۲۲ خرداد ۱۴۰۰، ۱۷:۵۱

جلیلی در سومین مناظره انتخاباتی:

برجام یک چک بلامحل بود/ امضای کنوانسیون‌ها فایده‌ای برای ما ندارد

برجام یک چک بلامحل بود/ امضای کنوانسیون‌ها فایده‌ای برای ما ندارد

نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری گفت: رئیس‌جمهور باید از روابط بین‌الملل فهم داشته باشد و بداند که صحنه چیست و بداند که برجام یک چک بلامحل بود که جواب نداد.

به گزارش خبرنگار مهر، سعید جلیلی نامزد انتخابات ریاست جمهوری عصر امروز(شنبه) در بخش اول سومین مناظره انتخاباتی، در رابطه با «طرح جامع خود در خصوص ۷ دغدغه تورم، عدالت، رکود، مقابله با فساد، یارانه ها، اشتغال و مسکن»، گفت: سوال شما این بود که چه رویکردی ما نسبت به دغدغه های اصلی مردم داریم، چرا که اینها موضوعاتی است که مطرح شده و کاملا درست است. اما علاوه بر این مسائل، دغدغه های مردم موارد دیگری است. دغدغه مردم این است که چرا این موضوعات حل نمی شود؟

وی بیان کرد: دوستان پاسخ هایی را به این ۷ موضوع چون تورم، بی عدالتی، رکود، فساد، یارانه، بیکاری و مسکن مطرح کردند و حتما هم بنده پاسخ هایی را در این زمینه دارم. سوال این است که پاسخ هایی این سوالات مانند کرونا نیست و حتی این مسائل هم مانند موضوع کرونا نیست و این طور نیست که بگویید هم مسئله و هم پاسخ نامشخص است.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری تصریح کرد: سوال این است که این موضوعاتی که کاملا مشخص است و پاسخ آن هم روشن است، چرا تاکنون حل نشده است؟ این دغدغه مردم است.

جلیلی اظهار داشت: امروز متوسط نرخ تورم در کشورهای دنیا ۲.۵ درصد است. بیش از ۱۰۰ کشور نرخ تورم خود را زیر ۵ درصد اعلام کرده اند و سوال این است که چرا این مشکل در ایران حل نشده است؟

وی ادامه داد: برای مثال درباره مسئله مسکن گفته می‌شود که زمین، مصالح ساختمانی و نیروی انسانی داریم و امکان ساخت مسکن در کشور وجود دارد. سوال بنده این است که پس چرا این مشکل حل نشده است؟

نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: دغدغه مردم این است که چرا دولت ها عقب هستند؟ ما از مقام رئیس جمهور صحبت می کنیم. کشور ما ظرفیت های زیادی دارد و می تواند موفق باشد و جهش پیدا کند و در این شرایط سوال ما این است که چگونه ابتدایی ترین موضوعات را حل کنیم.  

جلیلی بیان کرد: مسئله ها که مشخص است و مردم هم در کوچه و بازار، این موضوعات را مطرح می کنند و در زندگی خود این مسائل را لمس می کنند. دغدغه این است که چرا این راه حل ها پایدار نیست. برای مثال دولت می گوید که ۲ سال تورم را کنترل کرده است و باید بگویم که تورم مثل باران نیست که بگوییم سال دیگر باران می آید یا نمی آید.

وی اظهار داشت: سوال این است که چرا مردم باید این نگرانی را داشته باشند که آیا سال آینده تورم پائین خواهد بود یا خیر؟ گاهی اوقات می بینیم که وضعیت تورم خوب می‌شود و پس از مدتی فنر تورم در می رود و همه چیز گران می‌شود.  

نامزد انتخابات ریاست جمهوری تصریح کرد: رویکرد دولت ما این است که هر کدام از این مسائل، پاسخ های خاص خودش را دارد. بحث ما این است که اگر می خواهیم این مسائل را حل کنیم، یک برنامه جدی می خواهد. اگر بخواهیم یک قالی ایرانی که قدمت زیادی داشته باشد، ببافیم، باید برای آن نقشه داشته باشیم و مشخص باشد که در هر نقطه ای چه نخ و چه رنگی بکار برده شود. مگر می‌شود بدون یک نقشه جامع کار کنیم؟

جلیلی افزود: کار رئیس جمهور دقیقا این است که مشکلات را حل کند و کارش با وزیر فرق کند و باید بداند و اشراف داشته باشد به این نقشه و باید نقش همه وزارتخانه ها و دستگاه‌ها را برای حل مشکلاتی چون تورم، مسکن و نظام سلامت بداند.

