۷ تیر ۱۴۰۰، ۵:۵۲

مهر گزارش می‌دهد؛

پای دولت بیخ گلوی تولید/سرکوب قیمت به بهانه حمایت از مصرف‌کننده

پای دولت بیخ گلوی تولید/سرکوب قیمت به بهانه حمایت از مصرف‌کننده

در حالی که گرانی و کمبود نهاده های دامی و علوفه و افزایش سایر هزینه‌های تولید، دامداران را با چالش جدی مواجه کرده، دولت حاضر نیست از قیمت‌گذاری دستوری دست بردارد.

به گزارش خبرنگار مهر، در حالی که گرانی و کمبود نهاده‌های دامی و علوفه و افزایش سایر هزینه‌های تولید، دامداران را دچار چالش جدی کرده، دولت حاضر نیست از قیمت گذاری دستوری محصول نهایی دست بردارد. این در حالی است که سال گذشته نیز دولت به بهانه حمایت از مصرف کنندگان حاضر به تعدیل (افزایش) نرخ مصوب مرغ متناسب با افزایش هزینه‌های تولید نشد و در نتیجه این سرکوب قیمت، شاهد کاهش تولید، بروز کمبود شدید و در نهایت افزایش نجومی قیمت‌ها شدیم و در نهایت نیز دولت مجبور شد از محل واردات مرغ مورد نیاز کشور را تأمین کند و حتی با وجود تشکیل قرارگاه ساماندهی مرغ، بازار این ماده پروتئینی هنوز به آرامش کامل نرسیده است. البته پس از چند ماه دولت از سر ناچاری اقدام به اصلاح (افزایش) قیمت مصوب مرغ کرد اما اقدامی دیرهنگام بود و نتوانست تبعات تصمیم قبلی دولت را آنگونه که باید رفع و رجوع کند.

در صنعت دامداری نیز تجربه قیمت گذاری دستوری دولت در حال تکرار است؛ از سال گذشته هشدارها درباره وضعیت نامطلوب تأمین نهاده‌های دامی و خطر حذف دام‌های مولد افزایش یافت و امسال نیز خشکسالی موجب فقر شدید مراتع کشور و در نتیجه کمبود علوفه شده و به وضعیت بحرانی تولید دامن زده است ضمن اینکه در خردادماه نیز نرخ سبوس آزاد شد که در نتیجه این اقدام، به گفته سید احمد مقدسی، رئیس هیأت مدیره انجمن صنفی گاوداران کشور، قیمت سبوس از ۱,۴۰۰ تومان در هر کیلوگرم به ۴,۷۰۰ تومان در هر کیلوگرم رسید.

کشتار دام‌های مولد، بحرانی که نادیده گرفته می‌شود

اسفندماه سال گذشته، موسی رهنمایی، قائم مقام نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی کشور در گفتگو با خبرنگار مهر عنوان کرده بود: ما از دولتمردان می‌خواهیم که تدابیری بیندیشند تا روزهای پایانی سال جاری و روزهای ابتدای سال آینده، تنش کمتری را در حوزه تأمین نهاده‌های دامی شاهد باشیم.(جزئیات بیشتر را اینجا بخوانید)

وی همچنین در اردیبهشت ماه ۱۴۰۰ در گفتگویی دیگر با خبرنگار مهر با بیان اینکه مرغداران و دامداران کشور در شرایط بسیار دشواری به سر می‌برند، افزود: متأسفانه یک سال و نیم است که تولیدکنندگان فریاد می‌زنند شرایط مطلوب نیست اما کسی صدای آنان را نمی‌شنود.

این فعال بخش خصوصی نحوه واردات غلات و نهاده‌های دامی به کشور را افتضاح خواند و گفت: شیوه توزیع نهاده‌ها در سامانه بازارگاه مطلوب است و دامداران از آن رضایت دارند اما این سامانه مانند بنزی است که بنزین ندارد بنابراین نمی‌تواند حرکت کند.

رهنمایی با تاکید بر اینکه شرایط فعلی تولید بسیار بسیار بسیار بحرانی است، اضافه کرد: اتفاقی که سال گذشته برای مرغ افتاد با ادامه این روند برای دام نیز رخ می‌دهد و دامداری به گونه‌ای نیست که مانند مرغ بتوان کاهش تولید آن را در مدت زمان کوتاهی جبران کرد.

این فعال بخش خصوصی تاکید کرد که متأسفانه به دلیل عدم تأمین نهاده‌های دامی، گله‌های مولد در حال حذف شدن هستند که این خسارت را هیچ چیزی نمی‌تواند جبران کند و معتقدم کسانی که باعث اخلال در سیستم تأمین و توزیع نهاده‌های شده‌اند، خیانت بزرگی به کشور کرده‌اند.

