خبرگزاری مهر _ گروه جامعه؛ نشست سرانجام بیمه راهنمایان گردشگری در حالی در فضای مجازی برگزار شد که عمده شرکت کنندگان در آن از اعضای انجمن راهنمایان گردشگری بودند. در واقع راهنمایان گردشگری دارای دو تشکل انجمن صنفی و جامعه هستند که در این نشست، با وجود آنکه خواسته شد اعضای جامعه نیز اظهار نظر کنند اما بیشتر معطوف به توضیحات مدیریت کانون انجمنهای صنفی راهنمایان پیرامون پیگیری بیمه راهنمایان شد. آنها اعلام کردند که این پیگیریها را به خاطر تمام راهنمایان گردشگری کشور چه اعضای جامعه و چه اعضای انجمن انجام دادهاند بنابراین شرط بیمه شدن این نیست که حتماً راهنما، عضو انجمن باشد.
در این نشست، آرش نور آقایی از پژوهشگران و کارشناسان گردشگری و رئیس اسبق کانون راهنمایان گردشگری گفت: به نظر میرسد مشکل راهنمایان حل شده باشد از زمانی که در کانون بودم این موضوع مسئلهای بود که به آن میپرداختیم. در گردهمایی هشتم راهنمایان گردشگری از نمایندگان مجلسی که در جلسه حضور داشتند مستقیماً خواستیم که آن را پیگیری کنند و بعد از آن هم وقتی مسئولیت را تحویل دادم این پیگیریها ادامه داشت.
در نهایت حتی وقتی توانستیم موافقت ریاست جمهوری را بگیریم اما در سازمان برنامه و بودجه به در بسته خوردیم چون در این سازمان نگاه حمایتی به این زنجیره وجود ندارد محسن حاجی سعید رئیس هیأت مدیره کانون انجمنهای صنفی راهنمایان گردشگری سراسر کشور با بیان اینکه اکنون بیمه راهنمایان از یک آرزو به یک دستاورد تبدیل شده است گفت: این خواسته در هیأت مدیره چهارم کانون شاید به عنوان اولین خواسته راهنمایان محقق شد. روزهای اولیه شکلگیری کانون فعالیتهایی که انجام میشد، هویت سازی بود که در عالیترین سطح ممکن انجام شد.
در رابطه با بیمه و هویت سازی پیگیریهای زیادی انجام گرفت از جمله نامه نگاری با ریاست جمهوری. در نهایت حتی وقتی توانستیم موافقت ریاست جمهوری را بگیریم اما در سازمان برنامه و بودجه به در بسته خوردیم چون در این سازمان نگاه حمایتی به این زنجیره وجود ندارد. بازهم با نمایندگان مجلس دهم صحبت کردیم و قرار شد که این موضوع از طریق مجلس به دولت تکلیف شود. بالاخره در سال ۹۸ دولت مکلف شد در بودجه سال ۹۹ برای پوشش بیمه راهنمایان اقدام کند.
تشریح اهمیت شغل راهنمای گردشگری برای نمایندگان مجلس
حاجی سعید بیان کرد: در سال ۹۹ منتظر بودیم که این اتفاق بیفتد. همه پروسه برای ما داستان جدیدی بود. بعد از اینکه دیدیم این موضوع زمان بر است، سراغ نمایندگانی رفتیم که باید مجاب شأن میکردیم چرا راهنمایان جزو اقشار خاص محسوب میشوند. اعلام کردیم که وقتی سیاستهای خارجی و اتفاقات داخلی چه تأثیر مستقیمی روی راهنمایان میگذارد و تنها چند ماه در سال آنها میتوانند تور داشته باشند. کرونا نیز موجب شد اصلاً توری وجود نداشته باشد. گفتیم که راهنمایان گردشگری جزو اقشار تحصیلکرده ای هستند که هیچ وقت آنها را جلوی مجلس نخواهید دید. چون اگر آنها احساس امنیت شغلی نکنند از این صنعت خارج میشوند و در حالت بدتر از کشور خارج میشوند چون هم تحصیلکرده و هم به زبانهای خارجی مسلط هستند و به نوعی فرار مغزها اتفاق میافتد. تشریح کردیم که چرا این گروه شغلی به نگاه حمایتی نیاز دارد.
