خبرگزاری مهر، گروه فرهنگ و اندیشه - محسن کاظمی: معلوم نیست کجا هستند؟ اما همه جا هستند! اسمی از آنها نمیآید! اما همه جای افغانستان بوی آنها را میدهد! شبکه حقانی: گروهی تروریستی و حامی مالی و نظامی گروههای القاعده، طالبان و داعش.
خوست را به یاد دارید؟ چند روز پیش اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان برای افتتاح فرودگاهی به آنجا رفت. شهری کوهپایهای در مرز پاکستان، که در این روزهای کشاکش قدرت و دهشت در افغانستان، روزهای آرامی را میگذراند! این ولایت خاستگاه اصلی شبکه حقانی است.
مؤسس این شبکه فردی است به نام مولوی جلال الدین حقانی. او از زمره به زیر کشندگان حکومت کمونیستی نجیب الله (آخرین رئیس جمهور دمکراتیک افغانستان) بود. (۱)
مولوی حقانی در دوره اشغال افغانستان توسط شوروی از مهرههای ارزشمند سازمان سیا بود و از طرف این سازمان حمایت مالی میشد. او در سال ۱۹۸۰ م با کمک سیا و آیاسآی (سرویس اطلاعاتی پاکستان) شبکه حقانی را برای مبارزه با نیروهای شوروی و حکومتهای وابسته به آن شکل داد. حقانی در دولت رونالد ریگان به کاخ سفید دعوت شد، از توافقات پشت پرده امریکا و حقانی اطلاعاتی در دست نیست. گفته میشود در سال ۱۹۸۷ «چارلی ویلسون» سناتور جمهوریخواه به شرق افغانستان سفر کرد و چهار روز مهمان جلالالدین حقانی بود.
مولوی حقانی پس از ملا محمد عمر (۲) رهبر افسانهای طالبان، دومین چهره مخوف و قدرتمند طالبان بود. او تئوریسین عملیات و بمبگذاریهای انتحاری است. او دست در دست آی اس آی پاکستان و با پول سرشار عربستان، طرحهای آمریکا را در ایجاد مدارس علمیه طلاب و تربیت طالبان در سرحدات شمالی پاکستان پیاده کرد. مدارسی با آموزههای وهابی و سلفیگری. خروجی این مدارس رهبران و جنگسالارانی شدند که با شیوه و سبک زندگی و حکومتداری خود تمام دنیا را به چالش کشیدهاند. در حاکمیت امارات اسلامی طالبان (۱۳۷۵ – ۱۳۸۰) حقانی دست راست ملا عمر و وزیر سرحدات و روابط قبایل بود.
شبکه حقانی پابهپای طالبان در جرم و جنایت و تخریب مردم و فرهنگ افغانستان نقش مهمی ایفا کرد. پس از اشغال افغانستان توسط آمریکا، گرچه طالبان برای چند صباح به اغما فرو رفت، اما شبکه حقانی با کمک آیاسآی پاکستان وظیفه خونرسانی به پیکر نیمهجان طالبان را به عهده داشت؛ و تمام امکانات شبکه در خاک افغانستان و پاکستان را در اختیار طالبان قرار داد.
سراج الدین حقانی پس از مرگ پدر مدیریت شبکه را به عهده گرفت، و به عنوان متحد سازمان سیا در منطقه به فعالیت ادامه داد. نصیرالدین حقانی برادر سراج که در سال ۱۳۹۲ کشته شد نیز وظیفه تقویت مالی و حمایت از القاعده را به عهده داشت. انس حقانی دیگر فرزند سرکرده این گروه تروریستی است که در دست دولت افغانستان اسیر و زندانی بود، اما در آبان (عقرب) سال ۱۳۹۸ با وساطت آمریکا آزاد شد.
اینک طالبان با سناریوی جدید آمریکا از اغما بیرون آمده و در افغانستان ترکتازی میکند. در سناریوی جدید قرار است طالبان به ظاهر چهره اصلاح شده، متمدن، اهل مسامحه و مذاکره باشد؛ و شبکه حقانی در خفا وظایف سلفی و اجرای احکام و دستورات خشک و جمود را بر عهده داشته باشد. طالبان و حقانی دو روی یک سکهاند.
پینوشتها
۱. محمد نجیب الله به همراه برادرش در سال ۱۳۷۵ با به قدرت رسیدن جنگسالاران طالب دستگیر و به طرز وحشیانهای شکنجه و دار زده شد. پیکر او برای مدتی در ارگ ریاست جمهوری آویزان ماند، و برای عبرتآموزی (!) به نمایش عام گذاشته شد، تا آنکه توسط مردانی از قبیلهاش گردیز پائین کشیده شد.
۲. ملامحمد عمر در سال ۱۳۹۲ درگذشت اما خبر آن دو سال با تأخیر در ۱۳۹۴ تأیید شد. دو روز پس از این تأیید، گفته شد مولی جلالالدین حقانی نیز سال پیش (۱۳۹۳) فوت کرده است.
نظر شما