گرانی سرسام آور علوفه‌های خشبی!

وی با اشاره به گرانی علوفه‌های خشبی که تولید داخل هستند، افزود: هم اکنون قیمت کاه و کلش که ارزش غذایی زیادی هم ندارد به کیلویی ۲,۵۰۰ تومان رسیده در حالی که دو سال قبل کیلویی ۵۰۰ تومان بوده است.

رهنمایی اضافه کرد: کمبود نهاده‌های دامی و افزایش مصرف علوفه‌های خشبی در کنار خشکسالی پیش آمده از جمله دلایل این امر است.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به افزایش چشمگیر هزینه‌های تمام شده تولید، گفت: هم اکنون قیمت تمام شده تولید هر کیلوگرم شیرخام بین ۶ هزار و ۵۰۰ تا ۷ هزار تومان است اما همچنان شیر را از دامدار کیلویی ۴ هزار و ۵۰۰ تومان خریداری می‌کنند. (جزئیات بیشتر را اینجا بخوانید)

پاییز سال گذشته، هزینه واکسیناسیون تب برفکی یک گاوداری با حدود ۷۰۰ رأس دام، حدود ۵ میلیون تومان بوده اما امسال این رقم به ۳۵ میلیون تومان رسیده و ۷ برابر شده است

اردیبهشت ماه امسال نیز رئیس هیأت مدیره انجمن صنفی گاوداران در این زمینه در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به افزایش نرخ مصوب نهاده‌های دامی، افزایش ۴٠ درصدی دستمزدها و افزایش قیمت علوفه‌های خشبی گفت: سال گذشته قیمت هر کیلوگرم یونجه ٢۵٠٠ تومان بوده اما هم اکنون قیمت آن ۵٧٠٠ تومان در هر کیلوگرم است همچنین قیمت ذرت علوفه‌ای که پارسال ٩٠٠ تومان نبوده هم اکنون به ١۵٠٠ تومان افزایش یافته است. (جزئیات بیشتر را اینجا بخوانید)

با چنین قیمت‌هایی در بازار نهاده‌های دامی، طبیعی بود که قیمت شیر خام تولیدی توسط دامداری‌ها با افزایش مواجه شود و انتظار این بود که سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان به نمایندگی از دولت، پس از بررسی مستندات، با افزایش معقول و منطقی شیر خام تولیدی توسط دامداری‌ها موافقت کند. مقدسی اوایل خردادماه از بررسی قیمت شیرخام در سازمان حمایت با حضور دستگاه‌های مسئول و ذی نفعان خبر داده بود (جزئیات بیشتر را اینجا بخوانید) و در شرایطی که دامداران کشور برای اصلاح قیمت شیر خام لحظه شماری می‌کردند، ۲۲ خرداد ۱۴۰۰، مقدسی به خبرنگار مهر گفت که تعیین قیمت شیرخام به بعد از انتخابات موکول شده است (جزئیات بیشتر را اینجا بخوانید). قائم مقام نظام صنفی کشاورزی در گفتگو با خبرنگار مهر درباره نرخ منطقی شیر خام گفته بود: قیمت تمام شده تولید شیرخام هم اکنون حدود شش هزار تومان و قیمتی که تشکل‌ها روی آن به توافق رسیده‌اند با ۱۰ درصد سود ۶,۶۶۶ تومان است، قیمت مورد نظر وزارت جهاد کشاورزی نیز همین حدود است.

وی با اشاره به چند برابر شدن نرخ نهاده‌ها و علوفه دامی معتقد بود: علاوه بر اینکه نرخ مصوب نهاده‌ها افزایش داشته، تمام نهاده مورد نیاز دامداران نیز با نرخ مصوب به دست آنان نمی‌رسد و بخشی از آن را باید از بازار آزاد تأمین کنند. قیمت یونجه امسال به ۵,۰۰۰ تومان رسیده در حالی که در مدت مشابه سال قبل بین ۲۰۰۰ تا ۲,۲۰۰ تومان بوده همچنین قیمت کاه که ارزش غذایی زیادی هم ندارد، سال گذشته ۱,۰۰۰ تومان بوده امسال به حدود ۳,۵۰۰ تومان رسیده و کرایه حمل و نقل و سایر هزینه‌های تولید نیز افزایش سرسام آوری داشته است.

هزینه واکسیناسیون تب برفکی در کمتر از یکسال ۷ برابر شد!