حاجی سعید گفت: متأسفانه در لایحه بودجه ۱۴۰۰ متوجه شدیم که دولت دوباره به حذف بودجه حمایتی دولت اقدام کرده است. مجدد مجبور شدیم دادخواهی را نسبت به وزارت میراث فرهنگی انجام دهیم که نمایندگان هم حمایت کردند و طرح پرسش کردند که چرا وزیر گردشگری در این موضوع تعلل کرده است. ما تقریباً ۵ ماه پایان سال ۹۹ را تنها به مراجعه به سازمان برنامه بودجه، تأمین اجتماعی و مجلس گذراندیم. در بودجه ۱۴۰۰ تا آخرین روزهای سال این ابهام را داشتیم که بالاخره این ردیف بودجه به راهنمایان اختصاص پیدا کرد یا نه. اما خوشبختانه به واسطه اینکه با تعداد زیادی از نمایندگان مذاکره کرده بودیم؛ بدون هیچ رأی مخالفی برای بودجه ۱۴۰۰ توانستیم دولت را مکلف کنیم که از راهنمایان حمایت کند.
نور آقایی گفت: ما هر کاری انجام دهیم بالاخره حرف و حدیث از آن در میآید. این موقعیت و مزیت برای همه راهنمایان گردشگری با شرایط ویژه ای هست که جزو آن شرایط، عضویت در انجمن یا جامعه نیست. این موضوع اعلام شده و بارها گفته شده است. مصداق صحبت من این است که برخی از دوستانی که میخواهند از بیمه استفاده کنند عضو جامعه راهنمایان ایرانگردی و جهانگردی هستند.
وی در پاسخ به اینکه وقتی دو تشکل جامعه و انجمن برای راهنمایان گردشگری وجود داشته باشد، صدای بلندتری برای گرفتن حق بیمه وجود ندارد گفت: ما دو انجمن با دو تفکر و سیاست رفتاری متفاوت داریم. انتخاب شایسته سالاری آن با افرادی است که اندیشه میکنند. قبول ندارم که اگر این دو تشکل یکی میشد، صدای بلندتری داشت. با دو تفکر و فلسفه مختلف کار میکنیم. شاید روزگاری به بلوغ برسیم که یکی شویم. اعتقاد به وحدت کلمه دارم. اما آن اتفاق باید در زمان ویژه خودش بیفتد. الان اتفاق نمیافتد چون سالهاست که رو در رو صحبت نکردهایم.
جایگاه راهنمایان ایران در مقایسه با کشورهای دیگر خوب است
نور آقایی گفت: واقعیت این است که همین الان در جایگاهی که بیمه را دنبال میکنیم وضعیت راهنمایان ما بسیار بهتر از سایر راهنمایان در کشورهای دیگر است. ما چند دوره در فدراسیون بین المللی راهنمایان حضور داشتیم و وضعیت راهنمایان در کشورهای دیگر را بررسی کردیم و آشنا شدیم. میدانم برخی افراد این موضوع را قبول نمیکنند. جایگاه راهنمایان گردشگری در ایران چه به لحاظ صنفی و چه اتحادی که دارند، با همین وضعیت بسیار بهتر از سایر کشورهاست.
در ادامه، نرجس السادات فقیه، مسئول کمیته بیمه کانون راهنمایان گردشگری و دبیر این کانون گفت: تمام فرآیندها برای ثبتنام راهنمایان از طریق کانالها و فضای مجازی به اعضای انجمنها اعلام شده است. حتی در وبسایت رسمی ما این موضوع اطلاعرسانی شد. شاخصهایی در نظر گرفته بودند که در سال ۹۸ بررسی کردیم چه تعداد از راهنمایان شغل اصلیشان راهنمایی است بنابراین برای ۲۰۰۰ نفر رایزنی انجام شد.
