به گزارش خبرنگار مهر، رضا رسولی مدرس حقوق در این یادداشت نوشت:
«دانستن اینکه دلیل وجود یک قانون چیست، برای مردم اهمیت دارد و اصولاً بسیاری از افراد علاقه دارند از مبانی تصویب قوانین باخبر شوند. خصوصاً وقتی قوانین با منافع آنها در تعارض قرار میگیرد یا باعث حیرت آنها میگردد.
این موضوع در عرصه قوانین جزایی ما که شامل چهار بخش اساسی: حدود، دیات، قصاص و تعزیرات است بیشتر به چشم میخورد. از جمله مواردی هم که در گسترهی مجازات قصاص، خیلی محل بحث و مناقشه قرار میگیرد، ماده ۲۲۰ قانون مجازات اسلامی است که تصریح میکند پدر و جد پدری که فرزند خود را کشته باشند، قصاص نمیشوند و محکومیت آنها محدود به پرداخت دیه وحبس تعزیری است.
فراتر از توضیح وتفسیر این ماده، اگر کسی بخواهد درک روشنی از چرایی وچگونگی تصویب قوانین به معنای اعم و دلایل عدم قصاص پدر وجد پدری در موضوع مذکور داشته باشد، باید این سیر مطالعاتی را دنبال کند.
۱_ فلسفه وجود قوانین چیست؟
۲_ مبانی تصویب قوانین در کشور کدامند؟
۳_ فقه شیعه اثنی عشری چه نسبتی با قوانین موضوعه جمهوری اسلامی ایران دارد؟
۴_ چارچوبهای فقهی، خصوصاً فقه جزایی کدامند؟
۵_ منابع فقهی قانون گذار ما کدامند و احکام فقهی چگونه در قوانین مصوب کشورمان متجلی میشوند؟
۶_ قصاص چیست وچرا جزو مسلمات فقهی وقانونی قرار دارد؟
۷_ چرا اگر مادری فرزند خود را به قتل برساند قصاص میشود، اما پدروپدر بزرگ پدری قاتل فرزند، قصاص نمیشوند؟
برای دانایی درباره این موضوع و آگاهی از چند وچون ماجرا، این سیر مطالعاتی، به ترتیب پیش نهاد میشود:
کتابهای: درآمدی بر فلسفه قانون / دیتمار فاوودی.پفورتن- محمدحسن خویشتن دار / مفهوم قانون هربرت هارت - محمد راسخ / قانون گذاری در نظام جمهوری اسلامی: آسیبها و بایستهها -پژوهشکده فقه و حقوق مبانی قانون و قانون گذاری در اسلام از دیدگاه قرآن و حدیث - سید مهدی امین / تقنین شریعت در منظومه حقوق اساسی جمهوری اسلامی ایران؛ مبانی راهکارها-محسن ابوالحسنی و علی فتاحی ظفرقندی / قوائد فقه، بخش جزایی -سید مصطفی محقق داماد / فلسفه قصاص از دیدگاه اسلام - قدرت الله خسرو شاهی و مقالات: بررسی فقهی حدود شمول ماده ۲۲۰ قانون مجازات اسلامی -علی صادقی مجله فقه و اجتهاد / بررسی حدود غیرموضوعه ماده ۲۲۰ قانون مجازات اسلامی با رویکرد فقه مقارن - محمدرسول آهنگران و همکاران-مجله حقوق جزا و سیاست جنایی / تأملی در باب مجازات پدر و مادر در قتل فرزند از منظر فقهی-حقوقی فاطمه قادری و همکاران -کتاب مقالات کنفرانس پژوهشهای حقوقی و قضائی مبانی فقهی عدم قصاص پدر در قانون مجازات اسلامی-سلمان عمرانی و حسین حاجی قربانی - مجله آموزههای حقوقی گواه»
نظر شما