به گفته رهنمایی، نه فقط قیمت نهاده‌ها بلکه قیمت سایر مؤلفه‌های تولید نیز با افزایش شدیدی مواجه شده است، به طوری که در پاییز سال گذشته، هزینه واکسیناسیون تب برفکی یک گاوداری با حدود ۷۰۰ رأس دام، حدود ۵ میلیون تومان بوده اما امسال این رقم به ۳۵ میلیون تومان رسیده و ۷ برابر شده است.

رهنمایی معتقد بود گره زدن قیمت شیرخام به انتخابات اقدام درستی نیست و به نوعی سرکوب قیمت به حساب می‌آید و ضررهای جبران ناپذیری به صنعت وارد می‌کند؛ و بر همین اساس از دولت خواسته بود از سرکوب قیمت محصولات کشاورزی دست بردارد.

تنها راه برون رفت از این شرایط حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و آزادسازی بازار براساس بحث عرضه تقاضاست ضمن اینکه باید اجازه صادرات شیر و گوشت و فرآورده‌های لبنی داده شود تا تولید در یک چرخه درست قرار بگیرد

وی با بیان اینکه قیمت عمده کالاهای اساسی از روغن، شکر، برنج گرفته تا فرآورده‌های لبنی از نوروز تاکنون افزایش چشمگیری داشته است، گفت: نقش این کالاها در زندگی مردم بسیار پررنگ‌تر است و بنابراین ما معتقدیم که دولت بهانه جویی می‌کند تا قیمت شیر را افزایش ندهد. (جزئیات بیشتر را اینجا بخوانید)

در حالی که صنعت دامداری کشور در انتظار تعیین نرخ جدید شیر خام بود، روز دوشنبه ۳۱ خرداد ۱۴۰۰، سید احمد مقدسی، رئیس هیأت مدیره انجمن صنفی گاوداران در گفتگو با خبرنگار مهر از تعیین قیمت ۶,۴۰۰ تومان برای هر کیلوگرم شیرخام با چربی ۳.۲ درصد درب گاوداری خبر داده و گفته بود: این نرخ فردا (سه شنبه اول تیرماه) ابلاغ می‌شود (جزئیات بیشتر را اینجا بخوانید)؛ صنایع لبنی در واکنش به این خبر اعلام کردند اگر نرخ شیرخام اینگونه افزایش یابد، نرخ محصولات لبنی تا ۷۰ درصد افزایش قیمت را تجربه خواهد کرد؛ به همین دلیل و در کمال ناباوری، رئیس دفتر رئیس جمهور با تکذیب افزایش قیمت شیر خام، اعلام کرد که دولت قصدی برای افزایش قیمت شیرخام ندارد.

اصلاح نرخ شیرخام، قیمت لبنیات را چقدر افزایش خواهد داد؟

فعالان صنعت دامداری معتقدند بعد از اینکه در آذرماه ۱۳۹۹ قیمت شیرخام ۴,۵۰۰ تومان تعیین شد، قیمت فرآورده‌های لبنی چندین مرتبه افزایش یافت بنابراین هم اکنون که نرخ شیرخام به دلیل افزایش سرسام آور نرخ مؤلفه‌های تولید، باید حدود ۴۵ درصد رشد کند، دلیلی ندارد که قیمت لبنیات ۷۰ درصد گران شود.

نهاده‌های دولتی ۳۰ تا ۳۵ درصد جیره غذایی گاو را تشکیل می‌دهد

با عقب نشینی سازمان حمایت مصرف کنندگان از اصلاح (افزایش) قیمت شیرخام به دلیل گرای دولت، دامداران می‌گویند اگر دولت نرخ شیر خام را اصلاح نمی‌کند، باید نهاده‌های تولید را با نرخ معقول در اختیار ما قرار دهد.

در همین زمینه یک دامدار در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: دولت تنها سه قلم نهاده جو، ذرت و کنجاله سویا را با نرخ دولتی تأمین می‌کند که آن هم به صورت ۱۰۰ درصد نیست ضمن اینکه این سه قلم تمام جیره غذایی گاو را تشکیل نمی‌دهد و علاوه بر آن یونجه، کاه و سیلوی ذرت نیز باید در جیره غذایی این دام باشد که این علوفه‌های خشبی افزایش قیمت سرسام آوری را تجربه کرده اند.

همچنین یک دامدار دیگر در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: جو، ذرت و کنجاله سویا و سبوس نهایتاً ۳۰ تا ۳۵ درصد خوراک روزانه گاو را تشکیل می‌دهند، ۵۰ تا ۵۵ درصد آن را علوفه و حدود ۱۰ درصد را نیز مکمل‌ها و… تشکیل می‌دهد.