سال گذشته تفاهمنامهای با سازمان تأمین اجتماعی بسته شد. در آن تفاهمنامه قرار شد برای کسانی که حتی عضو انجمنها نیستند، بیمه رد شود بنابراین عضویت یا غیر عضویت در انجمن صنفی را ملاک عمل قرار ندادیم وی گفت: در سال گذشته تفاهمنامهای با سازمان تأمین اجتماعی بسته شد. در آن تفاهمنامه قرار شد برای کسانی که حتی عضو انجمنها نیستند، بیمه رد شود بنابراین عضویت یا غیر عضویت در انجمن صنفی را ملاک عمل قرار ندادیم. هر کسی اقدامی کرد و مشخص میشد که شغل اصلیاش راهنمای گردشگری است، در پروسه ثبتنام قرار میگیرد. کارشناسان تأمین اجتماعی نمیدانستند که راهنمای گردشگری شغل محسوب میشود. سازوکارهایی برای این موضوع نیز تعریف شده است. اکنون بیش از ۹۰ درصد شعبات با شغل راهنمای گردشگری آشنا شدهاند و شرایط پذیرش را میدانند. شاید تعداد کمی از استانها باشند که هنوز با این موضوع مشکل دارند. در حال حاضر پروسه بیمه ۶۰۰ راهنمای گردشگری در حال انجام و این آمار رو به افزایش است. تعدادی از پرونده این افراد در کمیسیون پزشکی و تعدادی دیگر در حال مراجعه به شعبات وجود دارد بنابراین این افراد نگران نباشند و به سامانهها مراجعه کنند. حتی افرادی که عضو هیچ انجمن یا جامعهای نیستند نیز میتوانند برای بیمه اقدام کنند.
در ادامه حاجی سعید گفت: در بودجه ۹۹ ثبت بیمه ۲۰۰۰ نفر تائید شد. در این رابطه با وزارت میراث فرهنگی جلسه برگزار کردیم و به شاخصهایی رسیدیم. این شاخصها به استانها ارسال شد تا افراد شناسایی شوند. یکی از آن شاخصها این بود که افراد فاقد بیمه اجباری باشند یا سنشان بین ۲۵ تا ۵۰ سال باشد و سه سال سابقه کار داشته باشند. استناد ما به لیست ۲۰۰۰ نفره وزارت میراث فرهنگی است بنابراین تمام کسانی که در استانها مشغول بودند و استان به وزارتخانه اعلام کرده بود، در فهرست پیگیری قرار دارند. برخی شاید کوتاهی کردند یا آگاه نبودند. ما از وزارت میراث فرهنگی خواستیم که درباره آنها بازبینی شود بنابراین هیچ موازیکاری با وزارت میراث فرهنگی در این خصوص وجود ندارد.
در حال حاضر ملاکی برای فعال بودن راهنمایان نمیتوان در نظر گرفت. برخی از افراد اطلاعات نادرست در اختیار دیگران قرار میگذارند وی گفت: اخیراً گفته شده برخی از افراد از قرارگیری در این فهرست محروم شدهاند در صورتی که اصلاً چنین چیزی وجود ندارد مگر آنکه کسی خودش را محکوم کرده باشد. ما افرادی را داریم که عضو جامعه راهنمایان گردشگری هستند ولی پرونده بیمه آنها را در دست بررسی قرار دادهایم. ضمن اینکه در یک سال و نیم گذشته همه بیکار بودند در حال حاضر ملاکی برای فعال بودن راهنمایان نمیتوان در نظر گرفت. برخی از افراد اطلاعات نادرست در اختیار دیگران قرار میگذارند.
حاجی سعید درباره اینکه معاونت گردشگری از آمار ۶۰۰ نفری که کانون راهنمایان برای بیمه خبر داده اظهار بی اطلاعی میکند ادامه داد: نمی دانم چرا بی اطلاع بودهاند در صورتی که ما به تازگی با آنها جلسه گذاشتهایم.
بخش دوم این میزگرد به زودی در خبرگزاری مهر منتشر میشود.
نظر شما