علی شیرخانی در گفتگو با خبرنگار مهر، در رابطه با دلایل و اهمیت مشارکت در انتخابات گفت: در رابطه با این موضوع باید از دلایل عقلی، عرفی و شرعی مدد بگیریم. از دلایل عرفی و عقلی این هست که انسانها موجودات مدنی الطبعی هستند و در کنار همدیگر زندگی میکنند و نیازهای خودشان را بهصورت باهمبودن برطرف میکنند ابن خلدون در مقدمه خود اشاره میکند که یکی از ویژگیهایی که انسانها دارند این است که فرمانروا و حاکم برای خودشان انتخاب میکنند و هابز نیز در کتاب لویاتان آن را مطرح میکند.
این استاد دانشگاه افزود: انتخاب کردن به این معنی است که انسانها بر مصالح و مفاسدی که در اجتماع میبینند به سمت گزینش یک فرد برای انجام مسئولیت میروند. که امروز ما در ایران آن را رئیس جمهور مینامیم و در دیگر کشورها با عناوینی مانند نخست وزیر و صدراعظم و یا غیره میباشد.. بنابراین این یک دلیل عقلی است که کسی را برگزینیم که امورات سیاسی و اجتماعی کشور را اداره کند و انسان بر سرنوشت خود و برای سرنوشت بهتر خود مشارکت کند و تصمیم بگیرد.
وی با اشاره به اینکه شرع در راستای عقل است و عقل نیز که در راستای شرع است، گفت: شرع ما بیعت را به عنوان یکی از راههای انتخاب حاکم و فرمانروا مطرح کرده است که انسانها با بیعت که با حاکم انجام میدهد و بیعت عقد است به گونهای که مردم در مقابل آن اختیاراتی که به حاکم میدهند خدمات و امتیازاتی از حاکم میگیرند، بر این اساس یک بده بستان وجود دارد مسائلی که مردم مطالبه میکنند، برآورده کردن آن وظیفه حاکم است. و از سوی دیگر حاکم نیز مسائلی را که از مردم میخواهد، مردم نیز در راستای منافع حکومت، همیار حاکم هستند.
کارشناس مسائل سیاسی در مورد ویژگیهای داوطلب اصلح، به ویژگیهای عقلی و دینی اشاره کرد و تصریح کرد: ویژگیهای علم و آگاهی در کنار تعهد و امانت داری بسیار مهم میباشند که هم عقل و هم شرع به آنها تاکید کردهاند.
علی شیرخانی افزود: اگر در عرصه حکومت داری و حاکمیت کسی را میخواهیم انتخاب کنیم حتماً باید علم و آگاهی داشته باشد و در کنار آن نیز تعهد و امانت داری نیز حتماً باید در فرد وجود داشته باشد
کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به آیات ۵۴ و ۵۵ سوره یوسف و ۶۵ سوره کهف گفت: عالم و آگاه بودن، امانتداری و تعهد از ویژگیهایی است که داوطلب اصلح حتماً باید داشته باشد.
این استاد دانشگاه قدرت و توانمندی جسمی و فکری را از دیگر ویژگیهای نامزد اصلح عنوان کرد و تصریح کرد: در آیه ۲۴۷ سوره بقره، توانمندیهای فکری و جسمی برای طالوت از ویژگیهایی است که خداوند برای فرماندهی به او عطا کرده است.
وی گفت: نکته دیگر ویژگی داوطلب اصلح، توجه به ارزشها و نیازهای جامعه است. باید کسی انتخاب شود که بداند ارزشها و نیازهای جامعه چیست و در تمام دوره تصدی مسئولیت در راستای برآوردن نیازها و بسط ارزشهایی که جامعه به آن اعتقاد دارد قدم بردارد. باشد.
علی شیرخانی افزود: البته موارد دیگری نیز قرآن به آن اشاره میکند به عنوان نمونه خداوند در آیه ۴۱ سوره حج میفرماید: کسانی که در زمین قدرت دادیم باید اقامه نماز کنند، زکات پرداخت کنند و امر به معروف و نهی از منکر کنند. اینها مجموعهای از ارزشهای جامعه است و عمل به امثال اینها مجموعهای از ویژگیهای فرد اصلح است.
کارشناس مسائل سیاسی در مورد عدم مشارکت سیاسی تصریح کرد: اگر فردی مشارکت نکند و یک سیستم را قبول نداشته باشد، سیستم و افراد دیگری حاکم میشوند که رفتار و عملکرد آنان ناشناخته است. بنابراین وقتی بنا بر مشارکت شد این یک حق است یک حق و تکلیف است که باید آن را استیفا کنیم.
این استاد دانشگاه گفت: امروزه در مباحث جامعه شناسی سیاسی عدم مشارکت سیاسی یک اعتراض است اما یک اعتراض خاموش و اگر اعتراضی هست باید اعتراض غیر خاموش باشد و گفته شود.
وی در پایان افزود: در این زمان و در بین گزینههایی که وجود دارد افراد بیایند و یکی را انتخاب کنند نظر خود را بیان کنند. نیامدن و شرکت نکردن در انتخابات توالی مفاسد زیادی خواهد داشت پس ترجیح با آمدن است.
نظر شما