دولت دست از دخالت در بازار بردارد و ارز ۴۲۰۰ تومانی را حذف کند

طی چند روز اخیر دامداران در شهرهای مختلف از جمله کرمان، اصفهان، یزد، مشهد، شیراز و البرز تجمعاتی را در اعتراض به شرایط موجود برگزار کرده و خواستار اتخاذ تصمیم درست از سوی دولت شده اند. یکی از آنها درباره دلایل این تجمعات به خبرنگار مهر گفت: دخالت اصلی دولت در قیمت گذاری شیرخام است، هم اکنون قیمت تمام شده شیرخام برای تولیدکنندگان بالای ۷,۰۰۰ تومان است اما تولیدکنندگان نرخ ۶۴۰۰ را هم قبول کردند و قرار بود قبل انتخابات اعلام شود که به بعد از آن موکول شد.

این دامدار اضافه کرد: دولت تنها سه قلم جو و ذرت و سویا را تأمین می‌کند که تأمین آن هم ۱۰۰ درصدی نیست، امسال قیمت کاه ۷ برابر، سیلوی ذرت ۵ برابر و یونجه ۳ برابر شده و دامداران در تنگنا قرار گرفته اند.

این تولیدکننده تصریح کرد: تنها راه برون رفت از این شرایط حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و آزادسازی بازار براساس عرضه تقاضاست ضمن اینکه باید اجازه صادرات شیر و گوشت و فرآورده‌های لبنی داده شود تا تولید در یک چرخه درست قرار بگیرد.