برنامه یک شبه و با سفارش به اندیشکده نوشته نمی‌شود

وی گفت: یک شبه برنامه نوشته نمی شود و با سفارش به اندیشکده، برنامه نوشته نمی شود و باید رئیس جمهور اشراف داشته باشد تا مشکلات کشور حل و فصل شود.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری افزود: سوال از رئیس جمهور این است که آیا از روزی که مسئولیت را عهده دار می‌شود، زمان را مغتنم می شمارد یا خیر؟ یکی از دغدغه های مردم این است که ۴ یا ۸ سال می گذرد و بسیاری از دغدغه ها حل نمی شود و کسی که منصف باشد معذرت خواهی می کند و اگر هم نباشد، طلبکار مردم هم می‌شود و می گوید خیلی هم خوب است.

جلیلی گفت: باید مشخص شود که رئیس جمهور چه برنامه هایی را می خواهد پیش ببرد. باید مشخص شود که این مسیر تا چه زمانی به هدف منجر می‌شود و قرار است جامعه به چه نقطه ای برسد. حداقلی و یا حداکثری است؟  

وی تاکید کرد: رئیس جمهور، رئیس جمهور ایران با همه ظرفیت هایش است. اینکه بعد از ۴ سال بگوید که چند تا مسئله حل شده است، کاملا حداقلی است و یا ایران  و یا ظرفیت های کشور را نشناخته است و یا اینکه به موضوع اشراف ندارد.  

نامزد انتخابات ریاست جمهوری تصریح کرد: دغدغه مردم این است که آیا رئیس جمهور تعارفات را کنار می گذارد و یا خیر؟ آیا دوباره مشغول کارهای نمایشی خواهد شد و یا آنکه کار واقعی می کند؟ آیا می خواهد مصلحت مردم را پیگیری کند و یا اینکه هر آنچه خوشش می آید را پیگیری می کند؟

جلیلی اظهار داشت: اگر ما از دغدغه های مردم سخن می گوییم، مردم می خواهند یک آینده ای حداقل در ۴ سال آینده داشته باشند و اطمینان داشته باشند که کارها جدی پیگیری می‌شود و نمایشی نخواهد بود و مبتنی بر برنامه است.

*بخش دوم مناظره؛ انتقاد از برنامه‌ها

برخی افراد می‌خواهند ناکارآمدی‌های خود را گردن تحریم بیاندازند

نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری با تاکید بر اینکه وجود ثبات در سیاست‌ها و محیط اقتصادی، ضرورت امروز اقتصاد کشور است، تصریح کرد: تحریم واقعیتی است که وجود دارد و نمی‌توان آن را انکار کرد. بدتر از تحریم، بهانه تحریم است و بسیاری از افراد می‌خواهند ناکارآمدی‌های خود را گردن تحریم بیاندازند.

جلیلی اظهار داشت: برخی از افراد، حداقل فهم را از مناسبات جهانی ندارند و بر این مبنا می‌خواهند نسخه بپیچند. لازمه جهش تولید، جهش صادرات و افزایش تعاملات است.

برخی از تحریم‌ها اصلا قابل مذاکره نیست؛ باید اهرم تحریم را از دست دشمن بگیرید

وی تاکید کرد: دوستان کارنامه بسیار ضعیفی دارند چراکه تعاملات خارجی را در مذاکره با دو سه کشور خلاصه کردند تا اینکه چه زمانی بایدن به درآید. به مذاکرات فعلی توجه کنید. طرف مقابل با پررویی تمام تر می‌گوید که موضوعات فراوان دیگری داریم و اهرم تحریم را ادامه می‌دهیم. برخی از تحریم‌ها اصلا قابل مذاکره نیست، شما باید راه‌حل داشته باشید و اهرم تحریم را باید از دست دشمن خارج کنید که هم برنامه آفندی و هم پدافندی می‌خواهد. نه اینکه بنشینید یک گوشه و بگویید که عده‌ ای در داخل کشور نگذاشتند. معذرت می خواهم، اما این نفهمیدن مسئله است.

