۰)، سیاه و سفید (۱۳۵۱)، دو راه حـل بـرای یک مسئله (۱۳۵۴)، لباسی برای عروسی (۱۳۵۵) و سیرک بزرگ مسکو (۱۳۴۸)، روز جهانی پیکار با بیسوادی (دههی ۱۳۴۰) مهمترین پوسترهایی هستند که عباس کیارستمی پیش از سال ۱۳۵۷ طراحی کرد. او در طراحی پوستر فیلم «قیصر» دست به کار تازهای زد، با آگراندیـسمان کردن عکس ترامدار بازیگر، تکنیکی نو به وجود آورد که تا آن زمان کسی آن را انجام نداده بود. دهه ۱۳۵۰ اوج فعالیت طراحی گرافیک برای اوست، آثارش در کنار دیگر طراحان گرافیک در دو نمایشگاه مهم تاریخی «پنجاه سال گرافیک ایران » (۱۳۵۵) و «نخستین نمایشگاه هنر گرافیک آسیا» (۱۳۵۸) به نمایش درآمد.»
نظر شما