کد خبر 5245055

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • US ۱۴:۲۴ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
      10 6
      سلام ،،،تنها راه برون رفت از این بحران ،،،دادن نهاده جو ذرت و سویا و کاه باگاس به صورت سهمیه بندی و انلاین و روستا به روستا و دامداری به دامداری .....یعنی بار فرستاده شود و هزینه به صورت کارتخوان از دامدار دریافت شود ،،جو و ذرت هر کیلو ۳۰۰۰ تومان و کاه پرس شده باگاس هر کیلو۵۰۰ تومان و پول اضافه گ
    • IR ۱۴:۴۶ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
      1 0
      واقعاً بااین قیمت نهاده‌های دامی و نابسامانی هیچ دامداری نمیتونه دانشجو نگه داره از طرفی اصلا کسی نمیخوره من خودم دامداری دارم می‌خوام جمع کنه چرا دولت حمایت نمیکنه فقط بلدن بگن بیاین رای بدین شما واسه ما چیکار میکنین
    • IR ۱۴:۴۸ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
      1 0
      تورو خدا یک فکری برای دامدار بدبخت بکنین حمایت کنید
    • یازیخ کشاورز IR ۱۶:۱۶ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
      2 0
      آن مظلومیتی که دامدار و کشاورز بدبخت و دامدار دارد هیچ احدالناسی و مسئولی به والله قسم درک درست از انسانیت ندارد جنایتی که در حق دامدار و کشاورز در حال انجام است از جنایت صدام هم بیشتر است. خبر ندارن که چندین هزار گاو بچه دار رو در قصابی ها و کشتارگاهها سر بریدن و بچه اش رو انداختن توی چاه.
    • داریوش RU ۱۶:۲۲ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
      1 1
      یعنی خدا مرگ زودرس به فرزندانتون بده که ما قشر زحمت کش دامدار و کشاورز رو به خاک سیاه نشوندین. باید بشینیم گریه کنیم که نه دام داریم نه کشاورزی.
    • یازیخ کشاورز IR ۱۶:۲۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
      2 0
      من دارو ندارم رو فروختم در تهران در روستا گاوداری صنعتی احداث کردم و ۸۰۰تومن هم وام جهت خرید دام دو سال پیش برداشتم و گاو خریدم دونه ای ۳۲میلیون تومن.الان همون گاوها با نوه و نتیجه اش هم ۳۰ تومن خریدار ندارن هر کدوم دیگری رو خوردن چیزی نمونده یعنی پوچ پوچ پوچ . حالا من موندم و وام بانکی....
    • محمد IR ۱۶:۳۱ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
      3 0
      بخدا بقران فلج شدیم چرا کسی به فکر دامدار نیست نهادها سر به فلک کشیده و قیمت دام ارزون کسی نیست تو این مملکت به داد ما برسه
    • DE ۱۷:۲۷ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
      4 0
      ایران یک کشور صنعتی نبوده و نیست ، تقریبا" یک کشور کشاورزی و دامپروری است با خشک سالی و بی تدبیری کشاورزی در حال نابود شدن است ! دامپروری با این وضعيت رو به نابود است ، تمام !!! حالا یه نفتی بفروشید با دلارش ، نان و دان و آب وارد کنید !!!
    • DE ۱۷:۳۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
      3 0
      برای سودجویی و زیاده طلبی عده ای انگل و انگل زاده که واردات نهاده های دامی و طیور به صورت انحصاری به آن واگذار شده است و با ارز ۴۲۰۰ تومانی واردات انجام می دهند و با دلار نرخ آزاد و یا سنا به دامدار و مرغدار می فروشند و سود کلان میبرند ! در نهایت قیمت تمام شده محصولات دامی و طیور افزایش می یابد .
    • IR ۱۹:۰۹ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
      7 0
      کجای کاری کاه بالای ۳۸۰۰هست
    • محمد IR ۲۰:۵۱ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
      6 0
      واقعا هزینه های دامداری خیلی بالاست با شیر ۴۵۰۰ جوابگو نیست گاوهای ابستن راهی کشتارگاه میشوند دقیقا مثل جوجه ها ک رفتن زیر خاک بعد مرغ گرون شد فکر بکنید قبل از دور شدن
    • IR ۲۰:۵۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
      1 0
      گاو ابستن میره کشتارگاه کشتار نمیشه میارنش بیرون میزنن پاهاش میشکنن اونوقت کشتار میشه دولت تو زمان پاپان کارت حداقل یه کاری بکن تا خاطره خوبی برا دامدار باشه
    • احمد IR ۲۱:۰۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
      12 0
      یه سری حیوون دوپا حق این زبون بسته های چهار پا رو خوردن.خدا لعنتتان کنه😒
    • عاشق محمود IR ۲۱:۲۴ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
      1 0
      قیمت کاه تحویل4800 یونجه تحویل6000 ذرت علوفه تحویل 1700 بنده90 درصدکنساتره دامداری رو به قیمت7500 میخرم. 9سال است دارم بااین کارزندگیمو اداره میکنم وتنهامنبع درآمدم همین بوددارم برنامه ریزی برای کشتاردامهای مولدم میکنم.
    • تاج IR ۲۲:۰۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
      9 0
      انشاالله نابودشویدکه دامدارها رانابودکردید۴۵۰عددمولدمن بعدازیکسال شده ۷۰عدد همه تلف وخرج خودشون شد.نفرین برمسئولین.
    • سجاد از فسا IR ۲۲:۵۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
      1 0
      من صد راس دام سبک پلاک کردم حالا میگن هشتاد تا قبول هست بعد برجی دو کیلو خوراک دام بهت تحلق میگیره این مسخره نیست صد راس دام برجی ۱۶۰ کیلو خوراک دام به کی این درد روباید گفت جو امروز ۶۶۰۰ تومان خدا لعنت بکنه این دولت
    • روح الله IR ۲۳:۲۴ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
      1 0
      خدا لعنت کنه به اون مسئولینی که این بلا رو بسر دامدارا و عشایرا آورده عشایری که همیشه آبش گرم و نانش سرد هست
    • IR ۲۳:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
      2 1
      آهای مردم برسه روزی که برای یک قطره شیر جون بدید و گیرتون نیاد ،از ما گفتن،ما داریم یارانه ملت رو میدیم،مگه شما از صبح تا شب چی میخورین که اینقدر به ما بی اعتنایی میکننین،گوشت و شیر شما رو ما تامین میکنیم و الان داریم از بین میریم
    • فرضی IR ۲۳:۳۹ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
      0 1
      باسلام.اولا برای نظرات دامدار ارزشی قاعل نمیشن.بهترین کار برای حل این مشکل تک رقمی کردن نهاده های دامیست هر کس بر اساس نیازش علوفه میخره .دوما صادرات است که باید دام مازاد بر نیاز را صادر کنند.دامدار الان برای دارو هزینه های هنگفتی صرف می‌کنه قیمت دارو دست کمی از نهاده های دامی ندارد
    • محسن IR ۰۱:۴۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۸
      1 0
      حاج آقای رئیسی رئیس جمهور منتخب ایران عاجزانه از شما میخاهیم به یاری وکمک ما دامداران برسید به ولله داریم بدبخت میشیم خدا خیرتون بده ودعاگو شما هستیم
    • IR ۱۸:۴۶ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۸
      0 0
      کاه کیلوی 4000 هزار تومان هستش
    • یازیخ کشاورز AE ۰۰:۵۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۱
      2 0
      با دامدار و کشاورز وصلت نکنید قشر زحمت کش و فقیر و سطح پایین هستن دخترتون رو بدبخت نکنین