جلیلی گفت: ما معتقدیم که نه تنها می‌توان تحریم را بی‌اثر کرد، بلکه می توان دشمن را از تحریم پشیمان کرد. باید برنامه ما اینگونه باشد و بگوییم که در پایان ۴ سال، نه تنها تحریم را بی‌اثر می‌کنیم، بلکه دشمن را پشیمان می‌کنیم تا یک محیط امن ایجاد شود. باید به این سوال پاسخ داده شود که تعامل گسترده و سازنده با جهان چگونه انجام می‌شود؟

باید تهدیدها را به حداقل برسانیم

نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری افزود: اقتصاد ما نباید معطل چند کشور و فلان گفتگو بماند. زمانی که به اصطلاح شما در گفتگوهای خود موفق بودید، چه شد؟ چه شد که ۸۰۲ تحریم، تبدیل به ۱۵۰۰ تحریم شد؟ دلار سه هزار تومانی، ۳۰ هزار تومان شد. حتی نتوانستید مذاکره کنید و در مذاکره نتیجه بگیرید. در روابط جهانی خارجی باید تهدید و فرصت را با هم دید. باید همان طور که فرصت ها را مدیریت کرد، تهدیدها را به حداقل رساند. نمی شود که فقط با سه کشور گفتگو کرد و مابقی کشورها را کنار گذاشت.

برجام یک چک بلامحل بود که جواب نداد

وی گفت: برای تبادلات بانکی، ۱۱ طرح داریم که می‌توان تحریم را بی‌اثر کرد. بانک مرکزی بیاید گزارش دهد کدام طرح را اجرا کرده است؟ رئیس‌جمهور باید از روابط بین الملل فهم داشته باشد و بداند که صحنه چیست و بداند که برجام یک چک بلامحل بود که جواب نداد.

*بخش سوم؛ نیمه دوم مناظره

نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: بنده در سال اول انتخاب روحانی با وی جلسه ای داشتم و گفتم اگر می خواهید اهدافتان را دنبال کنید، راهش این است که باید ماشین دولت را راه بیندازید. کُندی هایی که در ماشین دولت وجود دارد، باعث می شود که شما به مقصدتان نرسید.

جلیلی بیان کرد: لازم نیست ساختارها عوض شود بلکه باید سازوکارها فعال شوند. این مبتنی بر این است که چه رویکردی داشته باشید. باید مشخص شود آیا می خواهید به شکل روزمره کشور را اداره کنید یا اینکه برنامه شما این است که برای دستگاه های خود مأموریت تعریف کنید و باید به آن نتایج برسند و سپس ماشین دولت خودش را به این اهداف می رساند.

امکان تعامل گسترده و سازنده با جهان به ویژه در زمینه اقتصادی وجود دارد

وی ادامه داد: اگر مشخص شود که تک تک دستگاه ها باید چه وظایفی را دنبال کنند، دستگاه ها مجبور می شوند خودشان را به آن برسانند اما اگر قرار نباشد به نتیجه ای برسیم، طبیعتا کار خودشان را انجام می دهند.

نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری تصریح کرد: به عنوان کسی که ۳۳ سال کار سیاست خارجی کرده ام به ضرس قاطع می گویم که امکان تعامل گسترده و سازنده با جهان به ویژه در زمینه اقتصادی وجود دارد. می شود اما اینها نمی توانند.

جلیلی افزود: ما ۱۲ میلیارد دلار روابط اقتصادی با عراق داریم. ۱۰ میلیارد دلار از این عدد مربوط به بخش خصوصی است که کار خود را انجام می‌دهد و ۲ میلیارد دلار از آن مربوط به بخش دولتی است و دولتی ها نمی توانند آن را انجام دهند و این ضعف است. عرض بنده این است که اگر رئیس جمهور و دولت اشراف داشته باشند و برنامه را بدانند، می فهمند که در کجاها مشکل وجود دارد.

وی متذکر شد: ما چند روز پیش با اتحادیه تعاونی های سراسر کشور جلسه ای برگزار کردیم و آنان گفتند که هیچ مشکلی در روابط خارجی ندارند، اگر داخلی ها اجازه دهند. آنان گفتند با ۱۱ کشور صادرات دارند و پول را هم به خوبی می گیرند.

امضای کنوانسیون‌ها هیچ فایده‌ای برای کشور ما ندارد

نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اظهارداشت: بنده با قاطعیت می گویم که امضای کنوانسیون ها هیچ فایده ای برای کشور ما ندارد و  حاضرم با هر فردی در این باره مناظره کنم، چرا که در بیانیه FATF آمده است که حتی اگر آن را امضا کنید، باید FATF گام بعدی را برای ما تعریف کند. ۳۹ اقدام هم در این زمینه انجام دادیم و آنان فقط ۱۶ مورد را قبول دارند. چرا مسئله را به مردم غلط می گویید؟

برجام سند طلبکاری ملت ایران است

جلیلی ادامه داد: رئیس جمهور باید بداند و قاطعانه تصمیم گیری کند. برجام سند طلبکاری ملت ایران است، نه سند بدهکاری. ما هزینه برجام را دادیم و امروز باید طلبکار باشیم. زمانی که ۱۵ بار گفته می شود که ایران همه تعهداتش را انجام داده است پس نتیجه آن چه شد؟ نباید هر روز از سرمایه ملت مورد دیگری را هزینه کنیم.

وی گفت: زمانی که ما به مسائل جهانی و داخلی آگاه باشیم می توانیم این مشکلات را حل کنیم. بنده از پایین ترین سطح وارد دستگاه دولتی شدم و در این مسیر رشد کردم و می دانم در این باره چه جریاناتی وجود دارد و یک دستور رئیس جمهور زمانی که به سطوح پایین می رسد، چه فرجامی پیدا می کند و چگونه یک کارشناس می تواند آن کار را معطل کند. زمانی که هماهنگی در سطوح بالا وجود نداشته باشد بسیاری از مشکلات به وجود می آید.

سیاست خارجی چهار سال آینده باید اقتصاد محور باشد

جلیلی تصریح کرد: اگر مردم ایران می خواهند امروز رئیس جمهور خود را انتخاب کنند، رئیس جمهور باید هم به مسائل جهانی واقف باشد و بداند که سیاست خارجی چهار سال آینده باید سیاست خارجی اقتصاد محور باشد و برای آن مأموریت تعریف شود و در صادرات کشور نقش داشته باشد و همچنین رئیس جمهور باید برای آن راه حل داشته باشد، در غیر این صورت یک بهانه کافی است تا کار نکند.

نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری تأکید کرد: شما باید بهانه ها را بردارید و بنده به ملت ایران می گویم هیچ بهانه ای از جمله اینکه چه کسی در انتخابات آمریکا انتخاب شد یا فلان کنوانسیون چه بود، نمی تواند مانع پیشرفت اقتصاد کشور ما شود. باید ظرفیت های داخلی کشورمان را بشناسیم.

بخش چهارم؛ انتقاد از برنامه ها

وی گفت: اگر امروز از بیکاری، گرانی و مشکل مسکن صحبت می شود، نگاه ما به چهار سال آینده، یک نگاه فرصت محور است. این مسائل با اداره روزمره کشور حل نمی شود. جهش امروز برای کشور و استفاده حداکثری از فرصت ها هم ممکن و هم یک ضرورت است و لازمه اش این است که قبلاً بررسی ها انجام شده باشد.

نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری افزود: در مورد نظام بانکداری، نظام سلامت، موانع تولید، راجع به اینکه چگونه نه تنها مشکل قطع شدن برق نداشته باشیم، بلکه صادرات برق هم داشته باشیم، درباره اینکه روستاهای ما چگونه باید هر کدام سلول جهش کشور باشند نه اینکه حداکثر خدماتی به آنان ارائه باشد، باید ارزیابی های دقیق انجام شود.

صحبت‌های آقای همتی جابجا کردن مرزهای ادبیات است

جلیلی تصریح کرد:  ۲۷ درصد جمعیت ما در  روستاها هستند و باید به آن با یک نگاه حداکثری نگاه کرد و باید این زمینه را برای آنان ایجاد کرد که بتوانند جهش یابند و در ادامه کشور را به جهش برسانند. این اهانت به روستا است؟ این جابجا کردن مرزهای ادبیات توسط همتی است و بنده نمی دانم چگونه این مطلب را مطرح کرد.

وی ادامه داد: عرض بنده این است که می گوییم اگر صحبت از این جهش می کنیم، باید برای اشتغال، تک تک دستگاه ها، مسئولیت داشته باشند، همچنین باید برای ارز آوری، مسئولیت تعریف شده باشد تا کشور معطل نماند.

نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری خاطرنشان کرد: مسائل را غلط بیان نکنید. می گویند که ۲۰۰ کشور عضو FATF هستند، مگر نمی دانید که شما هم هستید! برنامه اقدام امضاء کردید و از ۴۱ بند ۳۹ مورد را اجرا کرده اید. شما حتی این مسئله را هم نمی دانید! اینها انجام شده و آنان گفته اند که قبول نیست. به جای آنکه از آنان طلبکار باشید، از داخل طلبکاری می کنید؟

جلیلی اظهار داشت: ما می گوییم برای مثال، ۴۹ دستگاه در مورد روستاها باید وظایفی را انجام دهند و آیا این حرف اهانت به روستائیان است. بنده اصلا این موضوع را نمی فهمم.

وی تاکید کرد: اگر ما می خواهیم مسائل مهمی چون بیکاری را حل کنیم، با اداره روزمره برطرف نمی شود و یا با برنامه ای که با اولین سوال دچار تردید شویم، حل نمی شود و یا اینکه بعد روی آن مطالعه خواهیم کرد، حل نمی شود و باید از روز ابتدای شروع کار دولت این برنامه با قوت آغاز شود.

*بخش آخر؛ جمع بندی مناظره

جلیلی گفت:چهار سال آینده باید چهار سال جهش باشد و این جهش یک جهاد بزرگ و تلاش ستُرگ می خواهد. صحبت از رئیس جمهور می‌کنیم، رئیسی که باید بداند رئیس همه جمهور است و باید همه مردم را در بر بگیرد و همه حقوق آنان را مورد توجه قرار دهد نه اینکه به بخشی از حقوق آنان توجه کند.

وی افزود: رئیس جمهور باید بداند که در رأس چه دستگاهی قرار می گیرد و مطلع باشد در بدنه و رأس دستگاه ها چه خبر است. باید بداند تا او را بازی ندهند.  رئیس جمهور باید محیط داخلی، منطقه ای و بین المللی را به خوبی بفهمد تا به اندک موضوعی و بهانه ای کار را تعطیل نکند.

هشت سال است که سایه به سایه در حد توان خود مسائل کشور را دنبال می کنیم

نامزد سیزدهمین انتخابات ریاست جمهوری متذکر شد: ما هشت سال است که سایه به سایه در حد توان خود مسائل کشور را دنبال می کنیم. اگر کار خوبی بود، تأیید کردیم و اگر کار ناقصی بود، سعی کردیم به تکمیل آن کمک کنیم و اگر کار خطایی انجام شد تلاش خود را انجام دادیم تا آن کار تصحیح شود.

وی تأکید کرد: کارنامه ما امروز روشن است و در همه موضوعات سعی کردیم که برای اداره کشور یک برنامه واقعی و قابل اجرا که نوید جهش را می دهد داشته باشیم و این برنامه را نوشته ایم. نباید مسائل را تقلیل داد و نباید دچار تعارفات شد. ما فکر می کنیم رویکردها باید از اینکه حل مشکل «آب خوردن کشور» را هم به دیگران نسبت دهیم و منتظر دیگران باشیم به جهش کشور ارتقاء یابد.

جلیلی تصریح کرد: مستقل از تمام جناح ها و بازی های سیاسی و مستقل از هر گونه حرکت  و تعارفی که خدای نکرده در این مسیر خدشه ایجاد کند، باید گام برداریم و به فکر جهش کشور باشیم. امیر مومنین علی (ع) می فرمایند: «خدایا تو خود شاهدی از آنچه از جانب ما صورت گرفت، نه تلاشی بود برای کسب قدرت و نه زیاد کردن ثروت بلکه می خواهیم نشانه های دین تو را برگردانیم، اصلاح واقعی را انجام دهیم تا بندگان ستم دیده تو احساس آرامش و امنیت کنند و دین تو برپا شود.»

وی تأکید کرد: امروز ما در محضر خداوند، امام (ره)، شهدا  و مردم صادقانه هر آن چیزی را که در این هشت سال به آن رسیدیم و فکر می کنیم که برای آینده کشور می تواند یک برنامه درست باشد را به شما تقدیم می کنیم.

کد خبر 5232965

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha